Autor Tema: Rekalibracija elektronskog ubrizgavanja goriva  (Posjeta: 18239 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline emirharley

• Harley-Davidson Road King Classic FLHRCI
    • http://www.facebook.com/pages/The-First-Sarajevo-Harley-Davidson-Club/121702474647007 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163078797061414.27691.100000778847200&type=3&l=daf8484f07
Rekalibracija elektronskog ubrizgavanja goriva
« Odgovori #15 u: 26 Studenoga 2006, 20:07:37 »
Citat: "SuperHik"

šta ću ti ja jarane što si trošio cjelo popodne... vidiš kako ja to za par sekundi sve :P
aj ti pošalji malo buredžika i havane iz palme, hebo mape... biće mapa!  :wink:
što se tiče tebe i EFI-a provjeriću ti kod dvojice pada li im išta na pamet oko mapiranja

Mapiranje nije problem, testiranje je problem. [smilie=evil5]

« Odgovori #16 u: 26 Studenoga 2006, 20:33:18 »
u zadnjih par mjeseci procitao sam u nekom moto casopisu da su u HR nabavili novi  Dyno stolova...
e sad ne mogu se sjetiti gdje-kada- tko..uhhh

a evo kako je i Vlaho rekao piccilo

http://www.motoplus-web.com/forum/viewtopic.php?p=4859&highlight=&sid=6df203f5947c0997443d45bdcdc32fea

moze li ovo pomoci ?

Offline emirharley

• http://www.facebook.com/pages/The-First-Sarajevo-Harley-Davidson-Club/121702474647007 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163078797061414.27691.100000778847200&type=3&l=daf8484f07
« Odgovori #17 u: 26 Studenoga 2006, 20:40:26 »
Ovo je dobro, ali ponavljam da treba znati podesiti masinu, odnosno sve parametre masine koja je dogradjena. To je velika mudrost i postize se u najmanju ruku velikim brojem odradjenih tuninga i naravno dobijenim povratnim informacijama i ponovnim podesavanjima u skladu sa tim novodobijenim informacijama. Ma, kazem, sizifov posao, ali ko voli i ko je ustrajan doci ce do rezultata, prije ili kasnije.

Offline aurellie

« Odgovori #18 u: 26 Studenoga 2006, 20:50:33 »
Dobro, znači ipak imamo stol, i to ovdje a ne u americi.
 :mrgreen:

3 pokušaja bi trebala bit dosta da se nađu koliko toliko dobre postavke a tko hoće više...nek plati više  :joy:

The machine spirit is with me!

« Odgovori #19 u: 26 Studenoga 2006, 21:01:08 »
Citat: "aurellie"
Dobro, znači ipak imamo stol, i to ovdje a ne u americi.
 :mrgreen:

3 pokušaja bi trebala bit dosta da se nađu koliko toliko dobre postavke a tko hoće više...nek plati više  :joy:

prvi put provaš sa tvorničkom mapom... drugi put sa piggyback elektronikom tipa power commander, a treći sa nekom drugom mapom u piggyu... i eto... trebalo bi bit dosta, da...
ako je to neki mali dyno onda je limit 15-20 minuta zbog kočnice na njemu
--
Br¾e nisam mogo, sporije nisam htio

« Odgovori #20 u: 26 Studenoga 2006, 21:33:50 »
Meni je sa PC-jem, TDM išao znatno bolje... :thumbsup:
Oko 300 dolara...

Offline Karabalic

• http://www.ak-bmwcroatia.com
« Odgovori #21 u: 26 Studenoga 2006, 21:39:03 »
Najnoviji stol bi trebao stiči kod moto Grigića,a bogami i čovjek zna.
ali pilu - kurblaj-------

Offline emirharley

« Odgovori #22 u: 26 Studenoga 2006, 22:17:52 »
Ja ne bih ovu temu (thread) nazvao "Power Commander" vec "Rekalibracija elektronskog ubrizgavanja goriva", obzirom da je PC samo jedan mali segment svega toga, a tu postoji citav niz uredjaja,  od Power Commandera do DFO-a (Digital Fuel Optimizer) i RT-a (Race Tuner).......

(eh, jeste iskasapili thread :evil: )

Offline aurellie

« Odgovori #23 u: 26 Studenoga 2006, 22:19:48 »
Može a onda ću ja tražit novo rinejmanje teme kad mi stignu šprice i full akrap   :mrgreen:

« Odgovori #24 u: 27 Studenoga 2006, 09:59:13 »
Kao što svi znamo, osim rekalibracije i optimizacije postojeće tvorničke mape ubrizgavanja, u većini slučajeva se može pribjeć i obogaćivanju smjese. da bi sve ispravno radilo potrebno je zadržati jednakim omjer goriva i zraka što je nemoguće napravit bez aparature... e sad... kako ubrizgati više goriva nego što to elektronika motora reče injektorima odnosno drži neki napon na injektorima i s tim drži injektore otvorene dok oni pumpaju gorivo u cilindar. sa više benzine, mora uć i više zraka da bi smjesa bila idealna... više zraka ulazi tako da se otvori usis, može se na taj način onda i povećat vrijeme ubrizgavanja injektora motora... sve je to red veličine, koja milisekunda...
power commander kao takav tvori jedan piggyback uređaj koji se lako može prebacit na drugi motor i opet nasnimit mapu za taj motor.
ima i uređaja kao što je TFI... spaja se direktno na injektore i drži ih malčice dulje otvorenima

moj glas u ovom slučaju bi dao power commanderu definitivno, upravo zato što je mobilan i najmanje petljanja oko motora ima...

a zašto uopće započinjat tuning na takav način, povećanje performansi, pomicanje radnog područja motora, dobivanje više snage na nižim okretajima, prilagođavanje vrsti goriva (SS, prepoznaješ li se? :D )
proizvođač u slučaju motora ne ostavlja puno mjesta za tuning, jedino po meni đe se može dobit je ugrožavanje euro normi, dakle da naš motora izlazi iz onih okvira koje je predvidila tvornica, a tiču se zagađivanja okoliša. volio bi da se SS javi... mislim da je kod njega odrađeno direktnim zapisivanjem mapa u kompjuter motora... čini se da će to postat čestija pojava... kako kod motora, tako i kod auta!  :wink:
--

Offline SS

« Odgovori #25 u: 27 Studenoga 2006, 12:31:25 »
meni je rađeno sa  yoshimura boxom, direktno ubacivanje nove mape, mislim da je smjesa pojačana za 3.5% i dobio sam potpuno novi motor. Prije se nije mogao vozit na nižim okretajima, a sada pjesma ,a i na snazi se osjeti. Troši možda pola litre više nego prije. Svima bi preporučio koji imaju FI.

« Odgovori #26 u: 27 Studenoga 2006, 13:31:20 »
SS... jeli to bio samo programator koji je chipao preko obd porta tvoju elektroniku ili i dalje imaš kutijicu od jošimure pod sicem?
--

Offline emirharley

« Odgovori #27 u: 27 Studenoga 2006, 13:43:39 »
Dvije su osnovne grupe uredjaja, odnosno sistema rekalibracije (izmedju ostalog postoji i SERT - Race Tuner, ali o njemu necemo ovom prilikom):

1.  Power Commander

Power Comnmander se koristi kod jednostavnih do slozenijih modifikacija motocikla, znaci izmjena ispusnog sistema, otvoreniji usis zraka i eventualno manje korekcije masine, bregaste i sl.. Uglavnom je potreban laptop za pravilno podesavanje i poznavanje kompjuterskog jezika (Windows), a prilozene originalne mape nisu pouzdane jer nikada nisi siguran da li je tvoja fabricka specifikacija tacno onako kako treba ili je malo pomjerena (kao sto je bio kod mene slucaj). U takvoj situaciji MORAS koristiti laptop (koji kacis za motocikl u toku voznje, a kasnije doma citas i rekalibriras, pa ponovno testna voznja i tako redom) za pravilne definicije i moras biti strucnjak za rad sa komjuterskim programima opcenito vezanim za Power Commander (dodatna edukacija!)

Power Commander definira potrebe za gorivom samo na osnovu polozaja rucice gasa i broja obrtaja.

2.  RevTech DFO,  oliti Techlusion TFI, sto je potpuno isti uredjaj, isti proizvodjac, samo za razlicite dilere

Ovaj uredjaj se takodjer primjenjuje kod jednostavnijih do slozenijih modifikacija (promjena izduvnog sistema, usisa zraka i eventualno manje korekcije masine, bregaste i sl.) i mnogo je jednostavniji, ne zahtjeva koristenje laptopa dok vozis motocikl, vec sva podesavanja vrsis putem cetiri POT-a (sarafcica). Naravno i za DFO/TFI dobijas fabricke mape, odnosno pravilnije je reci – postavke koje su vezane za tvoju konkretnu konfiguraciju, no kazem kada to nije pouzdano (kao kod mene sto nije bilo pouzdano, sa fabrickim DFO/TFI preporukama motor je jedva isao i radio je kao traktor), pristupa se samopodesavanju sa malim, malim odvijacem, uz on-line komunikaciju sa fabrikom, sto proizvodjac Power Commandera ne nudi. Naravno i ovdje je potrebno dosta truda i podesavanja, testiranja.  Za razliku od drugih uredjaja gdje se u odzir uzima samo polozaj rucice gasa i RPM,  DFO/TFI uzima u obzir sve ove padatke, ali takodjer i stavrno opterecenje pod kojim se motor/masina nalazi, dakle rad ovoga uredjaja je baziran na opterecenju. Primjer za to je da odvrtanje rucice gasa pod punim opterecenjem sa suputnikom na uzbrdici da se obidje kamion i taj je polozaj jednak kao i na ravnoj cesti, no opterecenje je dramaticno razlicito, pa samim time i potrebe masine za gorivom. Znaci, jednaka pozicija rucice i broj obrtaja nisu proizveli jednako opterecenje i jednaku potrebu za gorivom. DFO/TFI to razrjesava uzimanjem u racum i stvarno opterecenje. Jos jedna stvar koja mi se svidja kod DFO/TFI-ja je takozvani "Yellow" pot kojim se ostvaruje mogucnost "kick-down-a", dakle NAGLIM odvrtanjem rucice gasa, dobijas naglo ubrzanje kao da si druknuo nitro.

VAZNA NAPOMENA:  sa svim ovim uredjajima potrosnja goriva se dramaticno povecava, no potrebno je znati da nije moguce imati sportski usis, sportski izduv i sportske performance i nacin voznje, a da potrosnja ostane ista. Kome se ovo ne svidja, vraca se na fabricke postavke.

I Power Commander i DFO/TFI se prave za sve modele motocikala i za sve proizvodjace (japanski, njemacki, italijanski, americki motori......), s tim da treba prije kupovine dobro provjeriti koji model uredjaja za rekalibraciju ide za koji model motora, jer nisu svi PC/DFO/TFI identicni vec su prilagodjeni odredjenim modelima ili grupama modela motocikala.

Offline SS

« Odgovori #28 u: 27 Studenoga 2006, 21:45:55 »
Citat: "SuperHik"
SS... jeli to bio samo programator koji je chipao preko obd porta tvoju elektroniku ili i dalje imaš kutijicu od jošimure pod sicem?

samo programator...

Offline aurellie

« Odgovori #29 u: 27 Studenoga 2006, 22:25:17 »
Emire negdje sam pročitao da se žuta/zlatna boja može lako skinut nekom pastom. Kod mene je rub cijevi na kraju auspuha požutio, pa ako znaš što o tome jeli se može to skinut?  :D

Edit:
evo ovo sam našao, samo nema nigdje za nabavit :)
http://www.webbikeworld.com/motorcycle-cleaning-polish/blue-diamond-metal-polish.htm