Napravim relativno dosta kilometara godisnje (cca 14.000) i htio sam da zamjenim moju Apriliu za nesto udobnije (moj predhodni motocikl KLE je otisao prije svega zbog neudobnog sjedista). Po prici, i maloj voznji na parkingu V-Strom mi se ucinio odlicnim izborom, i konacno sam imao priliku da se nesto duze druzim sa tim motociklom. Ukratko, poredeci sa Pegasom evo utisaka:
Zastita od vjetra: V-Strom (za dvije klase)
Udobnost sjedista: Pegaso
Ciklistika: Pegaso (za dvije klase)
Elasticnost: V-Strom
Kocnice: Pegaso (iako ima disk manje)
Serijska oprema: Pegaso
Pegaso na 140 km/h pocinje da gubi dah (moze do 170 km/h) dok V-Strom i dalje vuce kao lokomotiva. Pegaso je dosta agresivniji iako ima 48 KS dok V-Strom isporucuje 62 KS. U voznji krivudavim putevima, sa puno zatvorenih krivina reklo bi se da je situacija obrnuta.
Pegaso ima nize sjediste od tla, ali su i nogari nize postavljenje, tako da su mi na V-Stromu nesto vise zgrcene noge (no, to je zaista minorno). Zato je na V-Stromu upravljac siri. Interesatno kako se ja naviknem na upravljac mog Pegasa, a tek kada sjednem na neki drugi motorin primjetim tu manu. Manje vibracija (zapravo odsustvo) na V-Stormu. Pri 140 km/h je miran isto kao da idem 60 km/h, kako grudi, tako je i glava zasticena od vjetra.
V-Strom je nesto skuplji i nisam siguran da je bolja kupovina, u stvari jeste, ako volite mirnocu, priguseni (za moj ukus i previse) karakter V2 agregata, odlicnu zastitu od vjetra i japansko ime na bocnoj plastici.
Mjenjac na Pegasu je daleko precizniji, no ima brzinu manje (5 naprema 6).
O dizajnu necu, tu bi, naravno, bio subjektivan.
Obe masine su izuzetne, i upravo nude jednaku protuvrjednost za ulozeni novac, kod Pegasa to je udobnost sjedista i faktor zabave sa vrhunskom ciklistikom, preciznim mjenjacem i dosta opreme, kod V-Stroma to je odlicna zastita od vjetra i odlican agregat koji linearno razvija snagu zbog kojega putni prosjeci mogu biti visi uz manje stresa. Ako se drzi visi putni tempo (preko 100 km/h) Pegaso jednostavno pati od nedostatka snage.
Napomena: Ovo su neka moja licna zapazanja oko ova dva motocikla, sa Pegasom sam napravio oko 3.600 km, a sa V-Stromom 60-ak kilometara, tako da je to prvi utisak. Oko ovih stavki koje sam iznio slozio se i vlasnik V-Stroma koji je paralelno vozio Pegasa.
I jedna zanimljivost kada je u pitanju suvozac. Vise vole V-Strom, ne zbog prostora, vec zbog one velike oplate naprijed, sve odreda kazu da im to uliva dodatni stepen sigurnosti. Kazu da su na Pegasu isuvise ,,izlozene'' (moja gospoja i supruga vlasnika V-Stroma)