Autor Tema: Do Tjentišta i nazad dužim putem  (Posjeta: 7813 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Luko

• *
  • ATAS, SH 150
Do Tjentišta i nazad dužim putem
« u: 11 Lipnja 2013, 16:02:53 »
Nakon jednog odgađanja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, u nedjelju napokon odvožen planirani đir Tjentišta. Da se ne bi vračali istim putem, nakon Tjentišta produžili do Foče i onda nazad preko Pive, Plužina i Nikšića. Tijekom vožnje dogovorili da još malo ‘zakompliciramo’, pa u Vilsuima skrenuli lijevo i spustili se u Boku , a onda pomalo preko Debelog brijega put doma. Sve skupa odvoženo 420 km.

Pokret je bio u 8 ura s Brgata U dogovoreno vrijeme pojavljuju se svega 4 forumaša ( Rookie, Don Vito, Gvo, Luko) i dva gosta koje dovodi Rookie (Župjani naravno). Don Vito pokušava vozit s slomljenim prstom, ali malo prije Trebinja uviđa da je želja jedno a realnost drugo, pa se vraća doma, a mi nastavljamo pomalo kroz Trebinje, Bileču i Gecko. Put je solidan, ali vozimo oprezno, jer se zna dogodit da u sred bogena naletimo na par krava, koje onako lagano i po komodu šetaju po putu. Nakon čemernog počinje spust prema Sutjesci i tad prvi put stajemo, nakon skoro 2 ure vožnje. Fermava kraj nas i kombi s veselim društvom iz Grada koje ide na rafting. Istim putem prolazi i masu motora, uglavnom srpskih tablica,  koji se vračaju s motorijade u Trebinju.

Put je sad dosta loš, ali ise pak vozi koliko toliko normalno. Ulazimo u NP Sutjeska. Krajoliki je jedinstven pa i mirita da bude park prirode, neovisno o događajima iz proljeća 1943 godine
Oko 11 ura stižemo u kotlinu u kojoj se nalazi impozantan spomenik i kosturnica s ostacima 3301 jednog partizana, od njih ukupno 7545 poginulih na ovom području tijekom svibnja i lipnja 1943. Samo iz tadašnjih općina Split i Šibenik bilo je gotovo 1500 poginulih. Eto malo i povijesti, ali samo u brojkama, bez imalo ideoloških konotacija.
Hotel i muzej, koji se nalaze u blizini spomenika, potpuno su devastirani od strane vojske RS u periodu 1992-1995 godine.

Sad je več propisno ugrijalo, pa se neki presvlače u ljetnu opremu.

Uspon do spomenika je poprilično naporan, ali petorica ‘hrabrih’ Dubrovčana ustrajni su da dostignu planirani cilj.

Spomenik je zaista impozantan,  a to se najbolje vidi kad se doslovno ‘ušeta’ u sami spomenik.

Neke je obuzela neizdrživa glad, a posebno jednog od nas koji nikad nije gladan i jede vrlo malo  :mrgreen: Znači,  vrijeme je za objed iako je tek prošlo 11 ura.. Uskoro stiže i jedna grupa motorista iz Srbije. Nema nikakve velike priče osim obostranog  ‘Dobar dan’. Mi još priupitali (Rookie  :big_smile: ) gdje se u blizini dobro jede. Kaže čovjek u Foči, ali mi ne znamo koliko je daleko Foča ( nema GPS-a  [smilie=naughty] ), pa stajemo u prvom restoranu. Restoran se zove ‘Tentorium’ i treba ga ubuduće izbjegavat ‘pod obavezno’  :thumbsdown:

Naručili teletinu (sač) a dobili nešto slično teletini, ali ni blizu onako kako smo mi navikli da izgleda pečeno ispod sača. Glad nema oči,  pa sve uredno potamanili i popili po pivu.
U restoranu je i par grupica motorista iz Srbije, ali niko ništa ne jede. Znaju valjda ljudi đe se dobro i jeftino jede.

Nastavljamo do Broda,.Na benzijskoj u Brodu se krca gorivo, pa se usput i rashlađujemo  sa sladoledom.

Prelazimo preko mosta i vozimo nazad drugom stranom rijeke prema Ščepan polju odnosno granici s Crnom Gorom.  E taj dio puta od nekih 25 km ostat će nam u nezaboravnom siječnju, jer se radi o definitivno najgorem putu kojim smo vozili u životu. Nije makadam, ali bi možda bilo bolje da jest. Dva auta se jedva mogu mimoić,  a asfalt je toliko loš i oštećen da je to za nevjerovat  :doh: Na granici standardno ugodan razgovor s Bosanskim i Crnogorskim policajcima ( kud ćemo….kako je u Dubrovniku…..koliko košta motor). Nastavljamo uz rijeku Pivu prema Plužinama .Sad je put dosta bolji, iako ne idealan.Specifičnost ovog dijela puta su brojni manji i veći tuneli u kojima nema rasvjete, ali zato ima vode ko u priči. Na nekim mjestima doslovno pada ‘kiša’, a u par tunela ima i bogena tako da treba bit maksimalno oprezan. Jest zanimljivo, ali je isto tako i poprilično opasno za vozit. Na mostu stajemo protegnut noge i napravit koju fotografiju.

Nakon Plužina počinje prava uživancija u vožnji. Cesta je sasvim solidna, a krajolik za odmorit oči.  Stajemo još jednom na kafu, a jedan (opet onaj isti koji nikda nije gladan [smilie=lol] ) uz kafu naručuje i sendvič od pršuta i sira  :food:

Vručina pomalo pupušta pa nastavljamo lagano prema Nikšiću i Vilusima. U Vilusima skrećemo na novu magistralnu cestu koja vodi do Boke. Ta cesta je zasigurno najugodnija dionica koja se može odvozit u nasem širem ‘regionu’.

Još jedno stajanje na spomenutoj cesti prije silaska u Boku.

U Risan stižemo nešto iza 6 ura.  Popili po piće,  bacilli par ‘pametnih’ i krenuli pomalo put doma standardnom rutom preko Debelog brijega .

U Platu stali na još jedno ‘oproštajno’ piće i tako završili ugodno cjelodnevno druženje. 

Vjerovatno će bit još štogod kvalitetnijih slika i nešto videa, jer je Rookie nosio silu tehnike sa sobom i dosta toga snimio (nadam se uspješno  :thumbsup: )
« Zadnja izmjena: 11 Lipnja 2013, 17:59:40 od Luko »

Odg: Do Tjentišta i nazad dužim putem
« Odgovori #1 u: 11 Lipnja 2013, 17:58:45 »
ljubomoran. jbga nije se moglo dalje. dobar đir :thumbsup:
nemamo ništa,ostala samo plava crta

« Odgovori #2 u: 11 Lipnja 2013, 22:48:37 »
Dobar đir super slije i još bolja reportaža :drinks:
Nego Ruki  kako ona konavoska pičkica izdržala samo do Treviza :tongue3:

« Odgovori #3 u: 12 Lipnja 2013, 13:20:49 »
Dobar đir super slije i još bolja reportaža :drinks:
Nego Ruki  kako ona konavoska pičkica izdržala samo do Treviza :tongue3:
mučko djubre :tongue1:
nemamo ništa,ostala samo plava crta

Offline Rookie

• Z1000 / Piaggio X7 250 i.e./ Piaggio Energy mc1
« Odgovori #4 u: 12 Lipnja 2013, 21:14:16 »
Napokon se i to odvozilo,nakon 2 odgađanja i zlih jezika skupilo nas se šačica te dvoje novih :food:

08:00 stižemo na mjesto pokreta kad samo Luko tamo  :shock: Uh dobro je rekoh,nekasnim i ovaj put :oops:

čekasmo 10ak minuta i eto nam sporog druga iz konavala... ali s dodatkom na prstičima [smilie=lol]  Neđe ga je tisko izgleda  [smilie=lol]
 Taj naš gipsić odustaje na ulazu u Milano i pozdravja nas s izlikom da ga bolucka polomjen prst a ja mislim da je on imo neke druge mračne planove  :mrgreen:

Prva stanka tek nakon ure i 45min,guzica mi otpala a i dosadilo vozit sporo jer beverly nemoze drzat korak (vozač vozi ki Saša Matić).
 Prva stanka je bila na čemernom,naravno jos i dalje je u pogonu zaobilaznica,uska drndava al opet tko voli priroodu i ko ima deblju guzicu njemu to nesmeta... Stadosmo na 15ak minuta..

Bližilo se podne al vajalo je stat na:

Sretni i uzbuđeni od posjete smo zaboravili na prazne želudce  :evil: pa nismo vele razmisljali neg smo tražili prvi oku ugodni restoran (a ionako ih nema vele)... I odluka je pala na:

Bilo je i gotovih jela pa smo se odlučili na sač s povrćem... :joy:
Dobismo i taj "sač"  :roll:

Al glad nepita pa smo to pregrizli iako smo morali dat do znanja da to nije ono šta smo tražili pa je konobarica rekla da je ona tu sasvim slučajno a tako smo i mi tamo bili sasvim slučajno [smilie=lol]
Ugl općenito na tom području nema kao neka dobar restoran s dobrom hranom pa je savjet produžit još 10ak km cca do Broda i nadat se boljemu :tongue3:
Dok smo jeli taj magnifik sač prošlo je bar 50ak motora,vjerovatno s povratka nekog moto partiya...neki su stali pa se zezli ki i mi a neki valjda iskusniji su produžili dalje :biker2:

Nismo se prejeli što je ispalo čak i pametno jer smo stali u Brodu na pumpu utažit đeđ beverly-a te poliza koju slaju te smo se uputili put kanjona pive. Put nakon mosta u Brodu je postajao sve grbaviji i grbaviji a naš ručak i slaja se bas i nisu dobro posložili u želudcima pa je nastala nervoza a pogotovo sta je put izgledao sve samo ne cesta koja vodi nekud s razlogom. Uska,grbava,dvosmjerna toliko da se dva auta nemogu mimoić a tu su još i autobusii pa ko ima sreće nekako će skapulat. Pratimo kanjon i rijeku ratu te tu su poznate pozicije za rafting međutim ova nas cesta neuspjeva odmorit da bar malo vidimo sastrane a sve više sam mislio da sam se za*j u odabiru ceste te da je na raskrižju trebalo poć lijevo [smilie=fiuu]

No eto izmrcvareni i pomalo ljutiti dođosmo do gran.prelaza sa CG...što nam je dalo nadu da mozda u toj državi ima boljeg puta. Naravno nakon 10m to se i pokazalo,predivna priroda i bezbroj tunela,zavoja koji prate duboko usjeklu rijeku pivu.

Naravno snimalo se većinu puta pa evo meni naj zanimljiviji dio...
Kanjon pive, Most

Kanjon Pive 06.2013

Kanjon Pive 06.2013, 2dio
 Prođosmo pivsko jezero i meni jako poznat dio puta gdje sam probio gomu prošli put...  :paranoid:
Odluka je pala na malu korekciju rute pa se išlo na Risan popit kafcu/pivu..
Do Risna je predobar asvalt i još jedan komad rute koji je s guštom odvožen...

Pređeni kilometri...

-AKO NEZNAS PSOVAT,KUPI TOMOS-a*  
 :peace:  (èita se ruki)

Offline stalker

• *
  • Honda NC750XDG / SH 150
    • ABYSS diving & water sport center
« Odgovori #5 u: 12 Lipnja 2013, 22:42:23 »
Lijep komad puta ste odvozili.  :biker2: Šteta što sam morao radit cijeli dan.
http://www.renault-klub.hr
 -----------------------------

Bolje izgubiti tren u ¾ivotu nego ¾ivot u trenu!

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
« Odgovori #6 u: 13 Lipnja 2013, 20:40:36 »
dobar đir :cool2:

e da... zaboravio sam vam napomenut da cesta od Broda do Šćepan polja nije baš najbolja :big_smile:

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

« Odgovori #7 u: 18 Lipnja 2013, 21:24:18 »
Prva Liga....  :biker2:  :thumbsup: Da mi je samo znat koji to svako malo hoće Labat.... :food:  :occasion:
The Art of Motorcycle.....