26.6.2009. PETAK
9:00-9:30 Polazak sa Zlatibora. Jako lijepog kraja Srbije. Napuštamo pitom i oku ugodan kraj sa jakom gostoljubljivošću bar prema onom kaj smo mi doživjeli. No idemo dalje. Prolazimo Novu Varoš i Prijepolje.Evo opet Crna Gora,granični prijelaz Jabuka. Carinski službenici nose maske i rukavice,i ko još kaže da crnogorci nisu opremljeni haj-tek opremom.Prelazimo bez problema no odmah se osjeća čisti crnogorski zrak i motori bolje vuku a mi lakše dišemo. Prolazimo Pljevlju,razmišljam da stanemo,prošećemo,no neki od nas su to već prošli,pa ipak mislim da bi bilo dobro nastaviti i pogledti ostale znamenitosti C.G. Preko Lisac planine dolazimo do đurđevića Tara gdje je most visok jedno 200- tinjak metara i dolje daleko (ili duboko) kako hoćete je Tara, plitka i i prozirna.
Slikamo se na impresivnom mostu koji je građen za prije II svjetskog rata (1938-1940g.) a bacamo i fotku uz bistu lokalnog narodnog heroja Bože. Tu se okrepljujemo,žene većinom uzimaju jeger,dok su momci vjerni „zlatnom nik-u“.
Penjemo se na Žabljak,koji je sada apartmanizacijom uništen, katastrofa,dok je vjerovatno nekad prije bilo lijepo mještašce,pa krećemo na Durmitor. Cesta dobra,no kiša je hladna,temperatura 5 stupnjeva,ponegdje snijeg sa strane,jaja su mi mokra,Urošku isto,no ne žalimo se nego uživamo. Pastiri,ovce,čistoća,sve je iskonsko. Dobar osjećaj za promjenu urbanog habitusa u kojem smo manje više stalno.
Prijevoj je na 1907 metara,stajemo,slikamo se,neki idu do snijega,a Uroško,Mario,Nada,Silva,ja penjemo se do znaka gdje postavljam obilježja BKH.Vjetar puše no priroda je super. Spuštamo se,stajemo na Trsi,kamp sa gostionom,gdje naručujemo domaću platu (njih nekoliko) i „nikšićko“ u original od pola litre. Uroško dobiva novo kišno odijelo od vreća za đubre i dak trake.Izgleda svemirski. Nakon okrijepe spuštamo se na Pivsko jezero ,prolazimo Plužine i svraćamo do Pivskog manastira koji je poznat po tome što je kompletno izmješten,kamen po kamen kada se stvaralo akumulaciono jezero i potopila dolina gdje se nalazio. Tu upoznajemo Vladimira,60 godišnjeg beogradskog frika koji je na polaganom putu da postane monah.
Dolazimo do Šćepan polja,vozimo se uz Pivu koja je mirna i spora. Izlazimo iz C.G. i uz zezanciju sa „sporim“ crnogorskim carinicima koji su ovaj put bez maski i rukavica ulazimo u Bosnu. Mjesto se zove Bastasi a kamp „Ivona“. Vodi ga Branko, O.K. kit s kćeri Ivonom i ženom Gocom. Ima i ekipu pomagača koji rade sve,kuhaju,kormilare,poslužuju,cijepaju drva itd. A sve na friškom zraku. Smještamo se u simpatične kućice od grube geđe koje dobro služe, pogotovo noću kad je bilo šljiva. Nemaju grijanja nego se sve odigrava oko centralnog ognjišta.
Navečer su Silva i Tonči slavili rođendane i za tu priliku dobili tortu koja je bila fina,a došla je nakon plata mesa kojeg je bilo ko u dve a ne jednoj priči. Silva je dobila zajednički poklon u vidu ogrlice dok je Tonči postao ponosnim vlasnikom Wunderlich boxer sata za koji je potreban fakat dobar vid jer su ciferblati mali i brojke sićušne. Nakon toga je uslijedio ples i zabava.
27.6.2009. SUBOTA
Doručak koji ja preskačem,jer nemam mjesta,pun sam od jučer,i oko podneva polazak na rafting. Branko nas vozi,dok drugim kombijem upravlja Mile koji priča lovačke priče tako da se Iris koleba. Ulazimo u C.G. (opet),prolazimo relativno brzo, iako opet procedura s pasošima je standardna. Inače bacio sam pogled na land rover crnogorske granične policije i nemalo se začudio kad sam na točkovima vidio „slikove“. Zapitao sam se kada ćemo mi u HR to moći stići. Stižemo na odredište-polazište,dečki napuhuju čamce jer ih crnogorci znaju zezati ako prelaze s napuhanim čamcima??? Ukrcavamo se u 2 čamca i krećemo niz Taru.
Naš čamac je više hedonistički te puštamo da nas rijeka nosi manje više bez veslanja uz ispijanje „jelen„ pive,jedino Tonči kojeg je kormilar Miki prekrstio u Pajo vuče kad god mu se ukaže prilika. Drugi čamac je nešto kompetativniji i oni veslaju dosta vremena i brži su od nas.Imamo 19 km Tare i 2 km Drine te to savladavamo za neka 2,5 sata. Stali smo kada su cure trbale mokriti dok sam ja to učinio uvalivši se u rijeku i osjetio njenu hladnoću usprkos neoprenskom odijelu. Stižemo do kampa i iskrcavamo se te nas čeka uspon i pješačenje po blatu do kampa. Tuširanje u houm-mejd tuševima,klopa pa odmor. Neki su popodne proveli uz šank,dok sam ja obavio meni najdraži pasivni odmor. Večera koju ja preskačem (brate što je puno je puno)dok neki drapaju po pastrvi. Nakon odmora ćakulanje s Brankom uz ognjište i polazak na spavanje. Što se tiče spavanja ono je bilo vrlo kvalitetno,kako tu tako i na cijelom putu.