Autor Tema: Bukumirsko jezero  (Posjeta: 2616 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bukumirsko jezero
« u: 06 Listopada 2009, 15:33:59 »
Legenda kaže, tu, u okolini su živjeli Bukumiri, divovski narod, a u jezeru je živio zmaj koji bi se poneki put pojavljivao na bijelom konju. To se nije sviđalo Bkumirima (manje hrane za njih između ostalog) i oni su odlučili da ubiju zmaja. Zbog toga su na stjeni iznad jezera naložili vatru. Kada bi se stjena ugrijala do usijanja oni bi je bacali u jezero. Zbog toga je jezero proključalo, i zmaj gnjevan napade Bukumire. Tim činom su Bukumirci istrebljeni, no o veličini bitke svjedoči kamenje svuda okolo porazbacano. Jezero zaista podsjeća na veliko gnijezdo i dobilo je ime po tom divovskom narodu koji je živio tu.

U svakom slučaju, Bukumirsko jezero je ledničko jezero, odnosno formira se topljenjem snijega sa okolnih vrhova, dok je samo jezero na nešto većoj visini od 1.440 m.n.v, dok dubina jezera varira i dolazi do 20 metara. Taj planinski vjenac nosi ime Prokletije i najvjerovatnije ne nosi to ime uzalud.

Početkom mjeseca, daleko od prirode, u virtuelnom svjetu dogovaramo se gdje bi mogli u Nedjelju da napravimo roštilj. Upravo zahvaljujući internetu saznajemo da je put do jezera (zapravo do 300-ak metara pred jezero) asvaltiran i da će taj dan na Prokletijama biti sunčan. Ispostavilo se da osim nas iz Budve za pohod na Bukumirsko jezero zainteresovani su i motociklisti iz Podgorice, Bara, Tivta, Risna i Dubrovnika. Logistički problem zvani, gdje sa velikim grilom, velikom količinom mesa, piva, vina, sokova, vode, čumurom, ...

Ja imam kombi  :crybaby2: a to znaći ne idem motorom.

Jedan dio ekipe (sa primorija) okuplja se u Budvi u Garden-Caffeu, dok nas drugi dio čeka u Podgorici (uključujući i Fjaku iz Dubrovnika)

pada dogovor da se ide kroz ,,Sozinu'' a u Reževićima da se sipa gorivo (zbog kiše preko Brajića). U Reževićima čekam, no, ispostavilo da su ipak krenuli preko Brajića ...

No, zato se na mene čekalo u Podgoricu  :twisted:

Krenusmo ... 

Odg: Bukumirsko jezero
« Odgovori #1 u: 06 Listopada 2009, 15:36:26 »
Od Podgorice put se polako pjenje ka Prokletijama, na jednoj raskrsnici 30-ak km dalje stajemo da se prebrojimo

« Odgovori #2 u: 06 Listopada 2009, 15:40:08 »
Put se penje sve više, u jednom momentu dolazi i do visine preko 1.700 m.n.v.

Pravimo još jednu pauzu na sred puta

radi pogleda

« Odgovori #3 u: 06 Listopada 2009, 16:01:45 »
Poslije ove pauze baterije u fotoaparatu su rekle svoje, zato sam pozajmio nekoliko fotografija iz ove teme http://www.nolimitbikers.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=1384 ne bih li vam dočarao jezero

i tako, bez ikakvog povoda skupilo se 40-ak ljudi. U stvari, imali su najbolji povod: druženje. Bukumirsko jezero je sada blizu jer je put asvaltiran, dosta puteva kroz Prokletije je takođe asvaltirano i na taj način priroda je preibližena, ali nisam siguran da je to dobro. naime, dok je jezero bilo nepristupačno, tamo su dolazili samo pravi ljubitelji prirode, a sada ... kada smo kupili za nama, pokupili smo i smeće koje je neko prije nas ostavio. Iz tog razloga treballo bi asvaltirati samo one puteve gdje se može organizovati i komunalna služba. No, to je samo mojje mišljinje. nadam se da sam uspio da vam malo približim Prokletije.

« Odgovori #4 u: 06 Listopada 2009, 16:03:39 »
Evo ga i video koji je kolega iz Dubrovnika okačio na youtube

bukumirsko jezero

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
« Odgovori #5 u: 06 Listopada 2009, 17:06:45 »
Gasho da nisu tebi ovi Bukumiri neki pretci  :big_smile:

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

« Odgovori #6 u: 06 Listopada 2009, 20:08:49 »
dobar đir i interesantna lokacija
nije gasho div on je avetinja 8)
nemamo ništa,ostala samo plava crta

« Odgovori #7 u: 06 Listopada 2009, 22:18:03 »
Super priča super slike!Svaka čast W :cool2:
A Fjakone odmetnik  :big_smile:
...

« Odgovori #8 u: 08 Listopada 2009, 20:13:07 »
Au,što vam je bilo dobro. Bravo ekipa!

« Odgovori #9 u: 08 Listopada 2009, 23:46:31 »
Stvarno je bilo dobro. Falilo je malo hleba, ali mesa i pacuraka nije... :mrgreen:
I ove nedjelje organizujemo jedan slican izlet, ali ovoga puta ostajemo na minimalnoj nadmorskoj visini. Naime, idemo da jedne plaze koja se nalazi prekoputa Prevlake. Nije vam daleko, pa kome se vozi, druzi i jede, tu smo...

Evo par slika dje cemo biti: