Autor Tema: Malo se i ja provozah 7.01....  (Posjeta: 2686 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Malo se i ja provozah 7.01....
« u: 08 Siječnja 2007, 00:17:48 »
Eto, pošto se svi falite, i ja danas napravih jedan kraći đir po okolini. Temperatura 15 stepeni, lijepo i sunčano. Gosti otišli, pa ja rekoh da malo upalim machinu... :mrgreen:
Destinacija, obližnje brdo izmedju Bara i Sutomora, gdje se nalazi Velja mogila, a pored koje je napravljena crkva Sv. Petke. Pogled na okolinu je fantastičan, mada vam to ne mogu dočarati slikama, jer je sunce bilo dosta nisko...
Inače, mogila je visine 7 metara, a u prečniku ima gotovo 30 metara. Djeluje zastrašujuće...

Mogila

Mogila

Sv. Petka

Sutomore

Bar...

Offline Rookie

• Z1000 / Piaggio X7 250 i.e./ Piaggio Energy mc1
« Odgovori #1 u: 08 Siječnja 2007, 00:30:55 »

Nisam ni sumljao da ces stat doma kad je ovako ljepo vrjeme

Sad nam samo ostaje izvjestaj from Sarajevo
 :food:
-AKO NEZNAS PSOVAT,KUPI TOMOS-a*  
 :peace:  (èita se ruki)

Offline aurellie

« Odgovori #2 u: 08 Siječnja 2007, 00:31:31 »
Samo 5 redaka priče. Naviknut da u tvojim topicima čitam o cijelim povjestima naroda i civilizacija, malo sam razočaran
 :wink:

:joy:

The machine spirit is with me!

« Odgovori #3 u: 08 Siječnja 2007, 00:52:40 »
Evo onda malo dodataka o ovoj Mogili...

Tipičan primjer prožimanja dviju civilizacija (paganske i hrišćanske) nalazimo na lokalitetu Velja Mogila iznad Šušanja (okolina Bara), gdje na Spasovdan katolički sveštenik vrši bogosluženje na grobnoj konstrukciji od naslaganog kamenja koje potiče iz antičkog perioda, uz prisustvo vjernika iz okolnih sela, koji donose po jedan kamen za svakog člana porodice i bacaju na gomilu...

Velja Mogila je najmonumentalnija grobnica u barskoj opstini i potiče iz ilirskog perioda. Postavljena je na vrhu Šušanja, uočljiva sa velike udaljenosti sa mora i kopna.  Humka je od kamenog nabačaja, a oblik joj je kupast, sa zatupastim vrhom. Visoka je nesto više od sedam metara, sa osnovom prečnika 28 metara. To je jedini paganski objekat, koji koristi i  crkva. Do na vrh grobnice vode stepenice napravljene od kamena iste vrste. Ovaj tumul takođe ima procesioni ophod, kao i mali oltar gdje se obavlja služba Božija...

« Odgovori #4 u: 08 Siječnja 2007, 00:56:44 »
Citat: "aurellie"
Samo 5 redaka priče. Naviknut da u tvojim topicima čitam o cijelim povjestima naroda i civilizacija, malo sam razočaran
 :wink:

:joy:

Pusti čovika on je sad dobio klincezu i ima kome pričat priče  [smilie=lol]
Super -uvik sam volio ovakva  "starinska" i  mistična mista,a što je netko reka ,mislim  Srđan, da smo se dogovorili svi smo se mogli skupit na jedno misto --ali ovako imamo više slika   :mrgreen:

« Odgovori #5 u: 08 Siječnja 2007, 01:05:00 »
Da  :mrgreen:

« Odgovori #6 u: 08 Siječnja 2007, 03:05:38 »
eej..pa jel to ono što si nam pričao da ekipa dođe i nabacuje kamenje...  :shock:  :thumbsup:
taman sam te htjeo pitat jel to katolička crkva jel vidim po križu.
e volio bi i ja tam-!  :joy:

« Odgovori #7 u: 08 Siječnja 2007, 10:16:31 »
Ono što sam vam pričao o nabacivanju kamena je bilo na ostrvo ispred Perasta. Od ona dva ostrvceta, jedno je vještačko, napravljeno nabacivanjem kamenja i ostalog materijala oko jedne hridi na kojoj su dva moreplovca, spašavajući se nakon brodoloma, pronašli ikonu Gospe od Škrpjela...

Takvih slučajeva ima dosta na ovom prostoru. Paganskim obredima dodavanja kamenja na odredjeno mjesto gdje su se dešavale neobične pojave, ljudi su mislili da će se od nabacanog materijala podići crkva...