Autor Tema: PRAVILAN PAD SA MOTORA  (Posjeta: 25799 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« u: 11 Srpnja 2006, 19:59:48 »
Ponukana recenicom f6-a da je Laske prilikom pada sa motora pao cisto skolski dajte recite svima nama, koji nismo toliko upuceni u detalje dobroga pada, sto se to podrazumijeva pod skolski pad, i kako bi idealno trebalo reagirati u pojedinim situacijama, a kojih naravno ima jako puno i svaka je za sebe posebna.

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #1 u: 11 Srpnja 2006, 20:42:36 »
Znas li sto je problem jadranske magistrale?
Nema zone izljetanja pa ti padaj kako hoces.
Pravilno padas kad se moze kontrolirati tijekom proklizavanja,a drugo je puka sreca.
“I have had to fight like hell and fighting like hell has made me what I am. I tried so hard and got so far but in the end it doesn't even matter. I had to fall to lose it all but in the end it doesn't even matter.”

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #2 u: 11 Srpnja 2006, 21:02:16 »
e sad ko prati moto GP najbolji primjer kako se treba ponašat pri padu je svakako Sete, a ovaj zadnji pad Rossi-a je kontra primjer

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

Offline zed

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #3 u: 11 Srpnja 2006, 21:44:26 »
Bogu hvala, nemam iskustva s padovima pri velikim brzinama, a po pisanju nekih strucnjaka sklonih stazama treba biti vrlo opusten(ako psiha dozvoljava), nikako ukocen zgrcenih mishica...

Offline emirharley

• Harley-Davidson Road King Classic FLHRCI
    • http://www.facebook.com/pages/The-First-Sarajevo-Harley-Davidson-Club/121702474647007 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163078797061414.27691.100000778847200&type=3&l=daf8484f07
PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #4 u: 11 Srpnja 2006, 22:03:12 »
Ja cu opisati jednu situaciju koju svi trebamo da vjezbamo u glavi, tako da ako se ikada dogodi da budemo spremni.

Zamisite situaciju da morate iznenada kociti jer je ispred vas vozilo, a mjesta i vremena za zaustaviti se nema. Najbolji primjer je slijedeci, ali se moze aplicirati na razne situacije:

Vozite relativno velikom brzinom, a moze i manjom, mokra je cesta ili iz nekog razloga klizava, a moze biti i suha, izlazite iz krivine, kad tamo - kamion sa prikolicom stoji. Najnormalnija reakcija je prihvatiti se kocnica i poceti kociti. No, vremena i prostora do kamiona je malo i vi udarate torzom (gornjim dijelom tijela) od donju icivu karoserije prikolice ili samog kamiona jer niste stigli zakociti, a gume su proklizale, motor se nije zaustavio na vrijeme.

Da bi se ova smrtonosna situacija probala izbjeci, postoji relativno siguran POKUSAJ spasavanja, a to je da ODLUCNO I BEZ ODLAGANJA POVALITE MOTOR, dakle da namjerno izazovete pad da bi motor na svojoj bocnoj strani proklizao ka kamionu, a i vi zajedno sa njim, ali svakako cete se podvuci pod kamion sa manjim ili vecim ozljedama, ali se necete razlijepiti o karoseriju.

U ovakvoj situaciji je vazno biti odlucan i reagirati bez odlaganja.

I sam sam bio svjedok identicnoj situaciji kada sam vozio iza Sradjana koji je jednostavno povalio motor i vjerujte nije bilo cak niti na motoru ostecenja. Da je nastavio kociti, proklizao bi i zabio bi se tijelom o donju ivicu kamiona, odnosno prikolice.

Imajte/imajmo ovu situaciju arhiviranu u glavi ako ne daj Boze zatreba. Mozda nekoga spasi.

P.S.
I opcenito, svjesno proklizavanje se smatra dobrim rjesenjem situacije padanja sa motora.

Offline emirharley

• http://www.facebook.com/pages/The-First-Sarajevo-Harley-Davidson-Club/121702474647007 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163078797061414.27691.100000778847200&type=3&l=daf8484f07
PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #5 u: 11 Srpnja 2006, 22:10:33 »
Citat: "zed"
Bogu hvala, nemam iskustva s padovima pri velikim brzinama, a po pisanju nekih strucnjaka sklonih stazama treba biti vrlo opusten(ako psiha dozvoljava), nikako ukocen zgrcenih mishica...

.....upravo suprotno, treba biti, ovisno o padu, prilicno cvrst i zgrcen, sa akcentom na takav polozaj glave da je brada ZABIJENA u grudi sto je moguce vise.

U slucaju direktnog udara u prepreku, npr. u automobil koji je izletio sa sporedne ceste, motociklista biva katapultiran i najcesce pada kao daska na drugu stranu automobila. U ovoj situaciji bilo bi dobro aktivirati mozdane vijuge i dok letite/letimo kroz zrak, pripremiti se za pad PO PRINCIPU KOLUTA NAPRIJED. Znaci, pad preko ramena sa ispruzenom rukom za doskok (svi smo nekada pomalo trenirali judo) i nekoliko koluta naprijed, jedan za drugim bez oklijevanja. Ovaj pad vrlo vjerovatno spasava i glavu i zivot, no pad PLJOSTIMICE, kao daska, zavrsava sigurno sa serioznim lomovima, ali serija kolutova naprijed vjerovatno spasava.

Screamin' Eagle Performance Mufflers
(Set two: Wild Pig Pipes, 2" baffles)
Ape Hanger
Back Rest
Kuryakyn Spider Light

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #6 u: 11 Srpnja 2006, 22:21:20 »
Odlični savjeti Emire, svaka čast! :wink:
--
Br¾e nisam mogo, sporije nisam htio

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #7 u: 11 Srpnja 2006, 22:27:59 »
Emire, ja sam pokusao u glavi inscenirati to kolutanje pri udarcu u auto ali izgleda da je udarac bio prejak jer me zavrtilo u zraku da nisam znao gdje mi je glava a gdje guzica...
 :(
“I have had to fight like hell and fighting like hell has made me what I am. I tried so hard and got so far but in the end it doesn't even matter. I had to fall to lose it all but in the end it doesn't even matter.”

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #8 u: 11 Srpnja 2006, 23:01:21 »
Sve to zvuci jako lijepo i gotovo svi smo to vidjeli u akcijskim filmovima...samo tamo! "Aktivirati mozdane vijuge dok letite kroz zrak". Ma daaaaaj, zar stvarno mislis da u tom djelicu sekunde ti stignes razmisljat.
Iz ovog ili onog razloga dok gubis kontrolu nad motorom svijestan si toga i pokusavas sagledat kompletnu sliku toga sto se dogadja nebi li mogao ispravno reagirat medjutim stvari se odvijaju malo brze nego sto tvoje oko stigne pratiti. U tom trenutku sve se svodi na Refleks. Refleksne reakcije (rekli bi na podrazaje iz okoline :)) dolaze iz podsvjesti.
Zasto netko refleksivno reagira ovako netko onako je cijela grana znanosti a jedan veliki dio refleksa je (iskonski) instinkt za samoocuvanjem.
leven saintly shrouded men
Silhouettes stand against the sky
One in front with a cross held high

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #9 u: 11 Srpnja 2006, 23:01:43 »
evo kako to Sete radi, zgrčen položaj, ruke uz tijelo....

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #10 u: 11 Srpnja 2006, 23:05:47 »
Citat: "zed"
tako je....da ne dođe do zatezanja mišića.....jer tada prije dolazi do ozljede

Offline f6

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #11 u: 11 Srpnja 2006, 23:25:12 »
Ove dvije slike Setea najbolje pokazuju kako to treba odraditi ali samo u situaciji kad, kao hvala bogu Leo, samo padate, proklizavate, a ne udarate direktno u prepreku. Ruke su zgrčene na prsima, kao i brada koja nastoji biti što bliže. Leo se upravo tako vrtio po cesti i na kacigi nema niti jedne crtice. Ali nažalost ovakvi padovi su večinom rezervirani za staze gdje su velike zone izletanja. U normaljnom životu ipak prevladavaju direktni udarci u neku prepreku. Ako smo sreće da prepreku preletimo, uz dobru opremu, šansa postoji. Ako se glavom udara direktno u prepreku, šanse rapidno padaju. Veliki problem u cestovnoj vožnji su i rubovi ceste (bankine) koje su podignute taman toliko da prilikom klizanja glava udara u njih. Tu je največa uloga kacige. Sekundarni udarac koji je za golu glavu pogibeljan, a za kacigu večinom samo ispunjenje obaveze.
Slažem se sa Emirom da bi najbolje bilo ovo ili ono. Ali obično za neke svjesne reakcije nema vremena. Međutim ima jedna caka koja se da izvježbati a zna jako puno pomoći. Naime, puno puta izlaz i postoji, može se proći pored zaustavljenog vozila ili između vozila iz suprotnog smijera i ruba ceste ili ispred vozila koje s boka izlazi na cestu. Ljudski udovi izvršavaju naredbe koje im da mozak. Mozak informaciju dobiva preko oči i pokušajte sebe uloviti u tome i vidjet ćete da sam u pravu. Motor ide tamo kamo gledamo očima. Znaći ako mi gledamo u prepreku, velika je vjerovatnost da ćemo se u nju i zabiti. Treba vježbati gledanje u smjeru kuda treba proći pored prepreke. Ispočetka će to biti teško, ali vremenom postane refleksna reakcija. Znači na poligonu vježbati izbjegavanje prepreka a ne stuntove.
pozdrav moto Foruma¹ima-ma gdje bili

Offline emirharley

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #12 u: 11 Srpnja 2006, 23:48:23 »
Za one koji PAZLJIVO procitaju moje postove, primijetice da sam prilozio konkretnu situaciju kada je mozak i razmisljanje covjeka (Srdjan) spasilo njegov zivot. Da u trenutku pada nije razmisljao, ne bi bio sa nama. No, ocito ima onih koji ce se prepustiti po principu "ruke uz tijelo pa sta Bog da", ali ima i onih koji ce se dobro boriti da ne nastradaju, pa sa tim u vezi i u zraku razmisljati kako da padnu.

No, takodjer moji postovi nisu postavljeni da bih se sa nekim ubjedjivao ili svadjao sta treba, sta ne treba, zaboli me, radi sta hoces. Ovo je samo komentar na situaciju, pa neka se svatko snalazi kako zeli i zna. Ja osobno mislim da se covjek u granicama svojih mogucnosti treba uvjezbavati za citav niz mogucih zivotnih situacija, pa kada te napokon ta situacija stigne, znas da si nesto poduzeo po svojoj savjesti, a ostalo neka bude u Bozjim rukama.

Tehnika je ZAKON, pa i u situacijama padanja sa motora. Zalim sto ne zivim u Njemackoj gdje postoji citav niz kurseva koje bih sa radoscu i bez srama pohadjao cak i nakon ovoga svoga visedecenijskog iskustva na raznim motociklima.

Ajd zivili i nemojte se ubjedjivati sa mnom. Radite sta hocete.  Ali ipak ima i onih koji zele cuti tudje misljenje bez da ulaze u bespotrebne verbalne kolizije, uz sarkasticne komentare.

Sretno.

Screamin' Eagle Performance Mufflers
(Set two: Wild Pig Pipes, 2" baffles)
Ape Hanger
Back Rest
Kuryakyn Spider Light

Offline aurellie

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #13 u: 11 Srpnja 2006, 23:58:23 »
Zasto se Leo tako zgrcio. Znanje prikupljeno po netu, o teoriji zdravog padanja? Sumnjam. Ipak se radi, o nenosenju rukavica pa je tako zastitio ruke.
O polegavanju motora. Radije vjezbajte kocenje umjesto polegavanja. Ipak, vruce gume drze asfalt puno bolje nego vozac koji struze po podu. Vecina vozaca koja polegne motor i onda se zabije u prepreku, zapravo bi se uspjeli bez problema zaustaviti da su znali koristit kocnice kako treba.
Neda mi se sad prisjecat fizike, pogotovo zato sto se motor najmanje vozi fizikom, ali ako motor koci 100-0 za 3 sekunde to je dobrih 10 metara kocenja po sekundi. Vozac koji struze po podu, ima barem 5 puta manje.
A to da cete se kontrolirat dok padate, zaboravite. Mozete doc k sebi tek kad pocnete strugat po podu. Sam sudar i let najcesce traju djelic sekunde - obicno niste ni svjesni da ste udarili dok se odjendom ne nadjete na podu.
Radije odite malo u teretanu, nabildat vratne misice i jos par sitnica koje bi vas mogle odrzati na zivotu. A onda trk po opremu koja ce sve to pokriti  :wink:

The machine spirit is with me!

Offline zed

PRAVILAN PAD SA MOTORA
« Odgovori #14 u: 12 Srpnja 2006, 00:02:58 »
koliko se sjecam,clanak koji podrzava teoriju "opustanja" je pisao Randy Mamola, i dokazivao je tu teoriju iskacuci iz jureceg pick-upa na pjescanu plazu skupa s nekim likom.Dok je RM prosao bez ijedne ozlijede, ovaj drugi nije...Po njegovom pisanju cilj "opustanja" je rasprshiti udarac/ce kroz cijelo tijelo.
Ne kazem da podrzavam ovu teoriju, ali ovisno o "konfiguraciji terena" (ne mislim na pjescanu plazu)donekle ima neke logike.
Zar back protector i kaciga, pored ostalog, ne sluze i kao rasprshivac udarca