Autor Tema: Highsider - najgora vrsta pada s motocikla  (Posjeta: 4831 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Highsider - najgora vrsta pada s motocikla
« u: 22 Studenoga 2008, 12:26:27 »

Highsider je u svijetu vožnje motociklom normalna pojava, no u idućem tekstu ćemo vam ukratko pokušati objasniti kako to točno do njega dolazi te kako ga možete pokušati izbjeći.

Highsider je pojava do koje dolazi uslijed gubitka gripa na stražnjem kotaču motocikla. Važno je da poznajemo dvije vrste highsidera. Prva je vrsta ona do koje dolazi prilikom blokiranja stražnjeg kotača. Druga vrsta je ona do koje dolazi kada prerano otvorimo gas i jednostavno gubitkom kontakta s podlogom klizne stražnji kotač.

Do prve vrste highsidera najčešće dolazi uslijed paničnog kočenja kada imamo tendenciju snažnog pritiska na kočnicu, bilo stražnje, bilo obje (kada se stisnu obje kočnice, cjelokupna težina motora se prebacuje na prednje vilice zbog same činjenice da je prednja kočnica mnogo jača od stražnje, te se tako rasterećuje stražnji dio motora i guma je sklonija blokiranju jer više nema dovoljno težine koja bi je pritisnula od podlogu i tako ostvarila kontakt), uslijed kojega dolazi do blokiranja stražnjeg kotača. Kad se to dogodi, vozač gubi željenu putanju, a motor najčešće bočno otkliže na jednu stranu.

Ako smo već počeli gubiti kontrolu nad motorom, tj. on kliže bočno, već smo u dovoljno gadnoj situaciji da bismo razmišljali o tome kako se izvući iz toga, pa najčešće naglo otpustimo stražnju kočnicu, a tada stražnja guma opet hvata kontakt s podlogom, a mi se u najboljem slučaju samo stersemo na motoru.

U onom, nažalost po nas, puno gorem, bivamo katapultirani i taj događaj nazivamo highsider. No to katapultiranje nije neizbježno. Ako smo sretni pa imamo prostora za manervar u kojem ćemo zadržati blokirani kotač do samog stajanja, onda smo se jako dobro provukli.

Druga opcija jest da uslijed bočnog klizanja pokušamo iskontrolirati motor na način da „kontrajemo“ s upravljačem, tj. da klizimo i primjenjujemo tehniku obrnutog upravljanja (tzv. countersteering) te kada nam prednji i stražnji motor opet budu u liniji pustimo stražnju kočnicu.

Druga vrsta highsidera je ona koja se, opet nažalost po nas, mnogo češće pojavljuje. Do nje najčešće dolazi kada u zavoju prerano i pod prevelikim nagibom, dok guma još ima jako malenu konaktnu površinu s asfaltom, dodamo previše gasa što rezultira prosklizavanjem kotača i katapultom.

Naime, u tom trenutku highsidera, kotač se na trenutak zavrti u prazno i gubi kontakt s podlogom i onda odjednom opet uhvati grip s podlogom - što uzrokuje nagli trzaj motora koji vozača naprosto katapultira u zrak.

Kada nam motor krene u highsider i izgubi kontakt s podlogom, prije nego ga opet vrati, nipošto ne bismo smjeli smanjiti gas, jer nam je u tom slučaju pad gotovo neminovan - a ako ga izbjegnemo, trebamo odmah na trafiku uplatiti loto jer su nam šanse za osvajanje uz toliku sreću jako velike .

Neki od načina kako da se provučemo bez pada iz situacije kad osjetimo da je motor počeo gubiti kontakt s podlogom su sljedeći - treba zadržati ručicu gasa u identičnom položaju tijekom cijelog događaja, ni u kojem slučaju kočiti, a pomoglo bi i kada biste se stražnjicom podigli sa sjedala i rukama pritisnuli upravljač jer biste na taj način rasteretili zadni kraj koji, kada bi opet uhvatio podlogu, ne bi to učinio toliko brutalno kao kada bi na stražnjem dijelu motora bilo više težine, a to rezultira i manjim i nježnijim pomacima motora.

Do navedenih situacija može se doći zbog više faktora. Na neke ne možemo utjecati, recimo loše stanje ceste, sklizak asfalt, rupe ili voda na cesti, prljavština. No takve neugodnosti možemo i izbjeći ako malo više pažnje posvetimo češćem kontroliranju istrošenosti i stanju guma, tlaku u gumama (prenapumpanost može uzrokovati manju dodirnu površinu gume s podlogom), ako dovedemo gumu na radnu temperaturu i sl.

Želim vam sretnu vožnju bez highsidera.

Preuzeto sa Cro-moto portala
http://cro-moto.com/component/option,com_news_portal/Itemid,1912/
« Zadnja izmjena: 22 Studenoga 2008, 18:02:39 od drama »

Odg: Highsider - najgora vrsta pada s motocikla
« Odgovori #1 u: 22 Studenoga 2008, 13:39:07 »
Svaka čast... :thumbsup:

« Odgovori #2 u: 22 Studenoga 2008, 15:37:44 »
super post svaka cast!  :thumbsup:
-ali ajde se ti sjeti svih tih stvari koje moras ucinit kad osjetis da ce te katapultirat to je jednostavno stvar koja se mora uvjezbat da ti postane rutina a to nazalost vrijedi samo za one koji posjecuju staze a mi cestovnjaci mozemo samo molit Boga da nam se to ne dogodi :doh:
READY
TO >>
RACE

Offline Nix

« Odgovori #3 u: 22 Studenoga 2008, 15:45:18 »
može se to uvježbat,a što je najvažnije treba imat feeling za takve stvari,da ti to bude prva reakcija....

evo jedno kratko puštanje zadnje gume,sreća pa je uhvatila grip bez jačeg trzanja.. [smilie=fiuu]

pustila je malo,ali dovoljno da unerediš gaće na sekund. ;D
Free Rider

Tetkica racing team

Offline emirharley

• Harley-Davidson Road King Classic FLHRCI
    • http://www.facebook.com/pages/The-First-Sarajevo-Harley-Davidson-Club/121702474647007 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163078797061414.27691.100000778847200&type=3&l=daf8484f07
« Odgovori #4 u: 22 Studenoga 2008, 15:46:51 »
Ima jos nekoliko vrsta padova, naravno, a jedan od cescih je takozvani "Jack Knife", a to je ona situacija kada si poceo da kocis, a zadnji tocak ti pocne bjezati i proklizavati u desno (ili ljevo) prama naprijed, tako da u jednom trenutku vozis bocno, a prednjim tockom pokusavas okretanjem udesno (u situaciji ako ti zadnji tocak klizi udesno prema naprijed) popraviti situaciju. Ukiliko nije prevelika brzina i ukoliko ne udaris u prepreku radi koje si poceo kociti, i ukoliko si svjestan situacije i vladas motorom, postoji mogucnost da se izvuces i da ne padnes. "Jack Knife".

Offline aurellie

« Odgovori #5 u: 22 Studenoga 2008, 16:33:57 »
Ma ja ne kompliciram nego samo opadnem

The machine spirit is with me!

« Odgovori #6 u: 22 Studenoga 2008, 17:08:47 »
Hm, kad se već kopi-pejsta, bija bi red navest ime autora članka (koji je btw član i ovog foruma).
Neću ga imenovat, nek to odradi kolega koji je prenija post sa cro-moto.com portala.
 :thumbsup:
At the end of time, a moment will come when just one man remains.
Then the moment will pass. Man will be gone.
There will be nothing to show that we were ever here... but stardust.

« Odgovori #7 u: 22 Studenoga 2008, 17:29:42 »
točno tako Shepa.
Opća kultura jest da kada se kopira članak da se ostavi ili ime autora (u ovom slučaju mene) ili link odakle je tekst kopiran, jer u protivnom to ispada kićenje tuđim perjem.
evo direktan link:
http://cro-moto.com/content/view/1702/1833/

PS. nastavite pratit portal, kroz skorašnje vrime izači će još pokoji tekst vezan za vožnju, ali i opći savijeti :)

« Odgovori #8 u: 22 Studenoga 2008, 18:01:49 »
Ispričavam se,na drugom forumu ( http://black-scooters.com ) sam stavio link portala s kojeg je kopirano,mislio sam da je stvljan i ovdje,evo sada sam promijenio i stavio link.

Još jednom moje isprike!

Offline ch4

• Yamaha YZF R6
« Odgovori #9 u: 22 Studenoga 2008, 21:49:41 »
 [smilie=naughty]
Under 1:40:xx pending

« Odgovori #10 u: 22 Studenoga 2008, 23:05:53 »
Ispričavam se,na drugom forumu ( http://black-scooters.com ) sam stavio link portala s kojeg je kopirano,mislio sam da je stvljan i ovdje,evo sada sam promijenio i stavio link.

Još jednom moje isprike!
ma nema frke, sve 5, samo san tija dobronamjerno upozoriti :D

« Odgovori #11 u: 22 Studenoga 2008, 23:47:13 »
Da je ovaj tekst preuzet iz nekog bestseller romana pa bi onda razumio da se autor buni sto se neko kiti njegovim perjem ali ovo mi nije jasno  ???

« Odgovori #12 u: 23 Studenoga 2008, 00:06:39 »
reci mi, dal ti misliš da je uredno da se nečiji trud potpiše? (jer se ipak ne radi o nekoj bezveznoj letečoj vijesti tipa: rezultati trečeg treninga za Moto GP utrku)

ja mislim da je u redu ;)

Ako netko misli da nije to je njegovo mišljenje i ja ga cijenim, ali smatram da bi se nekakvih najosnovnijih pravila trebalo držati.

« Odgovori #13 u: 23 Studenoga 2008, 00:58:06 »
Slažem se da je trebao da potpiše, ali si mogao i ti taj tekst staviti i na ovom forumu, ili smo mi nešto slabiji vozači od onih na cro. nešto...
« Zadnja izmjena: 23 Studenoga 2008, 01:10:40 od Gasho »

« Odgovori #14 u: 23 Studenoga 2008, 01:48:45 »
Momak se potrudio da stavi na ovaj nas "mali" forum a i taj tekst sa cro mota mi djeluje da je odnekle prepisan ili preveden a ne da je iz nekog osobnog iskustava sto ne znaci da sam u pravu ali mislim da je to napravio u najboljoj namjeri i nije bas tolika potreba da ga se toliko kritizira
« Zadnja izmjena: 23 Studenoga 2008, 02:01:28 od Vicko »