Autor Tema: Za Aurelija: ulje, kuplung...  (Posjeta: 2091 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vucko

• **
  • minja 636
Za Aurelija: ulje, kuplung...
« u: 25 Rujna 2005, 16:46:04 »
čitao sam maloprije nešto o odabiru ulja za motor, pa sam se sjetio tebe i jučer tvog "proklizavanja" lamele...

Većina motora ima zajedničko podmazivanje motora, spojke i mjenjača, što dovodi u upitnost primjenu potpuno sintetičkog ulja. Naime, sintetičko ulje može dovesti do efekta proklizavanja spojke pri visokim režimima vrtnje. Sintetička ulja često nisu kompatabilna s tarnim površinama lamela u spojci. Kao rezultat toga može doći do proklizavanja, jer nema dovoljno trenja. Druga mogućnost, obrnutog djelovanja od prethodno navedene je da se spojka ljepi i ne odvaja dobro. Ovo se može pogotovo događati dok motor tj. ulje nije zagrijano i za vrijeme hladnih zimskih dana. Postoje i monogradna ulja koja nisu za dvosezonske periode, koja na visokoj viskoznosti mogu stvarati još pojačanije efekte ljepljenja spojke. I u ovome opet svoje prste ima viskoznost, jer pravim odabirom ponekad je moguće izbjeći ove negativne pojave.

Tekst je iz članka sa: http://www.motori.hr/cgi-bin/cl.rr?id=873

Offline aurellie

« Odgovori #1 u: 25 Rujna 2005, 17:42:30 »
Sve ok, lamela hvata koda ima zube! Vjerojatno sam prešao preko nečeg skliskog pa je rota profistala. Anyway tnx na trudu  :thumbsup:

The machine spirit is with me!

Offline vucko

• **
  • minja 636
« Odgovori #2 u: 25 Rujna 2005, 23:02:59 »
Citat: "aurellie"
Sve ok, lamela hvata koda ima zube! Vjerojatno sam prešao preko nečeg skliskog pa je rota profistala. Anyway tnx na trudu  :thumbsup:

Ma da je rota proslajfala, osjetilo bi se to itekako na zadnjem kraju... u kojoj brzini se to dogodilo i pri kojim okretajima? Koliko sam ja shvatio, to se događalo vise pute tokom voznje...

I ucini sebi uslugu i nabavi onu vitu koja ti nedostaje  :!:

Offline aurellie

« Odgovori #3 u: 26 Rujna 2005, 00:04:34 »
Dogodilo se kod prestizanja kad bi do kraja odvrnuo gas (a prije sam imao običaj postepeno dodavat gas)

The machine spirit is with me!