Autor Tema: Gume  (Posjeta: 61880 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
Gume
« Odgovori #30 u: 30 Siječnja 2007, 20:36:56 »
Citat: "aurellie"
A onda je došao neki lik sa R6 koji nas je sve posramio sa 90°u gumama

Lik je vozio 1:37

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

Gume
« Odgovori #31 u: 30 Siječnja 2007, 20:46:23 »
Ne znam za vas ali ja sam jako zadovoljan sa Michelin Pilot Power gumom sto se tice cestovne upotrebe. Presla je 8500 "muske" voznje i ima je jos komad. Pri tom i dosta dobro drzi...

Citat: "aurellie"
...preporučenih 1.8 naprijed/1.9 natrag...

:shock: Zar je moguce da ti je toliko propisano?
Na mome motoru je 2.5 naprijed i 2.9 nazad...

Offline bubson

• KAWASAKI 636
    • http://www.buba-moto-servis.hr
Gume
« Odgovori #32 u: 30 Siječnja 2007, 22:22:29 »
Citat: "Evil_Zo"
Ne znam za vas ali ja sam jako zadovoljan sa Michelin Pilot Power gumom sto se tice cestovne upotrebe. Presla je 8500 "muske" voznje i ima je jos komad. Pri tom i dosta dobro drzi...

:shock: Zar je moguce da ti je toliko propisano?
Na mome motoru je 2.5 naprijed i 2.9 nazad...
govorimo o pritsku guma na stazi,a ne na cesti,nema veze naučit ćeš :twisted:
APN 6s automatsko paljenje   nogom 6 puta sna¾no !!!

Gume
« Odgovori #33 u: 30 Siječnja 2007, 22:39:32 »
Citat: "bubson"

:oops:

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #34 u: 30 Siječnja 2007, 22:52:48 »
Citat: "Dado"

hm.. jesi li nekad mjerio temperaturu supercorse nakon nekoliko krugova na stazi. Mi smo isto bili uvjereni da se dobro ugriju za 5-6 krugova sve dok nismo zadnji put mjerili temperaturu i vidjeli da je 10-15 stupnjeva ispod radne temperature (i to na grobničkom asfaltu, a vozila su se vremena oko 1:46)

Moram priznati da ja uvjek mjerim temperaturu rukom :lol:

Supercorse bi trebale biti sigurno na radnoj temperaturi nakon tih 5-6 krugova, stvarno nemam objasnjenje za to sto ste mjerili, mozda je bio pritisak prevelik (?), jeli bila zima?. Meni su se supercorsa pro SC2 (obe Gume) dosta brzo ugrijalavale, tako su mi se dobro svidjale Gume da sam ih i na cesti vozio. Imaju takodjer mane o kojima smo diskutirali.

Supercorse i novije Pro su kao i Metzelerpendant poznate da se relativno brzo griju za trkace gume.
-----------------
@EvilZo:

Da dobra je to guma a taj pritisak sto kazes da je propisan stavi kad vozis Autoputem da netrosis gumu. Po magistrali je za cestovne gume 2,3 i 2,5 bar tipicna kombinacija.
-------------------------
@NiksaRR

Ajd super pa javi kako su ti se svidjale!
-------------------
Preporucene pritiske za stazu mozemo jednostavno pogledati na homepageu proizvodjaca.
Zasto je kod BT002 obrnuto nego u Pirelli/Metzeler? Neznam i niko mi dosad nije mogao objasnit, jedino da su karkase gume razlicito tvrde. :roll:
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Gume
« Odgovori #35 u: 30 Siječnja 2007, 23:45:55 »
Jos jedno novo pitanje vezano uz gume,necu otvarati novu temu.
Thunderbolt bi mogo ovo znati.
Koja je razlika izmedju 190/50/17 i 190/55/17?
Znam da je u brojevima i visini ali me interesira kako se vozi guma 55 na stazi a originalna mi je na motoru 50.Sa 55 ce imati vise gripa vjerojatno.Ima li ko iskustva s ovim?
“Netko mora nastaviti ostvarivati snove poslije Honde a to je BMW”

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #36 u: 31 Siječnja 2007, 12:27:49 »
Neces imati puno Izbora jer veci promjer je tipicno za trkace Gume ima ih cak i sa 60 (neznem ali mislim da ipak ima i sa 50)

55 odlicno funkcijonise, kao sto si rekao promjer Gume i visina su vece tako da je handling motora bolji i laksi.
Nesto malo gubis na ubrzanjem (relativno na 50tku)ali po meni to je nebitno (neznam jeli koristis kraci prenos, stim mozes kompensirat).

Go with the 55!
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Gume
« Odgovori #37 u: 22 Veljače 2007, 16:12:21 »
Mislim da kako god uskladistene bile gume da nakon određenog vremena moraju bit losije nego nove novcate! :?
ijem,padam,ustajem ali ne odustajem!!!

Gume
« Odgovori #38 u: 22 Veljače 2007, 21:18:46 »
Citat: "Kojan"
Mislim da kako god uskladistene bile gume da nakon određenog vremena moraju bit losije nego nove novcate! :?

može, u apsolutnom vakumu  :wink:
frkneš ih u svemir!  :lol:
--
Br¾e nisam mogo, sporije nisam htio

Gume
« Odgovori #39 u: 23 Veljače 2007, 00:01:42 »
Dečki čitam malo temu i kaj da kažem ljepo kaj si vi to možete priuštiti ali dosta naših motorista jedva da si kupi djelove za servis ili skupi za regu ili neku novu gumu a da još i biraju koja je bolja,  mislim da vam/nam tema ide malo u krivom mislim da bi bilo dobro kada bi napisali koje gume su vam bile tvz. best buy guma s kojom ste dobili najviše za svoje novce guma koja drži i traje mislim da bi to većinu interesiralo ?!!? :thumbsup:
ttp://www.forumbikers.com/
Kad bi svi imali isto mišljenje nebi trebali forumi!!! :)

Gume
« Odgovori #40 u: 23 Veljače 2007, 00:04:57 »
pa ima toga na forumu... search malo  :wink:
--
Br¾e nisam mogo, sporije nisam htio

Gume
« Odgovori #41 u: 24 Veljače 2007, 13:30:01 »
Citat: "bubson"

Narode, moze li mi neko malo objasniti zasto je na stazi manji pritisak u gumama nego fabricki propisan? Dakle, zasto i koliko treba da bude manji :?:

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #42 u: 24 Veljače 2007, 16:26:37 »
Procitaj zadnje postove za informaciju. Jos jednom na kratko:

fabricki pritisak je kompromis(voznja po cesti, autoputu, ispred kafica, sam, sa curom od 100 kg( [smilie=lolroll] ), sa koferima, po suhome, po kisi, stilovi voznje....itd.)

Na stazi (pri brzoj voznji) gume hvataju vece temperature nego na cesti tako da pritisak u gumama raste veci nego na cesti. Da vozis recimo zadnju gumu sa 2.9 na stazi ona bi se popela pri voznji na >>3 bara. S time gubis gripa.

-Sto je nizi pritisak, gume vise "rade" i brze se griju i u krivini imas vise povrsine gume sto hvata asfalt-> more grip. (naravno ako je previse nizak motor valja i gubi stabilnost).

Ovisi i od Gumi i njene tvrdoce karkase, Racing gume su napravljene za jos nizi pritisak nego sto su sportske gume (cestovne), a i o temperaturi asfalta, da ugriju gume neki na zadnjoj gumi spuste na 1.8 bar pri hladnim temperaturama. (ja ne jer nevozim vise kad je hladno). Ovisi i o ovjesu kojeg koristis i kako harmonira sa gumama i njezinim pritiscima.

Neka standardna mjera za racing gume na stazi je oko 2,1 naprijed, 2,0 pozadi. Neko sad moze rec njemu drugi pritisak bolje funkcijonise (jer ima drugu gumu, drugi motor, drugu masu (kg), drugu vrstu voznje, itd.) i to je sasvim ok. pritisak hladan je fakticki nebitan na stazi ali ga stelujemo hladnog da dodjemo do optimala kad je guma vruca a to ovisi kao vidimo o raznim stvarima.

Ali i sportske cestovne gume se spustaju (pogotovo na stazi) oko 0,2 do 0,5 (relativno na fabricke podatke) a moze i jos vise, to zavisi individualno.

Jos jednom: Fabricke podatke (2,5/2,9) je ok za autoput zbog manje potrosnje guma ali guma nije samo da traje nego kao prvo da drzi (u bogenu), s time smanjimo na otprilike 2,3/2,5 na magistrali za sportske cestovne gume, opet i ovdje naravno individualno svaki vozac sebi nastaluje kako je za njegov "set" najbolje i kako se on osjeca najbolje.
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Offline pAx

Gume
« Odgovori #43 u: 24 Veljače 2007, 18:19:13 »
jos jednom super post Thunderbolt, ali je li itko ikada mjerio tlak u gumi dok je vruca? Npr. nakon voznje po Grobniku?
Cisto me zanima koliko se tlak u gumi "penje".

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #44 u: 25 Veljače 2007, 12:39:31 »
Mozemo proracunati otprilike:

Ako kazemo da je kolicina zraka konstantna (volumen) i racunamo da se zrak ponasa kao idealan gas onda su pritisak i temperatura direktno proportionalni preko: P*V= (n*R*T)/V

Ako zadnju gumu napumpamo na 2 bar pri 20°C to je otprilike 293 K , pri voznji se temperatura poveca na recimo (vec dosta extremnih) 80°C , tj. 353 K onda je to povecanje Temperature (Kelvin) odprilike 20% a povecanje pritiska od 20% , to je 0,4 bara. Znaci imali bi oko 2,4 bara.

Naravno Zrak se neponasa u potpunosti kao idealan gas i Volumen ne ostaje konstantan jer se guma malo rasiri pri vecoj temperaturi i voznji, tako da je ova racunica "samo od prilike" ali slaze se ipak solidno dobro sa realnim ponasanjem pritiska.

Ja ga nikad nisam mjerio kod vruce gume (mozes malo izgubit zraka pri mjerenju).
Uvjek mjerim i stelujem pritisak od hladne gume.

ima vozaca koji koji cine drugacije: stave malo veci pritisak, ucine par krugova (ili stave grijace) i onda opet ispuste zrak na pritisak koji voze. Mozda je to cak i bolje ali nemam tu nikakvog iskustva.

Pozdrav
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)