Eto.. dok je velik broj forumasa otisao na jednu stranu, Suvarevinu, pa i dalje, ja sam se to jutro u 7h zaputio na drugu stranu. Noc prije, negdje oko 21h, mi je palo na pamet kako nisam dugo bio na Hvaru... imao sam slobodan dan... a i tko zna kada cu ga opet imati, pa .. zasto ne.Nazalost nisam nista fotografirao, jer aparat nije bio kod mene, vec kod Marije, a ona je u Bosni. I bas steta sto nisam napravio ni jednu fotku.. jer nema tih rijeci kojima bi mogao opisati ljepotu hvarskih uvala. Tih pustih, pjescanih plaza, orkuzenih borovima... ma nevjerojatno.. drugi put cu napraviti stotine fotki... stvarno se ima sto uslikati.
Dakle, krenuo sam u 7h ujutro.. za tocno sat i po i nakon tocno 136km sam bio u Drveniku. Odatle sam presao na Hvar, mjesto Sučuraj. Karta me je u jednom smjeru koštala 30kn. Trajektu je trebalo ubitacnih pola sata da predje preko... to je isti kao trajekt Ston koji vozi izmedju Orebica i Dominča na Korčuli.. SPOR KO PUZ.. .dok onaj od Mediteranske plovidbe je tocno DUPLO brzi... eh.. sto ces. U Sučurju sam vidio mnogo motorista ST registracije.
Cesta koja se proteze preko Hvara je duga nekih 77km.. od Sučurja do samog Hvara. Iskreno.. cesta u vecem djelu je ODVRATNO LOSA... od trenutka kada su je napravili (vrlo losim asfaltom) do danas..prepravljani su samo neki zavoji..
Od Sučurja do Jelse.. je tek nekoliko mjestašca.. od kojih se moze doci do nekih od najljepših uvala na Jadranu. U svakom mjestu postoje putokazi kako da se dodje do tih uvala, ali tek u mjestu JElsa se moze reci da je civilizacija.. do tamo je TOTALNA divljina.. za koju je Mljet ..MILA MAJKA.
Kad se udje u Jelsu dobije se dojam mirnog turistickog mjesta.. sa lijepom uvalom i jos ljepsim okolnim plazama. U Jelsi je bila i jedina benzinska pumpa koja je radila taj dan. Inace na otoku se samo u Jelsi i u Hvaru nalaze benz. pumpe. Kratak posjet bankomatu i nastavak slijedi.
Prosao sam i pored Starog Grada koji je opet prica sam za sebe, ali o tome neki drugi put :-)
Pristaniste za veliki trajekt Petar Hektorovic (koji inace staje i u Hvaru) se nalazi van samog mjesta i kolone za trajekt su gotovo kilometarske. Na samom raskrscu, koje vodi (desno) na veliko pristaniste, je i skretanje (lijevo) za veliku trgovinu Kerum (e bas je znao gdje ce je napravit)... koja je bila totalno PUNA kada sam usao. Nevjerojatno koliko je bilo stranaca, a tek zagrebcana...
Inace od Starog grada do Hvara je napravljena nova cesta (kojeg li olaksanja) koja je siroka (barem) duplo nego put kojim sam dosao sa Sučurja... a i nema ni jedne grbe na putu.. TOTALNA UZIVANCIJA:. vise nego jednom sam pomislio ... eeee da je takav put cijelim otokom.. Gasho.. taj je otok kao stvoren za tebe i tvoj motor.. tebi bi se taj put do Starog grada bas svidio :-)
Na moje veliko iznenadjenje, u jednom trenutku sam uletio u tunel.. dug 150m.. koji nimalo ne zaostaje za onim kroz koji smo prosli pored Bara, kada smo isli na Skadarsko jezero. Razvucenog osmijeha sam izeletio iz mraka u jako hvarsko sunce.. ipak se tom tunelu nisam nadao.. ne, nakon one totalno lose ceste..
U Hvaru sam se nasao sa nekim poznanicima i prolutao malo mjestom..inace i prije sam dosta puta bio na Hvaru.. ali brodom. Samo mjesto je stvarno lijepo. Tu je i prvo hrvatsko kazaliste.. lijepa riva.. gradska kavana.. velika katedrala.. JAKO PUNO STRANACA:. pitam se .. sto ce biti u srcu sezone..
U jednom ljetnom restoranu (kako ga oni zovu), a kojemu nisam zapamtio ime.. sam jeo Cezarovu salatu.. i hamburger koji kosta 35kn.. i koji je definitivno najboji koji sam u zivotu jeo.. a ta salata je isto bila odlicna..
Trajekt mi je bio u 16:30 iz Sučurja.. pa sam se morao požuriti natrag.. OPET PO ONOJ CESTI ... kukala mi majka...
Taj dan cu zapamtiti po odlicnom vremenu za voznju.. toplih 20 stupnjeva..i PRELIJEPIM djevojkama kojih je PUN Hvar. Dosao sam doma u 19h.. tih 12h kao da sam bio na nekom drugom planetu okruzenom prelijepim uvalama i losom cestom. Kanim opet skoro tamo poci.. bez obzira na losu cestu.. pa eto.. mozda da se svi dogovorimo pa odemo tamo.. Kosta nas oko 420km .. do tamo i natrag.. i taman je za jednodnevni izlet.