Ja cu opisati jednu situaciju koju svi trebamo da vjezbamo u glavi, tako da ako se ikada dogodi da budemo spremni.
Zamisite situaciju da morate iznenada kociti jer je ispred vas vozilo, a mjesta i vremena za zaustaviti se nema. Najbolji primjer je slijedeci, ali se moze aplicirati na razne situacije:
Vozite relativno velikom brzinom, a moze i manjom, mokra je cesta ili iz nekog razloga klizava, a moze biti i suha, izlazite iz krivine, kad tamo - kamion sa prikolicom stoji. Najnormalnija reakcija je prihvatiti se kocnica i poceti kociti. No, vremena i prostora do kamiona je malo i vi udarate torzom (gornjim dijelom tijela) od donju icivu karoserije prikolice ili samog kamiona jer niste stigli zakociti, a gume su proklizale, motor se nije zaustavio na vrijeme.
Da bi se ova smrtonosna situacija probala izbjeci, postoji relativno siguran POKUSAJ spasavanja, a to je da ODLUCNO I BEZ ODLAGANJA POVALITE MOTOR, dakle da namjerno izazovete pad da bi motor na svojoj bocnoj strani proklizao ka kamionu, a i vi zajedno sa njim, ali svakako cete se podvuci pod kamion sa manjim ili vecim ozljedama, ali se necete razlijepiti o karoseriju.
U ovakvoj situaciji je vazno biti odlucan i reagirati bez odlaganja.
I sam sam bio svjedok identicnoj situaciji kada sam vozio iza Sradjana koji je jednostavno povalio motor i vjerujte nije bilo cak niti na motoru ostecenja. Da je nastavio kociti, proklizao bi i zabio bi se tijelom o donju ivicu kamiona, odnosno prikolice.
Imajte/imajmo ovu situaciju arhiviranu u glavi ako ne daj Boze zatreba. Mozda nekoga spasi.
P.S.
I opcenito, svjesno proklizavanje se smatra dobrim rjesenjem situacije padanja sa motora.