Nigdje se vise lazi i inkompetentnosti nemoze naci nego kad pricamo o ulju, bilo to za aute ili motore.
Ja nisam eksperta sto se tice toga ali ima jedan kemicar sto radi za MB na tom podrucju i covjek je majstor. Zna toliko o tome i toliko je velikodusan da svoje znanje daruje svima koji hoce da pogledaju iza zavjese.
Nemogu sve objasniti i prevesti i nemogu se ni svega sjetit ali na kratko konacno stanje:
Danasnje najbolje ulje za auta je Mobil1 (osim 5w30=nevalja), znaci 5w50 ili 0w40. ostala Mobil (S,M,X itd su obica ulja i nista posebno.)
Svi koji misle da je Castrol dobro ulje za auto (recimo gtx7 ili magnatec itd.) treba da zna da su ta ulja usporedivsi sa Mobil1 smece. Cak Castrolovo najbolje 10w60 ima zastarenu formulu i nedolazi ni blizu Mobil1.
Ali Castrol ima ljepe Bocice i naljepnice;-), Na drugoj strani Castrolova ulja za getriebe i differential su medju najboljim a i za Motore imaju dosta kvalitetna ulja.
Na drugom mjestu su ulja kao Meguin 5w40, a isto ulje je liqui moly vollsynthetik 5w40, samo sto LM ga prodava skuplje;-), a i Fuchs Titan je dobro.
To su sve Fullsyntheticna ulja , ima ih jos nekih koji su ok (kao nprm valvoline)
Inace sva 0w40 morju bit fullsynthetic, a malo ih je sa 5w40 koji su fullsynthetik (catrol na primjer nema nijednog)
onda dolaze Ulja 5w40 koja su HC-Ulja (Hydrocrack-synthesa) i daleko losija od fullsynthetike.
Ima na primjer ulje ovdje u Hamburgu 5litara za 12 Eura, Highstar se zove a puni ga Addinol.
Iste je kvalitete kao na primjer Castrol gtx7 ili Shell Helix ili druga dosta skuplja HC Ulja.
Onda imamo ulja od 10w40, koja su skoro sva polusintheticna, to bi trebao bit minimum za bili koje auto a i ovdje ima velike razlike u kvaliteti jer se razlikuju dodatci u ulju.
15w40 nebi niko vise trebo koristit pa ni za fica.
I zaboravite na longlife ulje, to je smece i skodi svakom motoru ako mu ostavis ulje 30000km da radi! (Iako Porizvodjac tako kaze jer ima ko zna bolje a to je cinjenica)
Ulje za Motore:
Ima jedna velika razlika izmedju njih i ulja za auta. U (dosta) Motora je Kupplung u Ulju od Getrieba a ulja od auta imaju dodataka za smanjivanje frikcije (trenje) tako da moze doci (zavisno o kolicini tih dodataka) da kuplung klize.
Ulja za motore nemaju (ili samo malu kolicinu) tih dodataka i to je jedina razlika na ulje za auta. Motori koji imaju suhi kupplung (kao neki bmw) slobodno mogu koristit ulja za auto.
Za sportske Motore je bitno da imaju sto veci broj iza w, znaci na primjer 10W60 je dobro,
(prvi broj nam kaze viskozitet pri niskim temperaturama a drug broj pri visokim), jer sportski motori dolaze u veliki broj okretaja a to ulje ga bas tu podmazuje kako treba i dava Sloju ulja stabilitet. Za sportske motore bi trebalo koristit od Xw50. Ovdje imamo dobrih kao Castrol (ovdje za motore da!), Motul , silkolene i bilo ih je jos ali ja zaboravio.
I sportski automobili koji rade na visokim okretajima rade na taj sistem, npr BMW M3 koristi Castrol 10w60 (tip ulja za aute naravno), jer njegovi klipovi na najvecem broju okretaja rade takvom brzinom usporedivsi sa trkacim vozilima klase formula. Ogromne Temperature tu vladaju i ulje ima tezak posao. (to je i jedan razlog zasto se ti modeli dosta kvare).
Ja sam ovo skratio da nemoze manje i gotovo sve specificne rjeci iz podrucja kemije izostavio da nebude komplicirano.
Ja sam isto dosta puta cuo za mineralno ulje na pocetku, onda polusinthetika pa sinthetika (nakon odredjenih km) . Svak nek cini kako misli ali u moj motor nista drugo nece doc osim FULLsythetic.
Pozdrav