Autor Tema: filter od zraka  (Posjeta: 4900 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

filter od zraka
« u: 08 Svibnja 2010, 13:21:24 »
trebo bi oprat filter od zraka
zanima me kako ga oprat i kojim ga uljem kasnije natopit
neki govore da ga se pere u benzini a neki da ga perem sapunom i toplom vodom
koga poslusat :S
kako vi to radite?  :misli:
Nesquick FTW

Odg: filter od zraka
« Odgovori #1 u: 08 Svibnja 2010, 16:05:28 »
Ne tribaš ga prat, samo ga dobro ispuši kompresorom.
U neku široku, ravnu posudu ulij par mm ulja na dno, položi filter unutra, lagano ga pritisni prstima par puta, okreni, ponovi postupak, i to je to.
Ne moraš pretjerivat s uljem, ionako samo služi da bolje kupi prašinu.
At the end of time, a moment will come when just one man remains.
Then the moment will pass. Man will be gone.
There will be nothing to show that we were ever here... but stardust.

« Odgovori #2 u: 08 Svibnja 2010, 18:34:10 »
inače se stavlja novi filter ali dobro
nemamo ništa,ostala samo plava crta

« Odgovori #3 u: 08 Svibnja 2010, 21:46:15 »
Recesija brate...

Evo danas i ja počastija svoje blago... filter zraka, filter ulja i 3 litre Mobilove polusintetike 298,50 kn.
At the end of time, a moment will come when just one man remains.
Then the moment will pass. Man will be gone.
There will be nothing to show that we were ever here... but stardust.

« Odgovori #4 u: 10 Svibnja 2010, 17:46:04 »

Inace imash filtere zraka koji9 se bash peru i duuuuuraju, samim time kud i kamo smanjuju racunicu u konacnici ali dobro   :tongue3:

ja bash namjeravam nabavit jedan takvi BMC filter pa cu i ja stogod naucit iz topica, zasad sam cuo samo pranje vodom i susenje  :misli:

Offline Laske

« Odgovori #5 u: 10 Svibnja 2010, 22:59:56 »
Evo Trips sve što trebaš znati...
Ja na oba vozila imam BMC filter zraka, a imao sam ga i na prijašnjim vozilima.
Firma TP autosport je distributer filtera zraka, a po licenci BMC-a proizvode i prodaju SAPUN za pranje filtera zraka, te ULJE za podmazivanje filtera zraka. Mislim da je set oko 80-ak kn, ali davno sam ga kupio - traje...
Ni slučajno ne ispuhivati kompresorom filtere zraka, jer se tako samo zbija pamuk od kojeg se filter zraka sastoji i tako se smanjuje protočnost zraka kroz isti. Filter zraka se spomenutim sapunom i vodom opere, osuši na zraku / suncu, te kada je suh naulji navedenim uljem. Mislim da je interval za pranje oko 20.000 km.
čak i mnogi originalni filteri zraka na motociklima se mogu prati i uljiti, te ponovno koristiti.
Evo detaljan opis navedenog:

"Održavanje sportskih filtera
Hrvoje Ormuž  
Wednesday, 11 February 2009

SET ZA čIŠćENJE SPORTSKIH FILTERAJedan od dosta podcjenjenih poslova je i održavanje sportskih filtera zraka.

Naime u zadnjih nekoliko godina prava je poplava sportskih filtera na hrvatskom tržištu i dobar dio njih samo izgleda "sportski". Definirajmo prvo moderan sportski filter zraka, moderan kažem zato jer su nekad sportski filteri bili konstrukcijski vrlo slični, no koristili su se drugi materijali kao filtrirajući element (žica, celuloza).
Današnji sportski filter zraka izrađen je od nekoliko slojeva fino češljanog pamuka unutar metalne mrežice i sve to zajedno vulkanizirano je u silikonsku gumu već prema tipu filtera. Ako Vaš filter nije iz pamučnog materijala nemojte ga pokušavati oprati, bacite ga i kupite pravi sportski filter. Većina proizvođača reklamira svoje proizvode sa doživotnom garancijom ili 1.000.000 milja i svi oni naglašavaju trajnost je takva uz propisano održavanje.

Deterđent za pranje sportskih filtera
Bez obzira dali se radi o panel filteru, gljivi ili filteru iz sportskog airboxa pranje je isto. Prvo i najvažnije je da se filter pere isključivo sa deterdžentom za sportske filtere. Zašto ne "čarlijem" ? Postoji nekoliko zato, krenimo redom. Klasični deterdženti koje koristimo u kućanstvu sadržavaju sol i octenu kiselinu. Sol je pogubna za pamuk sportskog filtera jer se pri sušenju kristalizira i oštećuje strukturu, naravno i nakon toga upada u usisnu granu motora. Iako vrlo male čestice kristalizirane soli ipak nisu dobre za injektore i motor. Drugi sastojak octena kiselina nagriza finu mrežicu koja čini filter kompaktnim. Nakon nekoliko pranja mrežica može oslabiti.

Ulje za nauljivanje sportskih filtera
Sportski filter, odnosno filtrirajući pamučni elemenat mora biti nauljen da bi pružio "apsolutnu filtraciju", tj. zrak prolazi kroz vrlo tanki sloj ulja i ostavlja i najmanje čestice prašine koje su pogubne po motor. Isto kao i kod deterdženata ulje treba koristiti koje je propisao proizvođač filtera. Udomaćen tretman "WD"-om je vrlo loš po filter. "WD" i slični preparati sadržavaju razne kiseline koje se koriste za razgradnju korozije i koje su vrlo agresivne i na mrežicu i na pamuk unutar filtera. Najmanja greška je korištenje "dvotaktola", no ni to nije idealno.

Tvorničkim washing kit-ovima cijena se kreće oko 100 kuna i pakiranja su dovoljna za nekoliko tretmana, tako da to nije investicija koja bi trebala uzrokovati sistem "kod Gige u šupi", tj. posezanje za uštedom i korištenja raznih "čarlija", "WD-ova" i sličnih preparata koji se nađu u svakoj garaži.
Ovisno o proizvođaču filtera preporučeni intervali održavanja su od 15-25 tkm. Savjetujem za otvorene filtere, "gljive" pranje i uljenje nakon max. 5-7 tkm, a za panel i airbox-ove nakon max 15 tkm naročito za automobile kojima je većina kilometara odrađena u gradskim uvjetima.

Postupak održavanja sportskih filtera
Zapravo vrlo jednostavno. Filter se prvo ispere pod toplom vodom, naravno bez mini washa, kompresora i ostalih naprava koje proizvode pritisak bilo vode ili zraka. Svaki pretjerani mlaz će oštetiti finu strukturu češljanog pamuka. kada smo isprali najveće nečistoće običnom vodom filter blago polijemo deterdžentom i zatim isperemo. Postupak ponavljamo do faze kada je filter na oko čist. Nakon pranja sušenje. Filter možemo sušiti na suncu, na radijatoru, pa čak i fenom, topli zrak mu ne može naštetiti. Kada je filter potpuno suh završna faza je nauljivanje. Ako imamo ulje u spreju nasprejamo vanjsku stranu filtera i to umjereno (ne da se ulje cijedi iz filtera), a ako imamo ulje u klasičnoj bočici nauljimo svaki vrh vala filtera samo po sredini, ne treba po cijeloj dužini vala, jer će se ulje kapilarnim zakonom proširiti kroz pamuk.

I evo, filter je spreman za ponovnu ugradnju."

http://www.tpautosport.com/webshop/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=64

"BMC F1 sportski panel filteri zraka sam su vrh svjetske ponude sportskih filtera. Proizvode se za većinu automobila proizvedenih nakon 1995. godine i češće starije automobile.

Prosječna cijena filtera je oko 400,00 kn što se već financijski isplati nakon 2-3 promjene klasičnog filtera zraka. Uz gotovo neograničenu trajnost BMC filteri motoru omogućuju da lakše diše i pružaju apsolutnu filtraciju ulaznog zraka, a samim time dižu performanse i produljuju vijek trajanja motora."
« Zadnja izmjena: 10 Svibnja 2010, 23:10:09 od Laske »
Laske

« Odgovori #6 u: 11 Svibnja 2010, 15:05:43 »
Laske  :good2:

:drinks: