Autor Tema: Skadar (Albanija) i voznja za mir  (Posjeta: 4559 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Skadar (Albanija) i voznja za mir
« u: 28 Travnja 2008, 17:25:46 »
Slobodan dan, super, znaci da se vozim negdje... Gdje? Skoro svim putevima u okolini sam prosao. Gdje nisam bio?
Skadar... Da, krug oko Skadarskog jezera, jos nisam vozio tom dionicom... Oblacenje opreme, grijanje masine i...

Moj grad ostaje iza mene, bacam jos jedan pogled na Budvu i Jadransko more

Onda se okrecem ka Cetinju, uzivam u krivinama, doduse pomalo dosadno jer put dobro poznajem.
Prolazim Cetinje i put pocinje da ide nizbrdo, poslije jedne krivine stajem

jer se odatle prvi put vidi Skadarsko jezero, moj danasnji cilj.

Sjedam na motorin i nastavljam prema Podgorici, glavni grad prolazim dosta brzo i onda se zaustavljam da dolijem goriva.
Tada shvatam da sam ponio svu dokumentaciju, ali nemam naljepnicu MNE na motociklu.
Zadnja pumpa na crnogorskoj strani, tu nabavljam naljepnicu i onda bacam pogled na put koji vodi ka Abaniji

Posto imam enduro putna podloga je dobra. Zaustavljam se tamo gdje se put spaja sa jezerom.

Nailazi policija, traze dokumenta, kao pogranicna zona... Gluposti... Na Google Earth ima bolja fotka ovog podrucija nego sto mogu ja da uslikam npr.
Dobro, silazim jos dolje do jezera i napravih jos jednu fotku (sada ne znam odajem li neku vojnu-policijsku-drzavnu tajnu)  ;D

Odg: Skadar (Albanija) i voznja za mir
« Odgovori #1 u: 28 Travnja 2008, 17:26:45 »
Granicni prelaz. Prvo Bozaj, pa albanska strana. Ispred mene grupa motorista iz Austrije, sve sjede glave i sve V-Stormovi,
jedini mladji (uslovno receno, posto je imao najmanje sjedih) vozi Varadero. Oni zavrsavaju carinske formalnosti i produzavaju dalje.
Meni su na grnici uzeli 5 eura, nemam pojma zasto. Udjoh u Albanju, vozim se jedno vrijeme i sa lijeve strane uocavam onu grupu Austrijanaca.
Zaustavili su se oko nekog vola koji se vrteo na raznju. Ove sjede glave ne razmisljaju o holesterolu, valjda nemaju stresa...
Masu mi, pozdrav, i nastavljam put. Ispred mene ravnica, sa desne strane u daljini vidi se Skadarsko jezero

Put kroz ravnicu naravno dosadan, pogled na put ispred mene na putu za Skadar

Zaustavljam se negdje u ravnici, nesto mi neobicno. Znam kada sam bio prosli put u Albaniji vidio sam gomilu Mercedesa i bunkera.
Stojim malo i, da, evo ga, odmah nailazi jedan od mnogobrojnih mercedesa

Bunker trazim, nemoguce da su ih srusili, sjecam da ih je bilo puno, okrecem se ne bi li koji uocio. I ugledam, zarasle u travi...

Nastavljam sa voznjom i eto me u Skadru. Kako dublje ulazim u grad tako guzv postaje sve veca. Prvenstvo prolaza, ili neko prvilo u saobracaju,... hm...
Da, policija vozi Moto Guzzi V35 (mislim da je taj) sa poluoklopom, no ono sto mi je interesatno (jedinstveno) da su na motociklu po dva policajca.
Mislim da to nigdje vise nisam vidio. Nedjelja je, na svakom koraku neka svadba... treste narodnjaci... ili, ne, to je samo ista muzika, tekst je drugaciji...   [smilie=lol]

Opsta ludnica kroz grad, nije mi se dalo da stanem negdje. Izlazim iz Skadra i bacam pogled prema gradu iz kojeg sam izasao.

Ovo je rijeka Bojana i ja moram preci ovaj most da bi nastavio ka Crnoj Gori. Most je sirok nepuna tri metra i za podlogu ima daske koje su postale toliko glatke da bas i nije prijatno.

« Odgovori #2 u: 28 Travnja 2008, 17:28:55 »
Kada nesto traje strahovito dugo, da prakticno ne znas kada je pocelo, onda mi koristimo izreku da to traje kao ,,zidanje Skadra na Bojani''...
neki zanju i da je tamo crnogorska vojska ratovala i da su ga osvojili...
ali znaju i da je za stolom odluceno da ga nisu osvojili (politika jbg.)... No, kako izgleda to utvrdjenje?

Predjoh onaj most da bi mogao bolje da uslikam to utvrdjenje

Predgradje Skadra, pa svako predgradje je slicno, gomila starog zeljeza, ljudi u dronjcima koji sortiraju materijal i neizbjezna djeca koja trce okolo.
Dvoje prilazi da vidi motor, smiju se, dajem im jednu kutiju peperminta i zamolim ih da fotografisem (sporazumjevanje pokretima ruku i klimanjem glave)

Odlazim, a ova djeca mi masu... put ide uz rijeku Bojanu, a pored rijeke restorani

Vrijeme je da se stane i pojede nesto...

« Odgovori #3 u: 28 Travnja 2008, 17:31:57 »
Put od Skadra (zapravo od vec pomenutog mosta) do Sukobina (granicni prelaz) je gledano motociklistickim standardima ODLICAN
Ravnica, ali puno krivina sa kvlitetnim asvaltom, a put opet ima malo saobracaja. Evo jedan dio puta kroz Albaniju

Vozim kroz Albaniju i hvata me nostalgija za mojom domovinom  ;D zato bacam pogled ka Crnoj Gori.
Ova ravnica je Albanija, a ono naprjed ona planina, ono je Crna Gora, a preko tog prevoja ide put kojim sam prosao puno puta
(http://www.du-moto.com/forum/index.php?topic=2600.0  vidi dio Tarabos)

Dolazim na Sukobin, vozim dalje i stizem u Ulcinj. Tu pravim pauzu kod jednog poznanika gdje sa njegove terase slikam ovu panoramu Ulcinja

Produzavam do Bara, opet sam gladan... raskopanim ulicama stizem do Pulene. Sa terase te picerije imam lijepi pogled na radove koji se izvode

Napunih stomak i okrenuh pud Budve... Budva-Cetinje-Podgorica-Skadar-Ulcinj-Bar-Budva i motocikl je napravio dodatnih 241 km.

« Odgovori #4 u: 28 Travnja 2008, 17:32:40 »
Dodjoh u Budvu, reko da se osvezim jednim picem na Ricardovoj glavi. Obavih i tu formalnost uzivajucu u osjecaju da sam se navozao (ehej, 241 kilometar).
Vracam se do motocikla, kad tamo...

covjek koji je presao nesto vise kilometara nego ja http://www.rideforpeace.info/

Jeeffrey Polnaja, covjek koji vec dvije godine motorom obilazi svijet sa porukom " Ride For Peace".

Porazgovarasmo, simpatican cova, no ja gledam da li valja ovo njegovo prevozno sredstvo ili je bolji moj japanac

U sred razgovora progovori cova: cekaj, sada cu da dodjem...
Donosi kameru, snima me, ja lupam gluposti (mozda budem na televizor)...   :think:
Na kraju mi je porucio da vozim sigurno...

Sada i ja znam nekog u tim Indonezijama (iz te zemlje je krenuo na putovanje) :cool2:

Mojih 241 kilometar djeluje sada tako malo naspram njegove voznje, no, ako neko hoce u Albaniju, mogu mu preporuciti, sa restoranima nema problema, konobari pricaju neki od svjetskih jezika (engleski, italijanski, francuski,...) ili sve zajedno. Za gradjane Crne Gore viza nije potrebna... Put od Skadra ka Tirani i dalje ka Dracu (znam od prije neke godine) je dobar.

Eto, ja napravih jedan djir...

niksa

« Odgovori #5 u: 28 Travnja 2008, 18:15:38 »
Jeeffrey je bio prije 15 dana u dubrovniku
bio je nas gost u klubu
vise na http://picasaweb.google.com/niksa.ivancevic/RideForPeaceMission
ili na njegovoj stranici
http://www.rideforpeace.info/content/view/176/124/

« Odgovori #6 u: 29 Travnja 2008, 20:54:44 »
ma svaka cast bas lijepo

djir za pamcenje i ja bi volio ali pazi ovo ma htjeli mi to ili ne mi smo jos pravi
balkaniseni i nece to lako izaci

ma koliko mi sutjeli o tome

Granicni prelaz. ,
Meni su na grnici uzeli 5 eura, nemam pojma zasto.

Zaustavljam se negdje u ravnici, nesto mi neobicno. Znam kada sam bio prosli put u Albaniji vidio sam gomilu Mercedesa i bunkera.
Stojim malo i, da, evo ga, odmah nailazi jedan od mnogobrojnih mercedesa

Bunker trazim, nemoguce da su ih srusili, sjecam da ih je bilo puno, okrecem se ne bi li koji uocio. I ugledam, zarasle u travi...

Nedjelja je, na svakom koraku neka svadba[u]... treste narodnjaci... [/u] ili, ne, to je samo ista muzika, tekst je drugaciji...   

svaka cast na putopisu eto ja cito i gledo bas od gusta

eto hvala

« Odgovori #7 u: 29 Travnja 2008, 21:51:14 »
Fino, bio sam par puta... :mrgreen:
Za Hr državljane je obavezno plaćanje. Valjda neko vraćanje jer vi njima naplaćujete...

Offline bubson

• KAWASAKI 636
    • http://www.buba-moto-servis.hr
« Odgovori #8 u: 06 Svibnja 2008, 00:56:56 »
koliko znam šiptarima mi ne naplaćujemo (mada bi trebali) bio sam ovaj vikend odvozio do manastira Ostrog i nastavio do Skadra, ulaz u Albaniju 10 eura, a izlaz 3 eura ( ma gle k..ca) nikad u životu nisam mogao vjerovati da ću se tako radovati Crnogorskoj granici (na povratku iz Albanije), ukratko volim  da sam sve to obišao i vidio bilo mi je lijepo, ali nikad više hvala lijepa, ceste katastrofa Crna gora OK ali samo primorje, Podgorica skoro kao Albanija, cigana kao u priči (bez uvrede Gašo ali tako sam doživio)prosjaka na svakom koraku, rupe na putu, konji po putu i konjske zaprege pa se mislim gdje ja živim i sjetim se pjesme ( nosim te ja u srcu svom stari Grade moj, pučini u beskraj....), vraćali smo se oko  21 30 oko Herceg novog, ja zadnji u koloni... tip iza mene u Polu poteže ručnu... valjda mu se ne sviđa tablica...mislim se potegao bi je i u Gradu samo jedanput, neznam bi li stigao drugi put... sve u svemu jedno lijepo iskustvo, evo ovako sam zaklučio... kada pođeš u Europu smatraju nas građanima drugog reda...kada pođeš na istok jebu nam majku ustašku...mi smo ustvari ljudi moji crne ovce kako god okreneš :big_smile: znači u Crnu Goru vratiti se DA, u Albaniju NIKAD VIŠE  ;D
APN 6s automatsko paljenje   nogom 6 puta sna¾no !!!

« Odgovori #9 u: 06 Svibnja 2008, 09:17:05 »
To ti je skoro kao i u Alan Fordu....Ulaz besplata, ali se zato izlaz naplacuje...Oni su samo napredna verzija...naplacuju gdje god stignu...

« Odgovori #10 u: 06 Svibnja 2008, 10:43:02 »
koliko znam šiptarima mi ne naplaćujemo (mada bi trebali) bio sam ovaj vikend odvozio do manastira Ostrog i nastavio do Skadra, ulaz u Albaniju 10 eura, a izlaz 3 eura ( ma gle k..ca) nikad u životu nisam mogao vjerovati da ću se tako radovati Crnogorskoj granici (na povratku iz Albanije), ukratko volim  da sam sve to obišao i vidio bilo mi je lijepo, ali nikad više hvala lijepa, ceste katastrofa Crna gora OK ali samo primorje, Podgorica skoro kao Albanija, cigana kao u priči (bez uvrede Gašo ali tako sam doživio)prosjaka na svakom koraku, rupe na putu, konji po putu i konjske zaprege pa se mislim gdje ja živim i sjetim se pjesme ( nosim te ja u srcu svom stari Grade moj, pučini u beskraj....), vraćali smo se oko  21 30 oko Herceg novog, ja zadnji u koloni... tip iza mene u Polu poteže ručnu... valjda mu se ne sviđa tablica...mislim se potegao bi je i u Gradu samo jedanput, neznam bi li stigao drugi put... sve u svemu jedno lijepo iskustvo, evo ovako sam zaklučio... kada pođeš u Europu smatraju nas građanima drugog reda...kada pođeš na istok jebu nam majku ustašku...mi smo ustvari ljudi moji crne ovce kako god okreneš :big_smile: znači u Crnu Goru vratiti se DA, u Albaniju NIKAD VIŠE  ;D
:thumbsup:

« Odgovori #11 u: 06 Svibnja 2008, 12:48:49 »
... kada pođeš u Europu smatraju nas građanima drugog reda...kada pođeš na istok jebu nam majku ustašku...mi smo ustvari ljudi moji crne ovce kako god okreneš 

Boji nas se istok i zapad
Boji nas se sjever i jug

Ljubomorni su svi na nas jer smo tako dobri. Ko god dođe ovdje pop.zdi od zavisti, a mi kad odemo u "svijet" jedva čekamo da se vratimo u Grad. Eto, to ti je prava istina. Priroda,ljudi,žene,(ja i ti) [smilie=lolroll] ...,način na koji živimo...  nema ovoga niđe.
Spoznaja da živimo na visokoj nozi ili gasu ne ostavlja ih ravnodušne. Kad se vrate doma život im više nema smisla, pa  onda po nama ha-ha.

« Odgovori #12 u: 06 Svibnja 2008, 16:31:55 »
potežu samo za hornetima  [smilie=lolroll]
nisam brz,ali sti¾em

« Odgovori #13 u: 06 Svibnja 2008, 18:15:13 »
Wulfy Odlicne slike  :thumbsup:
S guštom čitah ... jednog dana  :yes:
...

« Odgovori #14 u: 10 Svibnja 2008, 10:31:41 »
Bravo Wulfy samo tako nastavi!  :cool2: