Autor Tema: STRUGANJE KOLJENOM i V2  (Posjeta: 10307 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

STRUGANJE KOLJENOM i V2
« u: 04 Lipnja 2006, 17:59:46 »
Evo Aurellie pa kad te zanima sta ne otvoris novu ttemu?Sad cu ja jer i mene zanima!

Sto se tice struganja na cesti koljenom(ne na stazi) ja znam da se moze jer sam to vidio sad jeli to tolko tesko ili sta,necu u to ulazit.
Mene vise zanima koja je razlika u voznji sa V2 motorom,(mislim na ove RR klase),i sa 4 rednim???
Jeli stvarno v2 tolko tesko bacat u nagib?
Ja znam da obozavam cut V2 jer stvarno  onaj zvuk...uf
...

Offline doktor

• **
STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #1 u: 05 Lipnja 2006, 06:38:40 »
Vrlo zanimljiva tema nakon duljeg vremena. Sto se tice struganja koljenom po cesti -da izvedivo je i meni samom se je to jednom dogodilo na zavojima oko stikovice. Da li je to pametno NE ,jer po cesti izvoditi tako nesto sto je na granici gripa guma je najmanje receno glupo. Ne bih rekao da je v-2 teze ubaciti u nagib. Sve ovisi o kutu vilica, tezini i velicini kotaca i tezini samog motora. Lakse je ulaziti u zavoj sa v-2 jer sama masina usporava dodatno motor cak do tjemena zavoja. Medjutim prilikom ubrzavanja moras biti njezan na gasu

STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #2 u: 05 Lipnja 2006, 09:47:23 »
Trebalo bi isto spomenut da tu igra ulogu i visina vozaca,duzina noge.Kao sto smo mogli vidjeti sa snimke sa Grobnika, Branko sa Ducatijem nema sanse da spusti koljeno na asfalt zbog polozaja sjedanja a istina ima malo krace noge.Ne bi zastrugo ni sa V2 ni 4linijskim.
“Netko mora nastaviti ostvarivati snove poslije Honde a to je BMW”

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #3 u: 05 Lipnja 2006, 10:35:01 »
Uopće mi nije jasno zašto kod struganja koljenom govorimo o V2 i rednom 4 kad jedino što ima utjecaj na struganje je položaj sjedanja. Ako si ti naumio strugat brale onda ćeš to radit i sa skuterom bez problema.

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #4 u: 05 Lipnja 2006, 10:45:57 »
samo me jedna stvar zanima....
2doktor....
je li ti mozes po pisti strugat koljenom na v-stormu....
Jer je to dosta visi motor od r-ova....
Naprimjer ja po cesti mogu strugat samo nogarama..... ali koljeno mi je daleeeko od poda....
i da se izbacim opet nebi mogao, jer je visok motor..... :?
A i nogara mi neda da se vise nagnem jer mi pocme strugat i nemogu ljepo drzat nogu na osloncu.....

I za ostale, zanimam me je li vi stuzete nogarama ili je pak to nemoguce na r-ovima, jer su oni ipak predvideni za pistu i naginjanje...pa je to bolje napravljeno,... :? i nizi su pa se moze ljepo izbacit koljeno i doc do poda...

STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #5 u: 05 Lipnja 2006, 10:47:32 »
Da, ali mene stvarno zanima razlika sa V2 i redni 4..Uvik sam mislio da je V2 stabilniji i da je moguce vise izvodit zahebancije sa njim?!?

Imam jos par pitanja...
Ima li jos nekih razlika u voznji osim sto motor vecinom diktira voznju ko sto Doktor kaze?
I ima li razlike u tezini?A ako je motor tezi...jeli to znaci i da je isto nestabilniji?I zanima me jos koliko u stabilnosti motora igra sirina gume?Da li je sad sirina 200 stabilnija od 180?Jeli onda i dodirna povrsina gume i grip u okuki veca? To me zanima jer vidim da eto neki proizvodjaci jos ugradjuju na super jake RR motore 180-ke a neki su poceli sa 200-tkama,mislim na motore od preko 150ks...?

2 Bajac...He he,pa tebi samo picici struzu po koljenima na moto party-ima.
...

Offline aurellie

STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #6 u: 05 Lipnja 2006, 11:04:23 »
Nisam nikad vozio V2, ali zar pretjerano kocenje masinom ako je tako jako kao sto kazete ne utjece na drzanje zadnje rote? Kako uopce ulazite u zavoj onda. Meni je bas lijep osjecaj kad se malo prekocim pa moram davat gas da dodjem do bogena  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

The machine spirit is with me!

STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #7 u: 05 Lipnja 2006, 23:43:53 »
Evo da i ja kazem sta mislim i znam.Nikad nisam vozio V2 ali mislim da se isto ponasaju u krivini ko i svi ostali sportski motori.Da bi strugo koljenima po asfaltu potrebno je da jako dobro poznajes cestu na kojoj vozis,pravilan polozaj tjela,kasno kocenje i sto brzi ali siguran ulaz u krivinu,sto je krivina duza sve je lakse spustiti motor i strugati koljenima.

Offline doktor

• **
STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #8 u: 06 Lipnja 2006, 06:46:50 »
Pokusati cu odgovoriti na vasa pitanja i razmisljanja    Yamasaki nije sve kako si napisao istina Pricamo o struganju koljenom po pisti dakle nema struganja koljenom po putu i da bi ga poznavao je pretpostavka u prvom redu------ali pistu. Kocenje ne mora biti kasno. Sto Dado kaze mozes i sa skuterom  strugati koljenom. Motor ne mora biti ni lagan ni R, noge ne moraju biti ni kratke ni duge- Pedrosa i velika vecina ostalih nije krakato. Bitno je poznavanje tehnike postavljanja tijela i noge za struganje  stopala i potkoljenice kao i jaaako dobar grip guma. N a Dadovom avataru onaj ispred njega -  kasnije 2 sekunde prestignut od Dada - sa enduro motorom sam ja. Vidis da skoro struzem i sa endurom medjutim ovaj put nisam na Grobniku  se usudio spustat vise motor jer sam imao katastrofalan grip jos katastrofalnijih guma. Dakle koliko god je i motor visi moze se strugati. Svi R motori imaju podignute nogare da se isti mogu sto vise inklinirati u zavoju.U principu su svi v2 motori tezi od R motora ne zbog svoje koncepcije nego zato jer je razvitak linijskih 4 rapidno otisao naprijed za razliku od zastarijelih v2. Donekle je iznimka Ducati i Aprilija , a sam agregat nije bitno tezi od 4 linije. Sve ovisi o ugradjenom materijalu- dakle  financijama

Offline doktor

• **
STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #9 u: 06 Lipnja 2006, 06:56:26 »
Da dodam jos o sirini guma- svakako sira guma ima bolji grip ali nagrdjuje pokretljivost i lakocu obaranja motora u zavoju. Uvijek sam -poucen iskustvom pravih trkaca sa Grobnika- stavljao na motor sirinu manje od tvornicke gume. Motor je puno vodljiviji i posebno u  S zavojima prilagodljiviji. Svakako ako se vozite dvoje sira guma je sigurnija u extremima .

STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #10 u: 07 Lipnja 2006, 00:00:48 »
Citat: "doktor"
Pokusati cu odgovoriti na vasa pitanja i razmisljanja    Yamasaki nije sve kako si napisao istina Pricamo o struganju koljenom po pisti dakle nema struganja koljenom po putu i da bi ga poznavao je pretpostavka u prvom redu------ali pistu. Kocenje ne mora biti kasno. Sto Dado kaze mozes i sa skuterom  strugati koljenom. Motor ne mora biti ni lagan ni R, noge ne moraju biti ni kratke ni duge- Pedrosa i velika vecina ostalih nije krakato. Bitno je poznavanje tehnike postavljanja tijela i noge za struganje  stopala i potkoljenice kao i jaaako dobar grip guma. N a Dadovom avataru onaj ispred njega -  kasnije 2 sekunde prestignut od Dada - sa enduro motorom sam ja. Vidis da skoro struzem i sa endurom medjutim ovaj put nisam na Grobniku  se usudio spustat vise motor jer sam imao katastrofalan grip jos katastrofalnijih guma. Dakle koliko god je i motor visi moze se strugati. Svi R motori imaju podignute nogare da se isti mogu sto vise inklinirati u zavoju.U principu su svi v2 motori tezi od R motora ne zbog svoje koncepcije nego zato jer je razvitak linijskih 4 rapidno otisao naprijed za razliku od zastarijelih v2. Donekle je iznimka Ducati i Aprilija , a sam agregat nije bitno tezi od 4 linije. Sve ovisi o ugradjenom materijalu- dakle  financijama
Pitanje koje je postavio OLIVERR je bilo struganje koljenom na cesti a ne na stazi.Na stazi nije tesko parati koljenima,staze su jako siroke i vecina krivina na stazi ima jako dugacak radius tako da i ako udzes u krivinu super sporo ti mozes polako davati gas tako da u sredini krivine vec imas koljeno na asfaltu(naravno uz pravilnu tehniku).Sto se tice ceste,to je druga prica,cesta je znatno uza,krivine nemaju toliko veliki radius tako da ako sporo udzes neces imati vremena da toliko povalis motor na stranu jer si vec na izlazu iz krivine.A sto se tice kasnog kocenja,mozda si u pravu a mozda i nisi,evo reci cu ti kako to meni fercera.usporis motor prije krivine ali jos uvjek si malo brz da bi je savladao.pred samu krivinu prikocis jos jedan put,kad pustis kocnicu osjetit ces kako te inercija povuce to ti da malo brzi  ulazak i mogucnost da odmah spustis motor sto vise.U istom momentu kad pustis kocnicu,rame naprijed i na jednom guzu sa stomakom naslonjenim na stranu rezervara i to ti je to.Ja nekazem da je ovo najbolji nacin,svi mi vozimo razlicito.pozdrav

Offline aurellie

STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #11 u: 07 Lipnja 2006, 00:15:46 »
Ajdem i recite zasto mi se kod kasnog kocenja (prestanem kocit kad sam vec dobrim dijelom u nagibu) motor cijeli pocne ljuljat. Jeli to na vim motorima tako, da se ovjes "uznemiri" ak ose krivo udje, ili meni nije nesto dobro podeseno. govorimo o brzinama od 120+ kad mi pola guzice visi sa sica. Za to izbjec moram namjestit dobru brzinu prije ulaska u zavoj, da se ne bih ljujao smijem tek malo korigirat zadnjom kocnicom ili masinom. Vrijeme za novi setup?

STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #12 u: 07 Lipnja 2006, 00:38:51 »
Kasno kocenje moras obaviti prije krivine a ne u krivini isto tako zauzmes polozaj na motoru prije krivine i takodze presaltas brzinu prije krivine.kad si vec uso u krivinu samo moze se korigujes sa gasom,jer kad pocnes kociti u krivini dok je motor naget on hoce da se uspravi i to se tebi desava.dok ti je motor naget ja ti preporucujem nemoj kociti,ako si prebrz samo sidzi sa motora jos vise.

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #13 u: 07 Lipnja 2006, 00:44:01 »
aurellie je li ti to koristiš trail braking? :shock:  :mrgreen:
Tehnika kočenja do duboko u zavoj se naziva trail braking i izvode je samo profesionalci.

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

Offline aurellie

STRUGANJE KOLJENOM i V2
« Odgovori #14 u: 07 Lipnja 2006, 00:51:21 »
Znaci ja sam profesionalac  :mrgreen:  :mrgreen:
Ma to sam izveo par puta i toliko me zaljuljalo da sam skoro uneredio gace i doslo mi se rigat  :mrgreen: Nemam pojma sto je trail braking niti mi je to bio cilj, jednostavno malo se ukocim proje zavoja pa udri po kocnici, ko sivonja :D (nije pametno, trudim se...)

Yama, znaci uglavnom to je kod svakoga tako, da je nervozan ovjes ako se previse mrda po motoru. Mislio sam da mi je motor ispuho, pod mojom kilazom... :mrgreen: