Malo se piše, ustvari skoro ništa pa eto da napišem nešto o prošlogodišnjem putovanju u Grčku krajem ljeta. Dakle Davorka (supruga

) i ja s motorom pomalo, sve skupa 15 dana čiste uživancije. Neko bi takvo putovanje odradio u 5-6 dana ali nama nije bila preša, a i nismo htjeli vozit više od 300 km dnevno.
Za krajnju destinaciju, otok Kefaloniju, smo se odlučili doslovno dva dana prije polaska. Na finimentu ni Kefalonija nije bila krajnja destinacija, ali o tom po tom. Nismo se vele mučili s preciznim planiranjem rute, a ni rezervacije smještaja prije putovanja nismo radili. Dugoročna vremenska prognoza je odlična tako da smo i s te strane opušteno krenuli na put.
Dan 1. Dubrovnik - KrujeUputili smo se u četvrtak 12 Rujna s pošteno nakrcanim motorinom. Kad putuje žena onda bi i prikolica bila mala za prtljagu

Planiramo danas doć do Kruja u Albaniji. Klasična ruta Crnogorskim primorjem.

Vrućina je prava ljetna ali nema gužve po putu pa do Bara stižemo bez napora neđe oko podne. U Baru objed u restoranu 'Pod lozom' . Odma kod prvog kružnog toka s lijeve strane. Za svaku preporuku. Jeo tu par puta i uvjek bilo odlično.

Nismo puno slikavali hranu. Inače Davorka ne slikava u vožnji tako da smo malo kratki i sa putnim slikama (zato je ona na skoro svakoj slici

) Nakon Bara se penjemo prema GP Sukobin . Granični prijelaz ima već poznat i popularan prolaz za motore. Na našu žalost ispred nas je jedno 40-tak biciklista koji stvaraju gužvu. Sve Ameri i svi traže da im se udari pečat u pasaporat tako da sve skupa ide strašno sporo

Napokon prolazimo granicu. Davorka je prvi put u Albaniji. Bila je dosta skeptična što se tiče Albanije, ali već nakon par kilometara sve sjeda na svoje
![jive [smilie=jive]](http://www.du-moto.com/forum/Smileys/du-moto/jive.gif)
Prvo noćenje smo planirali u Krujama, brdskom mjestu iz kojeg puca pogled prema jugu i Tirani. Uru prije dolaska fermavamo na benzinskoji preko Bookinga rezerviramo smještaj.

To nam je bila uobičajena praksa tijekom cijelog putovanja. Ponekad ne bi ni rezervirali nego bi se samo prezentali i pitali za smještaj.
Kruje su vrlo zanimljiv gradić. Stara tvrđava dominira mjestom i glavna je turistička atrakcija. Zanimljiv je i stari dio grada ispod tvrđave. Smještaj smo našli doslovno na minut hoda od tvrđave. 'Rooms Merlika'. Bolje nije moglo. Inače nije moguće doć do tvrđave s motorom osim ako nemate rezerviran smještaj u 2-3 obližnja objekta.

Domaćin ljubazan, hrana domaća, piva 'Tirana', znači sve pet. Definitivno za preporuku svima koji misle prespavat u Krujama. Razgledanje smo ostavili za slijedeći dan. Lagano se spušta noć, večera na taraci s vrhunskim pogledom pa lagano spavanac.
Dan 2. Kruje - GjirokasterUjutro solidan doručak i dogovor s gazdom za kasniju odjavu jer se namjeravamo šetando spustit na bazar i kasnije posjetit tvrđavu-muzej. Dakle klasičan bazar koji je namijenjen isključivo turistima. Ulica s mnogo malih butiga punih suvenira i raznih rukotvorina, slično ko u Mostaru.

E, ali Davorki to nije dovoljno, ode ona nizbrdo dok nismo došli do lokalne place za domaće

A tu nema što nema, totalni šušur. Prodava se živad razno razna, kokoši, purani, koze....sve onako kako ko zna i umije. Policajci tjeraju nelegalne prodavače. Nije nam jasno kako znaju ko je legalan a ko nije. Nama svi izgledaju isto.

Vračamo se pomalo uzbrdo jer planiramo u muzej koji je bio zatvoren kad smo krenuli.
Usput i na kafu u kafić s pogledom.

U jedan dio starog grada se ne može s vozilima. Cimenat i pržina se krca na mazge jer drugog izbora nema.

U okvirima stare tvrđave je muzej izgrađen 1982. Skenderbeg je je tu glavna faca jer je uspio više od dvadest godina obranit tvđavu od Turaka sredim XV stoljeća.

Naletili smo i na svadbu. Lijepo...

Idemo dalje, pozdravljanje s domaćinima i nizbrdo prema Draču. Danas bi trebali stić do Gjirokastera, grada na jugu Albanije. Petak je 13. pa se vozi s dodatnim oprezom. Kasno smo krenuli i ne namjeravamo puno stajat putem. Idemo preko Drača cestom SH2. Lokalne ceste i auto putevi su solidni, ustvari vrlo dobri. Od Drača cestom SH4 obalom a onda nešto prije Vlorea skrečemo prema Gjirokasteru. Jedno stajanje na benzinskoj i poslije objed u restoranu 'Auto Grill 24'. Forumaši tu redovito fermavaju

Sunce prži ko u sred ljeta. Nema puno prometa, cesta je odlična i stvarno uživamo u laganoj vožnji. Smještaj u Gjirokaster smo rezervirali dok smo objedivali. Odabrali smo hotel 'Bebej', a gazda koji se zove Maradona (pravo ime, ne nadimak
![lol [smilie=lol]](http://www.du-moto.com/forum/Smileys/du-moto/l_o_l.gif)
) nakon potvrde rezervacije šalje upute kako doć do hotela. Ne bez razloga, u što smo se kasnije i uvjerili. Dolazimo u Gjirokaster oko 4 ure popodne. Nekako smo uspjeli pronać hotel, ustvari s više sreće nego logike. Hotel je smješten na vrhu Gjirokastera s jugo-istočne strane iza popularne tvrđave. Ne bi ni primjetio da smo stigli na cilj da pred motor nije iskočio Maradona s još jednim likom koji nikako ne sliči na Albanca. Upoznavamo se brzinski. Lik s Maradonom je u stvari gost, Nizozemac koji se vraća iz Armenije. Vozi BMW F800GS. Kaže da je u 3 godine učinio 70tkm, i to bez kvara. Ajmo mu vjerovat. Motor ide u garažu odnosno prostoriju koja je planirana za butigu. Unutra je spomenuti BMW na kojem primjećujem vrlo praktično rješenje.
Zvonce s bicikle....što je sigurno sigurno je.
![lol roll [smilie=lolroll]](http://www.du-moto.com/forum/Smileys/du-moto/lolroll.gif)

Maradona je poduzetan lik. Uz hotelčić posjeduje par taksija i mali bus kojim drži liniju do centra. Nudi nam besplatan prevoz do tvrđave i nazad. Nakon raspakiranja i osvježenja Maradona nas vozi do tvrđave. Već je dosta kasno, smrkava se i tvrđavu treba što prije obić. Davorka inzinstra na kulturnim znamenitostima pa makar ostali zaključani u tvrđavi punoj šišmišima cijelu noć

Tvrđava je puna raznoraznih topova iz prošlih ratova, ima veliki plato s ljetnom pozornicom, i vrlo lijepu crkvu na sjevernom kraju. Tu je izložen i jedan stari američki vojni avion koji ima svoju priču.

Naravno, zadnji izlazimo iz tvrđave (ja sav sretan
![skocko [smilie=skocko]](http://www.du-moto.com/forum/Smileys/du-moto/skocko.gif)
) i spuštamo se u centar. Par ulica sa starim i uredno renoviranim zgradama, butige, restorani. Lijepo i zanimljivo.Lagana večerica , kebab , piva. Sve ukusno, uredno i povoljno.

Kad smo sve obišli zovemo Maradonu i on nas vozi nazad u hotel..
Dan 3. Gjirokaster - MytikosDanas je plan doć do trajekta za Kefaloniju. Došli smo......ali tek sutra.
Maradona je malo lijen za rano se dignut pa doručak služi tek od 8 ura. Klasičan doručak, ništa posebno.
Pogled s tarace hotela

Doručkujemo s Nozozemcem i čakulamo. Zajedno odlazimo iz hotela.

Dolaskom na SH4 on ode lijevo na zapad a mi desno prema Grčkoj. Granicu prelazimo bez problema. Ne pitaju Grci koliko cigara imamo. Ne da mi se auto putem pa malo nakon granice skrećem desno jer računam, bolje se vozit kroz zelenilo nego dosadnim auto putem. Na skretanju u autu sjede dva policajca. Kad su vidili da skrećem zablejali se u nas onako razrogačenih oči s malo je reč čuđenjem. Vrlo brzo će nam postat jasno zašto su nas policajci onako gledali. Ustvari već nakon prvih par kilometara shvatio sam da sam se malo zafrknuo što se tiče izbora rute jer ne ne vozim adv motor nego teško nakrcan šleper.Dakle, krenuli smo prema Grčkoj obali uskom, asfaltiranom ali loše održavanom cestom punom odrona, i ulegnuća. Cesta vodi uz samu granicu s Albanijom prema jugu. Na par mjesta fali dio ceste koju su odnijele bujice. Grmlja i drače na momente ima do pola trake. Prometa gotovo da i nema. Mislim da smo do prvog ozbiljnijeg naseljenog mjesta sreli mozda 2 ili 3 auta u više od uru vožnje. Krajolik je je zaista prelijep, ali....mi nismo ni vode uzeli sa sobom misleći da ima barem jedna betula uz put. A nema

Na intercomu vlada muk, Davorka šuti, a šutim i ja. Uzbrdo, nizbrdo, serpentine, oštri nepregledni bogeni, prosjek brzine 40-50 nekad malo brže a češće i sporije. I onda kad je žeđ već postala zabrinjavajuća nailazimo na ovo....

Prekrasno uređen izvor usred ničega. Hvala ti Bože
![skocko [smilie=skocko]](http://www.du-moto.com/forum/Smileys/du-moto/skocko.gif)

Nakon odmora nastavljamo dalje i vrlo brzo stižemo do mjesta Vrosina . Osvježenje uz pivu u lokalnoj betuli.

Prelazimo preko nekakvog mostića i napokon se priključujemo na normalnu cestu. U mjestu je i stari most, pa kad smo se već tu šteta je malo ne pogledat i protegnut noge.

Idemo dalje. Nakon nekog vremena eto nas i na auto putu A2. Već su neke ure i jasno nam je da nema šanse da stignemo na trajekt za Kefaloniju Nakon silaska s auto puta vozimo se cestom E55 sličnoj našoj magistrali. Napokon smo na moru. Probali smo popit kafu usput ali ni to nije jednostavno. Propodne je i Grcima se ne radi. Otvaraju u pet ura. Vozimo se uz obalu i skrečemo na plažu u mjestu Pidima Kiras. Valjda na plaži kafić radi prekopodne. Eto napokon ugodan kafić, plaža i turisti iz regiona. Uz pivu dobivamo i dva tosta. Valjda je konobar vidio da smo na debeloj rezervi. I u nas na plaži dobiješ tost gratis ako naručiš pivu

Već je kasno popodne i standardno tržim po bookingu gdje zanoćit.

Odlučujemo se za hotel 'Iraklis' u malom mjestu Mytikos, svega 15 tak kilometara od trenutne pozicije. Nakon pive hvata nas fjaka i lijeno krećem odvozit još 20-tak minuta. Mytikos je malo, uredno i tiho mjesto odnosno selo s dosta kuća apartmanskog tipa. Obiteljski hotel 'Iraklis' je super uredan. Motor parkiran na parkingu iza hotela. Šetnja do obližnje plažice uz zalazak sunca.

Večera po preporuci vlasnika hotela. Restoran u centru mjesta, 'Doctor for hunger'. Subota je i taraca je puna domačeg svijeta, atmosfera vrhunska. Na pravom smo mjestu. Jedu se lokalni specijaliteti a kvaliteta je odlična. Cijena super povoljna. Nakon sto smo se pošteno najeli ostali smo jos malo uživat u šušuru i buci restorana. Ne mogu vjerovat da nismo ni jednu sliku učinili
to veće
Dan 4. Mytikos – Agia Effimia (Kefalonia)
Ujutro lagano, nije nam preša. Trajekt za Kefaloniju je u tri popodne iz mjesta Nidri na Lefkadi do kojeg imamo sve skupa 50 kilometara. Nakon doručka se pozdravljamo s domaćinima a posebno nas srdačno isparaća majka vlasnika hotela. Strpljivo je sjedala s Davorkom na pižulu dok sam ja pakovo stvari na motor. Imo sam osječaj da misli 'e da je meni ovaki muž, on radi a ja sjedim'

Odosmo mi pomalo prema Lefkadi, prvo ispod vode pa iznad vode. Za doć na Lefkadu, koja je u stvari otok, treba proć tunelom ispod mora (plaća se tunelarina) pa preko malog mosta i na kraju uskim nasipom. Taman stižemo u Lefkas na špicu, nešto prije podne. Sjedamo u prvi kafić uz more i odmah vidimo da i u Grčkoj cijene znatno variraju, zavisno od pozicije. Plati pa se rugaj

Malo smo i prošetali kroz mjesto. Nije loše, lijepo uređeno, dosta turista.

Nakon što smo se pošteno našetali i popili još jedno piće krećemo prema Nidri. Stigli smo za momenat, uru i po prije trajekta.

Karta se može kupit tek uru prije partence pa opet hvatamo hladovinu. Za motor i dvije osobe treba izbursat 28 eura, a vožnja do Fiskarda na Kefaloniji traje uru i po.

Ukrcavamo se na relativno mali trajekt ' Captain Aristidis'. Ima trajekt i koju godinu viška, ali ništa mu ne fali. Klima radi , a ima i bar. Nema previše putnika. Nešto auta, uglavnom renta car i samo još jedan motor, Talijan s GSA (naravno).

U plovidbi prolazimo pored Itake, otoka na kojem sam bio poslovno

prije 20 godina.

Na Kefaloniju se iskrcavamo malo prije pet ura popodne. Po običaju nemamo ništa rezervirano, a nismo ni približno sigurni na koju bi stranu jer je otok dosta velik, skoro duplo veći od Krka. Namjeravamo ostat par dana pa nam je cilj da budemo blizu neke veće plaže. Odlučujemo se za mjesto Agia Effimia (Sv.Eufemija) koje je od popularnije plaže Mirtos udaljeno 10-tak minuta vožnje.Nakon nešto više od pola ure stižemo u Agiu Effimiu, malo mjesto veliko otprilike ko Slano. Hotel 'Moustakis' izvana nije bio baš nešto, ali nismo bili ni rezervirali unaprijed pa ćemo vidit. Sve je na kraju ispalo odlično. Cijena OK, balkon s pogledom na mjesto i more, sve uredno.

Odlučujemo ostat tri noći. Motor je parkiran na putu ispred hotela i pokriven inceratom. Nedjelja je veće i idemo vidit kako mjesto diše. Uvala je puna usidrenih jedrilica koje predveče dolaze s dnevnih izleta. Par restorana na rivi sa živom glazbom, sve puno stranaca. Čeka se u redu na mjesto u restoranu. Mi smo malo prošetali dok ne prođe gužva. Gužva je brzo finula. Ima bit da svi hoće jest u isto vrijeme. Sjeli smo u restoran uz more i pojeli nešto lokalno. Uglavnom grčka hrana je solidna i ne razlikuje se puno od naše. Cijene su povoljnije nego u nas.
Dan 5. i 6. Plaža Mytros
Slijedeća dva dana skroz turistički. Ujutro odličan doručak u hotelu, šetnja po mjestu, kafica, suveniri.

Oko podne na motor i pravac plaža Mytros. Stvarno posebna plaža s neobičnom bojom mora.

Dvije ležaljke i suncobran pa uživancija. I tako do predveče. Ko da u nas nema mora

Povratak u hotel pa večernja šetnja, večerica, piće i laku noć. Slijedeći dan isto jer ne treba ništa mijenjat kad je dobro. Malo smo i pogledali kud bi mogli dalje. Plan je preko Meteora na Ohrid ali rutu nismo definirali. Davorka malo gugla i dolazi na ideju da bi bilo dobro vidjet Delphi i poznate iskopine starogrčkog grada-svetišta., pa onda na Meteore. Provjeravam na karti i pada odluka. Idemo za Delphi. Plan je iz Porosa koji je na južnoj strani Kefalonije trajetkom na Peloponez. Dva su trajekta. Jedan ujutro u 8 ura za Patras a drugi u 3 popodne za Killini. Iz Killini je 100 km duži put do Delphi ali satnica više odgovara. Ko će se rano ujutro dizat i žurit na trajekt. Kupujemo kartu za Killini.
Dan 7. Agia Effimia (Kefalonia) - DelphiLagano ujutro bez preše, kafica pa doručak. Pakovanje i kasna odjava iz hotela. Imamo vremena. Ovaj put se odlučujemo bez klasične moto odječe do Porosa. Kad smo dolazili na Kefaloniju bili smo pristojno obučeni, ali smo se i pristojno skuhali, što u šetnji Lefkasom, a što na trajektu. Sad treba višak robe zakačit za motor. I to se nekako riješilo.

Krenuli smo oko ure popodne. Ima nekih 40tak kilometara do Porosa. Lagana vožnja po otoku, tu i tamo pokoje selo. Uglavnom vrlo sličano ko po našim otocima Cesta je solidna, nije ko magistrala ali može proć. Oko dvije ure stižemo u Poros. Potvrdjujemo rezervaciju i u hladovinu na piće.

E ovaj trajekt je nešto sasvim drugo od onog s kojiim smo došli na otok. Pravi brod i slučajno se zove Kefalonija. Ukrcaj nešto prije tri ure.

Uredan trajekt , odlično održavan i komodan. Partenca po redu plovidbe. Ajde da i ja jednom na partenci uživam

Uživamo u panorami, a onda lunjamo gore dolje po trajektu da nam prođe vrijeme. Plovidba traje uru i po.

Nakon dolaska iskrcaj, tankanje na benzinskoj i oblačenje u adekvatnu odjeću. Do Patrasa je 100 km, a onda još toliko do Delphi. Nema šanse da stignemo prije noći. Ovaj put nema puno stajanja, ne volim vožnju po mraku. Cesta solidna, a prije Patrasa počinje auto put br.8. Treba proć preko mosta koji spaja Peloponez s kopnom. Most je ogroman ali ja usprkos navigaciji promašujem skretanje
![very angry [smilie=very_angry]](http://www.du-moto.com/forum/Smileys/du-moto/very_angry.gif)
Malo smo se zapričali preko interphona i eto problema. Okrećem na prvoj petlji i nazad prema mostu. Sve skupa smo izgubili nekih 15-tak minuta. Most je ogroman ali naravno nemam sliku jer Davorka ne slikava u vožnji, a meni se ne da fermavat. Na silasku s mosta plaćamo mostarinu (nešto sitno 1-2 eura) i nastavljamo obalom uz Korintski zaljev na istok prema Delphi cestom br.48. Ne može se baš 200 km bez stajanja. Skrećemo u malo obalno mjesto Marathias odmorit i proguglat smješatj u Delfi. Kasno je popodne, puše dosta jak vjetar sličan maestralu. Mjesto djeluje dosta pusto. Ipak nalazimo kafić koji radi.

E tu sam naletio na najbolju pivu što sam pio u Grčkoj, 'Mamos'.

Gledamo gdje bi mogli prespavat u Delfi. Rezerviramo jednu noć u hotelu 'Orfeas' u samom centru mjesta. Idemo dalje i jedno po ure prije Delfi nas hvata mrak. Prva vožnja po noći otkad smo krenuli iz doma, a na kraju i jedina. Motor u kargu pa svjetla bacaju visoko. Svi blicaju a meni se ne da u vožnji namještat visinu svjetla. čuo sam da ima nekih motor što to ide automatski

Penjemo se prema Delfi odličnom cestom s par serpentina . Delfi se nalazi na padini brda pa su sve ceste u mjestu uglavnom jednosmjerne uzbrice i nizbrdice. U jednoj takvoj uličici nalazi se i hotel koji smo rezervirali. Još je par takvih hotela zbijeno u istoj ulici. Nema hotel garažu pa opet parkiramo ispred hotela. Nisam baš oduševljen . Hotel solidan.ali ništa posebno. Prošetali smo malo mjestom, večerali u restoranu po preporuci vlasnika hotela i natrag u hotel. Sutra ujutro planiramo posjetit muzej i arheološki lokalitet . Dosad nismo nigdje žurili pa ne želimo ni sutra brzinski obić Delfi koji nam se svidio već prvo veće. Odlučujemo ostat još jedan cijeli dan u Delfi pa onda po komodu prema Meteorima..