Povijesno edukacijski poludnevni đir

Vazda su mi bili zanimljiva tema, a nakon što sam naletio na brošuru "Stazama stećaka Konavle i Župa" odlučio sam da bi to trebalo svakako obić (ove u Konavlima jer u Župi je opisana samo jedna lokacija). Pješke bi bilo prilično teško (gMaps kaže preko 70 km), Vespom bi bilo idealno da nema toliko makadama, znači Africa

Taman za ubit pola dana.
“Stećci su kameni nadgrobni spomenici kasnoga srednjeg vijeka. Nalaze se isključivo na zapadnom Balkanu, najviše na području današnje BiH te Hrvatske, CG i Srbije. Javljaju se u drugoj polovici 12. stoljeća, najkarakterističniji su za razdoblje 14. i 15. stoljeća i potpuno nestaju krajem 15. i početkom 16. sroljeća prodorom Turaka na ovo područje. Po nekim podacima ima ih oko 70.000 na oko 3.300 lokacija. Prema oblicima u kojima ih se izrađuje dijele se u pet tipova s varijacijama: ploča, sanduk, sljemenjak, križina, stup. Po zastupljenosti najbrojniju skupinu ĉine sanduci i ploče, a najmanji broj je sljemenjaka. Naziv stećak (od glagola-stajati) upotrebljava se tek od sredine 19. stoljeća dok su ih tijekom njihove izrade i upotrebe nazivali najčešće "kami" ili "bilizi". Stećci se u pravilu klešu od vapnenca, a ukrasni motivi mogli bi se podijeliti u nekoliko skupina: socijalni i religiozni simboli (razliĉiti oblici križeva, oruđe, oružje, mladi mjesec i zvijezde itd.) figuralne predstave (prikazi muškaraca i žena, borba, turniri, lov, povorke ljudi, tzv. posmrtna kola, prikazi životinja) te brojni vegetabilni i geometrijski ornamenti. Natpisi na stećcima predstavljaju poseban fenomen iako ih je u odnosu na broj stećaka sačuvano malo, a odraz su pismenosti koja je obuhvaćala gotovo sve slojeve društva, ponajviše plemstvo i crkvenu vlast. Natpisi su gotovo redovito pisani tzv. bosančicom (verzijom ćirilice) a po sadržaju su uistinu različiti. Stećci predstavljaju izvanredno svjedočanstvo srednjovjekovne kulture europskog jugoistoka koja se razvija u jedinstvenom povijesnom kontekstu na prostoru gdje se susreću srednjovjekovne kulture i tradicije europskog zapada, istoka i juga.”
Eto to je iz jedne druge publikacije.
Gotovo svako starije groblje u Konavlima sadrži poneki stećak, a u brošuru je uključeno 5 lokaliteta sa najvećim brojem njih.
Ja sam dodao još jedan lokalitet pa idemo.
Za svaki lokalitet sam zapisao koordinate što nažalost nema u niti jednoj publikaciji.