Autor Tema: Gume  (Posjeta: 60646 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gume
« Odgovori #45 u: 25 Veljače 2007, 13:00:33 »
Vidim da poznajes Termodinamiku :thumbsup: (i ja je polozio prije 15 dana 8))

Sve je to OK, ali evo bas citam u mom User Manual-u propisane pritiske u gumama za odredjene slucajeve:
Za opterecenje do 90 kg:
2.5/2.9
Za opterecenje od 90 do 192 kg:
2.5/2.9
Za "High-Speed riding":
2.5/2.9

Za stariji model (03,04) kaze malko drugacije:
Za opterecenje do 90 kg:
2.5/2.5
Za opterecenje od 90 do 192 kg:
2.5/2.9
Za "High-Speed riding":
2.5/2.5
(ovaj dva modela imaju razlicitu geometriju pa je mozda i logicna ova razlika)

E sada, proizvodjac propisuje da se pritisak mjeri na hladnim gumama (jer se kao sto svi vec znamo on povecava sa porastom temperature), tako da ovo ne moze da vazi:
Citat: "Thunderbolt"
...ima vozaca koji koji cine drugacije: stave malo veci pritisak, ucine par krugova (ili stave grijace) i onda opet ispuste zrak na pritisak koji voze. Mozda je to cak i bolje ali nemam tu nikakvog iskustva...

Moje vidjenje stvari je da je proizvodjac sa ovim High-Speed riding predvidio pritisak za pistu, koji se mjeri na hladnim gumama? Tako sam do sada na faxu radio, dakle vjerujem jedino brojevima proizvodjaca, bilo guma bilo motorcikla. Jel postoji nesto izdato od strane ova dva sto potvrdjuje teoriju o drugacijem pritisku od gore pomenutih? Da li neko ima koji internet clanak na ovu temu?

Offline pAx

Gume
« Odgovori #46 u: 25 Veljače 2007, 13:16:25 »
pa Tunderbolt je napisa u nekom postu prije da tlak koji navodi proizvodjac u svojim uputstvima su kompromis mnogocega, dakle nije idealno za pojedinu stvar. Onda bi trebali navodit tlak za Grobnik, za magistralu, za po gradu, za autocestu itd... vjerojatno nebi bila ogromna razlika nama smrtnicima ali nekome tko zeli izvuci maksimum iz svog motora to sigurno mnogo znaci.

Sto se tice tlaka u gumama dok su vruce, vjerojatno nekim iskusnim vozacima koji su stalno po Grobniku vise znaci kad znaju (i namjestaju) koji im je konacan pritisak u gumi (dakle dok je ona vruca) nego koliki im je dok je hladna jer onda ne znaju koliki ce biti kad se ugrije.

Gume
« Odgovori #47 u: 25 Veljače 2007, 13:21:11 »
Citat: "pAx"
pa Tunderbolt je napisa u nekom postu prije da tlak koji navodi proizvodjac u svojim uputstvima su kompromis mnogocega, dakle nije idealno za pojedinu stvar. Onda bi trebali navodit tlak za Grobnik, za magistralu, za po gradu, za autocestu itd... vjerojatno nebi bila ogromna razlika nama smrtnicima ali nekome tko zeli izvuci maksimum iz svog motora to sigurno mnogo znaci...

Ja sam ti naveo pritiske za pojedine te slucajeve i izmedju ostalog i za High-Speed riding, sto bi po meni znacilo pista jer je proizvodjac jednostavno morao predvidjeti takvo nesto za supersport motor.

Citat: "pAx"
...Sto se tice tlaka u gumama dok su vruce, vjerojatno nekim iskusnim vozacima koji su stalno po Grobniku vise znaci kad znaju (i namjestaju) koji im je konacan pritisak u gumi (dakle dok je ona vruca) nego koliki im je dok je hladna jer onda ne znaju koliki ce biti kad se ugrije.

Guma se grije i kada je vozis po cesti i po pisti i njen pritisak raste u oba slucaja, tako da ovo sto ti pricas ne pije vodu :wink: Tebi fabrika daje idelan pritisak ali za hladnu gumu, mi ne znamo koliko je to za vrucu...

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #48 u: 25 Veljače 2007, 13:30:41 »
...ima vozaca koji koji cine drugacije: stave malo veci pritisak, ucine par krugova (ili stave grijace) i onda opet ispuste zrak na pritisak koji voze. Mozda je to cak i bolje ali nemam tu nikakvog iskustva...

Mislio sam na malo veci pritisak nego standardne mjere na stazi (npr 2,1/2,0).

Naravno na cesti gornji postupak nema relevancije, na stazi je relevantan samo pritisak gume "u akciji", znaci vruce gume, hladnu gumu treba ugrijat, vozeci ili jos bolje grijacima.

Taj tvo user manual vjerovatno je od motora. Oces nastelovat pritisak prema njemu na bilo kakve gume, npr racing gume? Pametnije je pitat proizvodjaca gume. Gotovo svaki ima svoje tabele na internetu za racing gume a ako nema za cestovne mozes nazvat na telefon i pitat. Ja kad sam prije kupovao metzeler gume nazvao sam metzeler renndienst i bili su jako ljubazni i kompetentni.

Mislim da u ovome Forumu ima detaljnijih informacija nego u jednom "user manual" od standard serijskog motora.

Naravno sigurno nisi potpuno pogresan sa pritiscima tog manuala (barem za cestovne gume) ali sa drugim pritiskom mozes optimirat performanse a da pritisak guma ovisi o dosta vise stvari nego o tezini i normalnom i "high speed" voznjom, o tome smo vec razgovarali.

PS: guma se dosta vise grije na pisti nego na cesti. Nije bitno sa koje strane krecemo mjerit (sa hladno ili vrucom gumom) bitno je da imamo fixed point od kojega startamo i relativno mozemo mjeriti razliku. Gotovo svi proizvodjaci guma davaju pritiske mjerene na hladnoj gumi i S TIME je ukljucen i uracunat i optimalan pritisak vruce gume na stazi.  

Vozaci koji steluju direktno vrucu gumu moraju paziti da im se ne ohladi i moraju imati fixnu temperaturu na koju steluju (ok grijaci), ja nemam ni grijace niti sam ikad tako mjerio, koliko ja znam i vecina steluje na hladnoj gumi.

Pozdrav
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Gume
« Odgovori #49 u: 25 Veljače 2007, 13:52:34 »
...Pametnije je pitat proizvodjaca gume. Gotovo svaki ima svoje tabele na internetu za racing gume a ako nema za cestovne mozes nazvat na telefon i pitat. Ja kad sam prije kupovao metzeler gume nazvao sam metzeler renndienst i bili su jako ljubazni i kompetentni...

To upravo i trazim :thumbsup:

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #50 u: 25 Veljače 2007, 13:54:18 »
Koje gume vozis?
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Gume
« Odgovori #51 u: 25 Veljače 2007, 14:18:52 »
Koje gume vozis?

Trenutno sam na Michelin Pilot Power, ali su one vec pri kraju i treba uzeti nove. Yamaha je razvijala motor uz ovi Michelin i neku Dunlop (njih ne bi uzimao). Posto u ovoj godini planiram da podjem 2-3 puta na Grobnik, a ostalo je voznja po crnogorskim krivinama, razmisljam o istoj ili o 2CT modelu (mozda bolje 2CT, mala je razlika u cjeni) jer su to gume za kombinovanu voznju (cesta/pista). Ja sam u principu zadovoljan sa Pilot Power gumom, odlicno drzi i traje mi vec 8500 hiljada mucenja (mislim da mogu jos 1000 da izguram sa njom), ako 2CT bude izdrzala bar priblizno ko ova ja cu biti srecan. E sad, gledao sam na internetu za nju i nema nista za pritisak osim ovoga:
http://tinyurl.com/2lm83g
A ja sam to vec znao iz User Manual-a...

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #52 u: 25 Veljače 2007, 14:27:19 »
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Gume
« Odgovori #53 u: 25 Veljače 2007, 14:48:22 »
Nema te na svijet'! :thumbsup:
Puno hvala! :cool2:

Gume
« Odgovori #54 u: 25 Veljače 2007, 19:22:47 »
Citat: "Evil_Zo"

Ja sam u principu zadovoljan sa Pilot Power gumom, odlicno drzi i traje mi vec 8500 hiljada mucenja (mislim da mogu jos 1000 da izguram sa njom)

8500 km
 :shock: Blago ti se!!!
“Netko mora nastaviti ostvarivati snove poslije Honde a to je BMW”

Gume
« Odgovori #55 u: 26 Veljače 2007, 01:43:12 »
Citat: "NiksaRR"

8500 km
 :shock: Blago ti se!!!

Guma me odusevila! Zato i hocu opet istu :thumbsup:

Gume
« Odgovori #56 u: 26 Veljače 2007, 17:18:11 »
Kako ti voziš prijo :?: ja na čoperu moram mijenjati gume na toj kilometraži :lol:  :lol:
nisam brz,ali sti¾em

Gume
« Odgovori #57 u: 26 Veljače 2007, 17:22:37 »
Citat: "jackie"
Kako ti voziš prijo :?: ja na čoperu moram mijenjati gume na toj kilometraži :lol:  :lol:

Zato me i jeste oduzevila guma, svasta trpi, i prednji i zadnji tocak i improvizovanu stazu i autoput... Prosto mi je nevjerovatno koliko traje.

P.S. Vjerujem da je tvoj motor komad tezi od mog :wink:

Ne quote-aj post iznad svog!Ne da mi se vise popravljat
OliveRR

Offline SLIK

• *
  • TDM 900
Gume
« Odgovori #58 u: 26 Veljače 2007, 19:37:23 »
nikša ti navegaš ne trebaš se ti peglat sa starim gumama kupiš nove i sigurnost je tu a ne da razbijaš glavu

dok voziš hvala bogu kad imamo takve motore možemo ih i održavati. :thumbsup:

Gume
« Odgovori #59 u: 26 Veljače 2007, 19:57:40 »
moje je mišljenje daje nova guma najbolja guma. tj da nije ležala po nikakvim skladištima. jednom sam bio stavio gume koje su bile na skladištu pasam u kleku zamalo poljubio pod.kad sam stao gume su bile ljubičaste boje :twisted:
dodji k sebi dok jos imas kome