Autor Tema: Mineralno-polusintetika za 4t!  (Posjeta: 18323 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mineralno-polusintetika za 4t!
« Odgovori #15 u: 13 Ožujka 2007, 09:14:17 »
Znate li da su za naša (INA) goriva najbolja INA sintetska ulja... pokazala testiranja na institutu ruđer bošković!
Imo sam neđe spremljeno sve... vrlo jednostavno, INA zna kakvo ulje smiješat za svoje gorivo... to je naravno samo za normalne režime rada, ništa extremnije
--
Br¾e nisam mogo, sporije nisam htio

Offline emirharley

• Harley-Davidson Road King Classic FLHRCI
    • http://www.facebook.com/pages/The-First-Sarajevo-Harley-Davidson-Club/121702474647007 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163078797061414.27691.100000778847200&type=3&l=daf8484f07
« Odgovori #16 u: 13 Ožujka 2007, 10:19:53 »
2Laske:  to se odnosi na servis motora, a ne na rok upotebe ulja. No, da se ne ubjedjujemo, samo ti furaj na 60.000 km, a ja cu na 8000 km, iako koristim NAJBOLJA ulja koja je ljudska ruka i um dizajnirao!

2SupeHik:  mislio sam da si malo ozbiljniji tip............ [smilie=lolroll]

Offline Rookie

• Z1000 / Piaggio X7 250 i.e./ Piaggio Energy mc1
« Odgovori #17 u: 13 Ožujka 2007, 12:14:58 »
Faber nekomplicira,imas knjizicu i pogledaj sto pise u noj.. to ti je to,nema bespotrebne komplikacije
-AKO NEZNAS PSOVAT,KUPI TOMOS-a*  
 :peace:  (èita se ruki)

« Odgovori #18 u: 13 Ožujka 2007, 13:33:24 »
Citat: "Rookie"
Faber nekomplicira,imas knjizicu i pogledaj sto pise u noj.. to ti je to,nema bespotrebne komplikacije
ovo piše..čitaj

Citat: "penny_lane"
SAE10W40 mu pise...
a mene jako zanima sto znaci to SAE
zaboravio si da on ima stariji agregat nego ti tako da on nema potrebu stavljat ful sintetiku

u uputstvima pise da motorno ulje treba bit klasa:API SE,SF ili SG API SH ili SJ sa JASO MA
moze li nam netko objasniti sto to znaci???
kako da znamo jeli to sintetika,polu...

« Odgovori #19 u: 13 Ožujka 2007, 13:35:49 »
Tebi ne treba full sintetika...
Nakon 3000 km ce ti se poceti trositi pa ces morati cesce mjenjati ulje...
“I have had to fight like hell and fighting like hell has made me what I am. I tried so hard and got so far but in the end it doesn't even matter. I had to fall to lose it all but in the end it doesn't even matter.”

« Odgovori #20 u: 13 Ožujka 2007, 13:48:40 »
ma imam hrpu ljudi sa er-5 a pogotovo kle na motori.hr i samo je jedan stavio full sintetiku.....svi mu kažu bezpotrebno u taj agregat ide polu...bla bla...

hvala Vuka  :thumbsup:
imam 6000 i neš...bio na drugom servisu i preporuka je ne mineralno, iako može,..već polusintetika

« Odgovori #21 u: 13 Ožujka 2007, 14:25:08 »
Citat: "emirharley"
2SupeHik:  mislio sam da si malo ozbiljniji tip............ [smilie=lolroll]

emire, znaš li ti što su aditivi u uljima i čemu služe?

fabere... ja bi isto polusintetsko... cijene radi... kad već nema utjecaja nikakvog  :wink:
--
Br¾e nisam mogo, sporije nisam htio

« Odgovori #22 u: 13 Ožujka 2007, 14:55:31 »
:thumbsup:  naravno..nije mala stvar jel 80 ili 40 kuna a treba 3.5 litre....ali svi meštri preporučuju...(Du-Split Zagreb i okolica....sve sam se ja raspitivao i kod ljudi koji imaju te motore.....)

Offline Thunderbolt

« Odgovori #23 u: 13 Ožujka 2007, 22:06:31 »
Nigdje se vise lazi i inkompetentnosti nemoze naci nego kad pricamo o ulju, bilo to za aute ili motore.
Ja nisam eksperta sto se tice toga ali ima jedan kemicar sto radi za MB na tom podrucju i covjek je majstor. Zna toliko o tome i toliko je velikodusan da svoje znanje daruje svima koji hoce da pogledaju iza zavjese.

Nemogu sve objasniti i prevesti i nemogu se ni svega sjetit ali na kratko konacno stanje:

Danasnje najbolje ulje za auta je Mobil1 (osim 5w30=nevalja), znaci 5w50 ili 0w40. ostala Mobil (S,M,X itd su obica ulja i nista posebno.)
Svi koji misle da je Castrol dobro ulje za auto (recimo gtx7 ili magnatec itd.) treba da zna da su ta ulja usporedivsi sa Mobil1 smece. Cak Castrolovo najbolje 10w60 ima zastarenu formulu i nedolazi ni blizu Mobil1.
Ali Castrol ima ljepe Bocice i naljepnice;-), Na drugoj strani Castrolova ulja za getriebe i differential su medju najboljim a i za Motore imaju dosta kvalitetna ulja.

Na drugom mjestu su ulja kao Meguin 5w40, a isto ulje je liqui moly vollsynthetik 5w40, samo sto LM ga prodava skuplje;-), a i Fuchs Titan je dobro.

To su sve Fullsyntheticna ulja , ima ih jos nekih koji su ok (kao nprm valvoline)
Inace sva 0w40 morju bit fullsynthetic, a malo ih je sa 5w40 koji su fullsynthetik (catrol na primjer nema nijednog)

onda dolaze Ulja 5w40 koja su HC-Ulja (Hydrocrack-synthesa) i daleko losija od fullsynthetike.

Ima na primjer ulje ovdje u Hamburgu 5litara za 12 Eura, Highstar se zove a puni ga Addinol.
Iste je kvalitete kao na primjer Castrol gtx7 ili Shell Helix ili druga dosta skuplja HC Ulja.

Onda imamo ulja od 10w40, koja su skoro sva polusintheticna, to bi trebao bit minimum za bili koje auto a i ovdje ima velike razlike u kvaliteti jer se razlikuju dodatci u ulju.

15w40 nebi niko vise trebo koristit pa ni za fica.

I zaboravite na longlife ulje, to je  smece i skodi svakom motoru ako mu ostavis ulje 30000km da radi! (Iako Porizvodjac tako kaze jer ima ko zna bolje a to je cinjenica)

Ulje za Motore:

Ima jedna velika razlika izmedju njih i ulja za auta. U (dosta) Motora je Kupplung u Ulju od Getrieba a ulja od auta imaju dodataka za smanjivanje frikcije (trenje) tako da moze doci (zavisno o kolicini tih dodataka) da kuplung klize.
Ulja za motore nemaju (ili samo malu kolicinu) tih dodataka i to je jedina razlika na ulje za auta. Motori koji imaju suhi kupplung (kao neki bmw) slobodno mogu koristit ulja za auto.

Za sportske Motore je bitno da imaju sto veci broj iza w, znaci na primjer 10W60 je dobro,
(prvi broj nam kaze viskozitet pri niskim temperaturama a drug broj pri visokim), jer sportski motori dolaze u veliki broj okretaja a to ulje ga bas tu podmazuje kako treba i dava Sloju ulja stabilitet. Za sportske motore bi trebalo koristit od Xw50. Ovdje imamo dobrih kao Castrol (ovdje za motore da!), Motul , silkolene i bilo ih je jos ali ja zaboravio.

I sportski automobili koji rade na visokim okretajima rade na taj sistem, npr BMW M3 koristi Castrol 10w60 (tip ulja za aute naravno), jer njegovi klipovi na najvecem broju okretaja rade takvom brzinom usporedivsi sa trkacim vozilima klase formula. Ogromne Temperature tu vladaju i ulje ima tezak posao. (to je i jedan razlog zasto se ti modeli dosta kvare).

Ja sam ovo skratio da nemoze manje i gotovo sve specificne rjeci iz podrucja kemije izostavio da nebude komplicirano.

Ja sam isto dosta puta cuo za mineralno ulje na pocetku, onda polusinthetika pa sinthetika (nakon odredjenih km) . Svak nek cini kako misli ali u moj motor nista drugo nece doc osim FULLsythetic.

Pozdrav
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Offline aurellie

« Odgovori #24 u: 13 Ožujka 2007, 22:25:57 »
Ja koristim Motorex fullsint ulje, u Dante-a je litra 80 ili 90kn. Prije sam koristio Motul5100 koje je polusintetsko ali kako je motorex slične cijene prešao sam na njega.

The machine spirit is with me!

Offline emirharley

• Harley-Davidson Road King Classic FLHRCI
    • http://www.facebook.com/pages/The-First-Sarajevo-Harley-Davidson-Club/121702474647007 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163078797061414.27691.100000778847200&type=3&l=daf8484f07
« Odgovori #25 u: 13 Ožujka 2007, 22:26:40 »
Nije nikakva pamet otici na jedan od barem milion web stranica o ulju i uciniti "copy and paste" na ovaj ili bilo koji drugi forum. No, mi ovdje uglavnom iznosimo OSOBNA iskustva i saznanja, a izbjegavamo "copy and paste" jer to svatko zna uciniti i nije mu potreban - Forum. Forum opcenito na bilo kojem jeziku i na bilo kojoj teritoriji znaci razgovor i razmjena misljenja. Pa makar bilo i pogresno, ali se bazira na nekom OSOBNOM iskustvu koje se iznosi, a citalac ocjenjuje da li mu to odgovara kao sugestija, savjet, ili ne. U specificnim situacijama kada se trazi konkretna informacija (ne u smislu diskusije) link na informaciju ili pak "copy and paste" se akceptira. Zamislite kada bi svatko radio "copy and paste" o svakoj temi? I-hi-hi....dokle bi to islo.

Moje skromno misljenje, sto bi rekli Ameri "Just my 2 cc"

Offline Laske

« Odgovori #26 u: 13 Ožujka 2007, 22:31:41 »
Thunderbolt, petica iz zalaganja !  :thumbsup:
Laske

Offline aurellie

« Odgovori #27 u: 13 Ožujka 2007, 22:32:44 »
Ulja su malo škakljiva tema. Kako će znat kakvo je koje ulje, dok se otvori motor i vidi da se unutra sve raspalo, ili je i nakon 100000km u odličnom stanju? Jedina razlika koju sam ja primjetio između full i polu sint ulja je prvih 20 sekundi rada hladnog motora. Što se dalje događa? Tko će to znat  :D

The machine spirit is with me!

Offline Thunderbolt

« Odgovori #28 u: 13 Ožujka 2007, 22:33:52 »
Moj post nema nista sa copy and paste, ovo sam napisao sto mi je ostalo u glavi. Kao drugo iza svega sto sam napisao stoji logika i nauka a kao trece posto to sto moj kolega proklamira i sto sam napisao znam vec od par godina, slaze se u potpunosti sa mojim osobnim iskustvom.

Pozdrav
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

« Odgovori #29 u: 13 Ožujka 2007, 22:34:40 »
glavno je da ne fali ulja, a ako fali onda je dobro i maslinovo ulje :shock:
:)