Autor Tema: Veliki vozači  (Posjeta: 5419 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline f6

Veliki vozači
« u: 14 Lipnja 2008, 21:05:14 »
čitajući danas auto klub naišao sam na tekst o jednom od največih vozača u povjesti moto GP-a, Wayne Rainey-u. Ja sam s oduševljenjem gledao njegove vožnje, vjerujem i ostali koji ga se sjećaju, pa sam pomislio da bi ovakva tema mogla biti interesantna, pogotovo mlađima koji se ne sječaju svih tih legendi motociklizma.

VELIKA KARIJERA TUŽNOG KRAJA

Amerikanac Wayne Rainey jedna je od najvećih legendi svjetskog motociklizma. U 'kraljevskoj' je klasi ostvario 24 pobjede i tri naslova prvaka, a vrhunsku karijeru prekinuo je pad na VN Italije 1993. godine nakon kojeg je ostao paraliziran.
Rođen je 23. kolovoza 1960. godine u Downeyu, predgrađu Los Angelesa. Wayneov otac Sandy natjecao se u karting prvenstvu, a sredinom 60-tih počinje se baviti motociklizmom. Oktanima zaraženi Wayne već u dobi od 6 godina počinje nizati krugove na Hondi od 50 ccm. Zbog odlične tehnike i divljeg stila vožnje ubrzo napreduje te s navršenih 18 godina započinje profesionalno bavljenje motociklizmom.

Nakon pobjede 1981. godine u New Hampshieru na tvorničkom Kawasakiju u klasi GP250, japanska ga momčad prijavljuje u AMA Superbike prvenstvo za slijedeću godinu. Mladi Rainey tada postaje momčadski momčadski kolega aktualnom prvaku, Eddieu Lawsonu, ali svojim nastupima dokazuje kako je vozač dostojan takvog mjesta. Na prvu pobjedu nije trebao dugo čekati, a sezonu završava treći. Već 1983. godine pobjeđuje na šest utrka i osvaja naslov.
Nažalost, zbog recesije početkom 80-tih i drastičnog pada prodaje motocikala, Kawasaki se povlači iz prvenstva, a Rainey na poziv svjetskog prvaka, Kennya Robertsa, odlazi u Svjetsko prvenstvo u klasi GP250. Pomalo preuranjeni odlazak pokazao se promašajem. Sezonu 1984. Rainey završava na osmom mjestu te se vraća u SAD i potpisuje ugovor s Hondom za nastup u GP250 i AMA Formula One seriji. Iako 1985. godina nije bila pretjerano uspješna, 1986. je sve to nadoknadio osvojivši 6 od 9 utrka u Superbike prvenstvu za tvorničku momčad Honde.

Sezona 1987. pamtit će se po osvajanju drugog Superbike naslova, ali i početku legendarnog rivaliteta između Raineya i Kevina Schwantza. Povratak Svjetskom prvenstvu dogodio se 1988. godine kada potpisuje ugovor za momčad Yamaha Roberts u klasi 500 ccm. Debitantsku sezonu završava na trećem mjestu, a već slijedeću na drugom.
To je bio početak Raineyove vladavine u najjačoj klasi. U sezonama 1990., 1991. i 1992. dominantno osvaja tri uzastopna naslova svjetskog prvaka, a njegove fenomenalne bitke s velikanima poput Kevina Schwantza, Michaela Doohana i Johna Kocinskog prepričavale su se godinama. U šest sezona provedenih u najjačoj klasi ostvario je 24 pobjede, a prema naslovu je pojurio i 1993. godine.

Nažalost, pad u Misanu prekinuo je njegovu karijeru na vrlo okrutan način. Na toj VN Italije 1993. godine izgubio je kontrolu nad motociklom i doživio težak udes nakon kojeg je ostao paraliziran. Međutim, čak ni takva tragedija nije ga odmaknula od trkališta te je, poput Franka Williamsa u Formuli 1, nastavio raditi kao menadžer momčadi Marlboro Yamaha. Tek 1998. godine odlučio se u potpunosti povući. Naporan raspored u momčadi sve ga je više umarao pa se stoga odlučio vratiti u Kaliforniju i vrijeme provoditi u društvu obitelji.

KARIJERA:

1988. - 3. mjesto u klasi 500 ccm s Yamahom YZR500
1989. - 2. mjesto u klasi 500 ccm s Yamahom YZR500
1990. - 1. mjesto u klasi 500 ccm s Yamahom YZR500
1991. - 1. mjesto u klasi 500 ccm s Yamahom YZR500
1992. - 1. mjesto u klasi 500 ccm s Yamahom YZR500
1993. - 2. mjesto u klasi 500 ccm s Yamahom YZR500

VIDEO: Wayne Rainey

[youtube=425,350]AEGH7Q7s-As[/youtube]

[youtube=425,350]rwa1JHGys60[/youtube]

http://www.autoklub.hr/clanak/art-2008,2,20,velikani-wayne-rainey,2925.auto

« Zadnja izmjena: 14 Lipnja 2008, 21:28:45 od f6 »
pozdrav moto Foruma¹ima-ma gdje bili

Offline bubson

• KAWASAKI 636
    • http://www.buba-moto-servis.hr
Odg: Veliki vozači
« Odgovori #1 u: 14 Lipnja 2008, 21:32:57 »
 :cool2:
APN 6s automatsko paljenje   nogom 6 puta sna¾no !!!

« Odgovori #2 u: 14 Lipnja 2008, 21:33:18 »
 :cool2: svaka čast f6 odlična tema
Prvi put sam čuo za njega u dokumentarcu o moto gp "Faster",i došlo mi plakat...
A u zadnje vrijeme kolko se sjećam vozio je neke trke ko kartinga.
Last riding Wayne Rainey
[youtube=425,350]2M0t7FBU8XQ[/youtube]
...

Offline stalker

• *
  • Honda NC750XDG / SH 150
    • ABYSS diving & water sport center
« Odgovori #3 u: 15 Lipnja 2008, 01:06:06 »
Dobro se sjećam tog vrhunskog vozača. Jučer sam kupio Auto Klub ali sam ga samo nabrzinu prelistao i primjetio članak.
Svaka čast f6, Wayne stvarno zalužuje mjesto na stranicama ovog foruma. :thumbsup:
http://www.renault-klub.hr
 -----------------------------

Bolje izgubiti tren u ¾ivotu nego ¾ivot u trenu!

« Odgovori #4 u: 15 Lipnja 2008, 01:12:10 »
lako se Lučiju sjećat kad je puno stariji od Raineya,a da je bio vozač jest  :klanjase:
nisam brz,ali sti¾em

Offline f6

« Odgovori #5 u: 15 Lipnja 2008, 09:42:12 »
Gljupane, stariji je od mene skoro dvije godine  :namrgodjen:

« Odgovori #6 u: 15 Lipnja 2008, 09:47:36 »
Meni jedan od luđih je Gary Mccoy
Neznam baš neku povjest nit sam mogao nać nešto posebno,al vidio sam da je uveo skroz novi način vožnje u moto gp.Drifting,sliding i ostale inačice riječi za proklizavanje  :big_smile:
Luđak,razbio se milion puta,nakon gp-a bavio se super bikeom,pa malo super moto,pa avionima i  trkama jet ski-a...
Zadnjih godina mu baš i ne ide.Mislim da je dosta pogledat ovaj video
[youtube=425,350]qE9fB4qmpIw[/youtube]
...

« Odgovori #7 u: 15 Lipnja 2008, 11:53:22 »
Rainey je 1993 bio na dobrom putu da osvoji i to prvenstvo ali dogodilo se...
Sada se bavi karting utrkama na nagovor Eddia Lawsona mislim.
Danas se moze naci Shoei replika njegove kacige
“Netko mora nastaviti ostvarivati snove poslije Honde a to je BMW”

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
« Odgovori #8 u: 15 Lipnja 2008, 13:50:46 »
Garry McCoy (The Slide King) - što je on sve vozio u karijeri, sigurno najsvestraniji od svih vrhunskih vozača.
Trenutno vozi Triumph 675 u svjetskom prvenstvu SuperSport.

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

Offline f6

« Odgovori #9 u: 15 Lipnja 2008, 14:36:47 »
Rainey je 1993 bio na dobrom putu da osvoji i to prvenstvo ali dogodilo se...
Sada se bavi karting utrkama na nagovor Eddia Lawsona mislim.
Danas se moze naci Shoei replika njegove kacige

Eddie Lawson, nekadašnji njegov veliki konkurent a danas veliki prijatelj, mu je poklonio jedan karting prerađen baš za njega. Neko vrijeme ga je vozio, danas više ne. Nakon toga je sagradio kuću na jednoj uzvisini s koje se vidi legendarna Laguna seca, staza na kojoj je jedan zavoj dobio njegovo ime  :thumbsup:

Offline aurellie

« Odgovori #10 u: 15 Lipnja 2008, 15:18:02 »
Ne poznam puno motogp ali vidio sam negdje prilog o mccoy-u. Lik je zakon, njegov stil vožnje je zanimljiv i uzbudljiv i interesantan za gledat  :thumbsup: :thumbsup: Za Rainey-a sam čuo ali do sad nisam znao ništa o njemu...

The machine spirit is with me!

« Odgovori #11 u: 15 Lipnja 2008, 18:18:23 »
Veliki vozaci  :think: Rossi  :big_smile: 182cm...najveci!  :yes:

« Odgovori #12 u: 15 Lipnja 2008, 18:30:28 »
Garry McCoy (The Slide King) - što je on sve vozio u karijeri, sigurno najsvestraniji od svih vrhunskih vozača.
Trenutno vozi Triumph 675 u svjetskom prvenstvu SuperSport.

Da,i gledam na njegovom službenom web-u,vrti se oko 20. mjesta uvjek,što mi je jako čudno s obzirom da je onako ludo vozio u gp-u...a i nema sreće baš par puta mu se kvario motor.
E a videa padova koje sam gleda,pa koji je on luđak,polomljen je vozio,padao ko niko nikad,lud skroz  :doh:
...

« Odgovori #13 u: 16 Lipnja 2008, 00:43:07 »
Wayne je bija stroj za pobjede, a Kevin lud ko kupus...
To san pratija ko klinjo na tv-u, i iako je Rainey uglavnom pobjeđiva, Schwantz mi je bija uvik draži, jer nije kalkulira već je vozija isključivo da pobijedi, i po cijenu pada.
Mislim da je po broju padova isprid Schwantza jedino McCoy.

Tek kad je Rainey osta paraliziran, Schwantz je osvojia prvenstvo, njegov jedini naslov u 500 ccm karijeri.
Nakon toga je odvozija još dvi sezone i presta se trkat.
Bez Raineya više nije imalo smisla.

P.S. Znam da je topic Wayne Rainey, ali ne spomenut u tom topicu Schwantza, to je ka pričat o Prostu, a ne spomenit Sennu.
Jedno bez drugog ne ide.
At the end of time, a moment will come when just one man remains.
Then the moment will pass. Man will be gone.
There will be nothing to show that we were ever here... but stardust.

« Odgovori #14 u: 16 Lipnja 2008, 05:16:17 »
 :cool2:
« Zadnja izmjena: 16 Lipnja 2008, 11:49:28 od grcun 2 »