Autor Tema: Gume  (Posjeta: 60632 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gume
« Odgovori #15 u: 30 Siječnja 2007, 01:20:30 »
...kopaju asfalt, ispred Roxy-a ostalo ulegnuce na putu...

...ja sam za sto "freskije" gume, iako sam negdje cuo da je cak i bolja guma od 5-6mjeseci nego nova novcata...dakle ako proizvedena u 3 sedmici godine (kraj 1 mjeseca), a kupljena u 6 ili 7 mjesecu...

Gume
« Odgovori #16 u: 30 Siječnja 2007, 07:58:30 »
gume su ustvari kao vino, sto su starije to su sve bolje [smilie=lolroll]
ja imam jednu novu novcatu stara nekih 20 god pa ako ko oce nek se javi, mislim da je 17ka
color=red]Baba Zanetti[/color]

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #17 u: 30 Siječnja 2007, 13:16:06 »
Trebamo razlikovat jeli Gume stare skladistene kako treba i u tamnome (!) ili NA MOTORU.

I onda moramo razlikovat jesu li gume koje vozimo trkace ili za Road. Ako imamo za Road one imaju omeksivace, to je ono sto vidite iduce jutro plavo sa strane na Gumi nakon "gasiranja" prijedan.
Trkace Gume to nemaju/ili barem u puno manjoj mjeri tako da trkace Gume valja potrosit u jednoj sezoni.

Evo ja cu cak moje trkace voziti i u prvoj polovici sljedece sezone i nece biti problema iako su trkace jer su na motoru koji je na bokovima u Garazi u tamnome (nesmeta im svjetlo sijalice nego sunce) a ukupno nisu predugo na motoru.

Gume koje su skladistene kako treba nakon dvije Godine nisu losije od novcatih, ALI (!!!!) Ako neko ima u Glavi blokadu zato sto su Gume starijeg Datuma, ovo sto sam gore rekao njemu nista nevrjedi jer nece moci voziti s njima kako bi htio nego on mora da kupi Nove Gume novijeg datuma i to je sasvim ok.

Ja sam bio vozio prije dva ljeta Rennsport Rs1/Rs2 koje su NOVE ali datum proizvodnje bio dvije godine unatrag (strasno povoljno dobio, i to je po meni jedini razlog voziti gume starijeg datuma). Na pocetku mi je bilo malo kao sumljivo ali nakon stotinjak kilometara sve po starome, Iduce sezone Supercorsa PRo Sc2/Sc2 novog datuma nisu bile bolje (ali ni losije).

Trust your tyres

PS: Imam jos jedan prjedlog za vas iz osobnog iskustva ko nezna koje bi trkace gume uzeo. Racetec/Supercorsa (to je isto) su postale sa PRO Verzijom za 0,5 stupanj mekse, tako da naprimjer Supercorsa PRO nebih vise vozio sa SC1/SC2 nego sa SC2/SC3 ili barem SC2/SC2 (ko rano ide na gas).

Te Gume su izvrsne za Vozace koji nemaju trkaci ovjes i nevole puno experimentirati i tocno nastelovati ga jer preuzimaju Rad neoptimiranog (originalnog) ovjesa, dok npr trkace Michelin su vise zahtjevne na dobar i nastelovan ovjes.

Michelin nikad nisam volio, jer dosta njih imaju usku granicu od gripa do strisanja, ipak dosta profesionalnih vozaca njih koristi jer znaju kako s njima.
Ali ja vilim kad mi guma na vrijeme pokaze da pocme strisat.

Na drugu stranu Supercorsa a i racetec imali su i jos imaju veliku manu da se Guma sa strane "otvara", i previse trosi, pogotovo kad je hladna (Hladne gume se vise trose nego vruce).

Sto sam htio reci:

Nasao sam Gumu koja ima sve prednosti Supercorse/Racetec ali koje se ne "otvara" sa strane i manje trosi

vrlo sam zadovoljan sa BT002Pro (Guma bez Pro je prije nje bila i isto je dobra).
Supercorse bi se vec bile istrosile a eto razloga zasto prvu polovicu sezone cu nastaviti sa Bt002pro od lani i nijednu drugu gumu nezelim (dosad) :thumbsup:

Pozdrav
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Offline aurellie

Gume
« Odgovori #18 u: 30 Siječnja 2007, 13:44:01 »
Što je to otvaranje? Kako to izgleda? Jeli to ono što englezi zovu cold tearing...? Ja sam sa racetec zadovoljniji, nakon što sam probaodsad 5 setova gumna točno je ono što kažeš: sa jedne strane pirelli i metzeler koje nekako puno lakše upijaju put a sa druge dunlop i michelin koje su kao puno tvrđe, sa njima se osjeti svaka grba i teško se na njima vozit bez amortizera upravljača. Tamo gdje sa racetec idem 200 i motor malo trese, qualifierice mi na 140 izbijaju volan iz ruku.

The machine spirit is with me!

Gume
« Odgovori #19 u: 30 Siječnja 2007, 13:53:25 »
E ovo su gore bili dobri odgovori.Da malo pojasnim,radi se tocno o Michelinu Power Race gumama koje su placene strasno povoljno.Proizvedene su prije 2,5 godine i skladistene su kako treba.Prosle sam godine vozio na Supercorsama,sto reci nego odlicne.Eto,igrom slucaja cu ove godine probati Power Race pa cu onda znati koja je bolja,za ubuduce.
“Netko mora nastaviti ostvarivati snove poslije Honde a to je BMW”

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #20 u: 30 Siječnja 2007, 14:31:45 »
Evo nisam nasao nego od slicka sliku ali odprilike ovako to izgleda.

Pogotovo supercorse pokazivaju dosta puta ovu sliku, naravno pogotovo ako se iz okuke dosta rano sa puno gasa povuce. Moze se ublaziti sa dobro nastelovanim ovjesom i experimantiranjem pritiska gume ali cinjenica je da druge Gume dosta manje pokazivaju takvo ponasanje. Supercorse se i dosta brzo trose.

Sa nekih strana cuo sam da Racetec, pogotovo K2 je dosta bolja Guma i nepokaziva takvu sliku, tako da se u novije vrijeme opet vise razlikuju Pirelli/Metzeler sa SupercorsaPro/Racetec. Ali to ti je neko kaze ovo neko ono.

Cinjenica je da su supercorse strasne Gume na pocetku dok su nove ali cim prodju taj vrhunac brzo padaju u svojoj dobroj charakteristiki(Naravno svaka Guma je losija kad je skoro istrosena ali kod ove Gume je to vrlo izrazito)
Ja se sjecam u jednom dugom brzom bogenu, brzina je bila oko 180-180 km/h zadnja Guma Sc2 je pocela setat i pustat, nije bilo nista kriticno ali sjecam se da isti bogen sam bio prosao istom brzinom i da nimalo nije popustala dok je bila skoro nova.

Sa svih strana sam cuo da BT002Pro je dosta konstantnija Guma i da svoju charakteristiku zadrzi skoro do kraja kad je potrosena. Eto meni je potrosena od prilike 60 posto i nista nije losija nego nova. Mislim da je to dosta vazna karakteristika.

Pozdrav
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #21 u: 30 Siječnja 2007, 15:04:51 »
Niksa jesi siguran da su 2,5 god stare gume? Ja mislim da je power race tek izasao 2005, da nisu pilot race?

Moje misljenje je ipak : za hobby vozace Pirelli, metzeler ili po meni najbojli Bridgestone.
Mada moram priznati da nemam puno osobnog iskustva sa michelinom jer na svom motoru nikad nisam vozio michelin, jesam na tudjem. U krugu mog poznanstva se kaze (a pise i po netu) da
Michelinove trkace Gume traze dobar i nastelovan ovjes, i to vise nego gume koje su gore navodjene.

Pozdrav
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Gume
« Odgovori #22 u: 30 Siječnja 2007, 15:21:12 »
Citat: "Thunderbolt"
...Sa svih strana sam cuo da BT002Pro je dosta konstantnija Guma i da svoju charakteristiku zadrzi skoro do kraja kad je potrosena. Eto meni je potrosena od prilike 60 posto i nista nije losija nego nova. Mislim da je to dosta vazna karakteristika...

Mislim da si me ubijedio. Kupujem ovu gumu :thumbsup:

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #23 u: 30 Siječnja 2007, 15:34:34 »
@EvilZo:
Trkaca je Guma, ima je u raznim mjesavinama. Ako mislis vozit po putu: treba dobro ugrijat (iako ova u vezi toga nije tako kriticna kao druge), najbolje je vozit ljeti i pritisak je potpuno drugaciji cak i na cesti.

Treba dobro razmisliti uzeti trkacu gumu za cestu zbog gore navedenih razloga, i zato sto sa takvom (ugrijanom) Gumom se moze divljat po bogenima kako se nebi trebalo po cesti.

A kad padne noc i kreces iz kafica i guma hladna, bolje ce skoro svaka druga road guma drzat nego trkaca, to uzetu u obzir.

Svak mora znat sto cini ali ja iz razumljivih razloga necu preporucit trkacu gumu za cestovnu upotrebu, iako ja tako radim :mrgreen:

PS Mislim da je Niksa pitao za gume za stazu
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Gume
« Odgovori #24 u: 30 Siječnja 2007, 15:41:02 »
@EvilZo:
Trkaca je Guma, ima je u raznim mjesavinama. Ako mislis vozit po putu: treba dobro ugrijat (iako ova u vezi toga nije tako kriticna kao druge), najbolje je vozit ljeti i pritisak je potpuno drugaciji cak i na cesti.

Treba dobro razmisliti uzeti trkacu gumu za cestu zbog gore navedenih razloga, i zato sto sa takvom (ugrijanom) Gumom se moze divljat po bogenima kako se nebi trebalo po cesti.

A kad padne noc i kreces iz kafica i guma hladna, bolje ce skoro svaka druga road guma drzat nego trkaca, to uzetu u obzir.

Svak mora znat sto cini ali ja iz razumljivih razloga necu preporucit trkacu gumu za cestovnu upotrebu, iako ja tako radim :mrgreen:

PS Mislim da je Niksa pitao za gume za stazu

Ne ne, ja inace na cesti vozim Michelin Pilot Power (vjerovatno sledeca bude Pilot Power 2CT) ali sam mislio ovu kupit samo za Grobnik :thumbsup:

Offline aurellie

Gume
« Odgovori #25 u: 30 Siječnja 2007, 17:57:00 »
Može li se to trganje gume izbjeć ako se prethodno dobro zagrije grijačima? Iako sam prespor da bih potrgao gumu, ipak mi je malo drago čut još jedan razlog da sam napravio dobar izbor vozeći na racetec  :mrgreen:

Primjetio sam da cijeli net bruji o novim bridgestonkama, a samo za dobrim konjem prašina se diže   :thumbsup: Ukoliko se nađe neki dobar deal, volio bi ih vidjet i na svojem motoru  :D

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #26 u: 30 Siječnja 2007, 19:03:09 »
Grijaci uvjek valjaju jer sa njima gume duze traju na stazi ali Supercorsa/Rennsport/Racetec/BT002 nisu previse osjetljive na to kao druge Trkace Gume i relativno brzo se ugriju. Zato funkcijoniraju i na cesti, pogotovo ljeti popodne kad ugrije, to one vole :mrgreen: .A Na stazi Krug  dva i vruce su.

To trganje ili ne vise ovisi o stelanju ovjesa, pritiska zraka i nacina voznje tako da dosta Guma mozes sa pogresnom kombinacijom rastrgat a neke vise imaju nagon nato a neke manje.

Citat: "aurellie"

Primjetio sam da cijeli net bruji o novim bridgestonkama, a samo za dobrim konjem prašina se diže     :D

Da dosta vozaca su vrlo zadovoljni sa njima. Ja sam uvjek vjerovao u Pirelli/Metzeler, i dan danas kazem da su super. Bridgestone nisu nimalo losiji (mislim icak imrcu bolji) a duze izdrze.

Na drugu stranu treba uvjek biti pazljiv kad svi kazu" to je najbolja guma", kao npr Michelin pilot power.
Guma jes dobra ali je toliko marketisirana i euphorisana da ljudi misle da snjome mogu radit sta hoce.
tek kasnije se nazalost primjetilo da nije tako.

I dunlop ima dobre Gume, pogotovo za prednje KR 106/758 sam cuo da su super. Neki ih voze u Kombinaciji sa zadnjim Metzeler/Pirelli ali tu nemam osobnog iskustva.

Ja imam svoj Favorit za mene ako ima neki drugi sasvim opravdano.
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Gume
« Odgovori #27 u: 30 Siječnja 2007, 19:25:06 »
Da,radi se o gumama koje ce se upotrebljavati na stazi.
Nisu Pilot Race,ovo su Power Race i vec su se pocele proizvodit krajem 2004.
“Netko mora nastaviti ostvarivati snove poslije Honde a to je BMW”

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
Gume
« Odgovori #28 u: 30 Siječnja 2007, 19:44:15 »
Grijaci uvjek valjaju jer sa njima gume duze traju na stazi ali Supercorsa/Rennsport/Racetec/BT002 nisu previse osjetljive na to kao druge Trkace Gume i relativno brzo se ugriju

hm.. jesi li nekad mjerio temperaturu supercorse nakon nekoliko krugova na stazi. Mi smo isto bili uvjereni da se dobro ugriju za 5-6 krugova sve dok nismo zadnji put mjerili temperaturu i vidjeli da je 10-15 stupnjeva ispod radne temperature (i to na grobničkom asfaltu, a vozila su se vremena oko 1:46)

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

Offline aurellie

Gume
« Odgovori #29 u: 30 Siječnja 2007, 20:00:38 »
Pa čak i da se ugriju grijačima na radnu temperaturu, ohladile bi se tijekom vožnje. 1:46 je meni znanstvena fantastika ali za te gume čini se da ipak nije preveliki zalogaj. Ja sam uspio gume ugrijat na slabašnih 55° a tek sa spuštanjem tlaka na tvornički preporučenih 1.8 naprijed/1.9 natrag, temperatura je skočila za 5° naprijed i čak 10° natrag. Znaju u tvornici što pišu a ja budala pa idem tu nešto pametovat  :oops:  A onda je došao neki lik sa R6 koji nas je sve posramio sa 90°u gumama, doslovno se dimilo iz njih  :D  Mislim da najveću grešku čini Doktor koji vozi na GP209 a te gume su sigurno lošije od pirelica ili metzelerki na gore spominjanim temperaturama.