Autor Tema: Voznja na Badiju i povratak na Badiju poslije 2003.  (Posjeta: 4237 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Voznja na Badiju i povratak na Badiju poslije 2003.
« u: 02 Lipnja 2007, 18:46:59 »
...jedan lagani đir do Orebica s mojom bivsom kolegicom iz NYC pa barkom na Badiju.  :thumbsup:

Badija je jedan od najvećih otoka u Korčulanskom arhipelagu, u blizini grada Korčule (20 minuta vožnje brodom od korčulanske luke).
Površina od 0.97 km2 ga po definiciji svrstava u otočiće (manji je od 1 km2), što ga ujedno čini i najvećim hrvatskim otočićem.
Na Badiji je snimljen poznati bosanski film Crni biseri (1958).

Franjevci, kao višestoljetni vladari toga čudesnoga malog otoka u još čudesnijem prirodnom akvatoriju, vraćaju se na svoj otok, nakon nešto više od pola stoljeća nasilnoga izbivanja.Početak stalnoga stanovanja redovnika na Badiji seže u X. st., kada je red sv. Benedikta na otoku utemeljio opatiju ("Abbatia", po čemu naziv „Badija"). Potom, nakon ugasnuća benediktinaca, zalaganjem korčulanskoga biskupa Ivana iz Krka, dolaze 1392. na Badiju franjevci bosanske vikarije kojima korčulansko Veliko vijeće, poveljom od 3. svibnja 1394., dariva franjevcima dio otoka za izgradnju samostana, a godine 1398. i čitav otok.
Drugi svjetski rat je donio prekid takvoga djelovanja badijskih franjevaca, i to na brutalan način. Odlukom Predsjedništva vlade Narodne republike Hrvatske, od 12. prosinca 1949., na zahtjev vojnih vlasti, izvršena je eksproprijacija samostana i otoka u korist države, a samostan i na otok je smještena vojska JNA.
Bilo je tragično da korisnici Badije kroz pedesetak godina - izuzev adaptacije za hotelske usluge u prizemlju glavne samostanske zgrade - nisu vodile brigu da se uščuva visoko vrijedna umjetnička baština. Naprotiv, najvrjednije predmete se moralo odvesti na različita mjesta, u samostane(" Mala braća") ili crkvene i samostanske muzeje i biblioteke. Crkva i kapela Sv. Križa pretvorene su u skladište najniže naravi. Značajno propali te oštećeni ili posve srušeni oltari, kipovi, drveni kor, i drugo, ostaju svjedoci barbarskoga ponašanja prema višestoljetnom duhovno-umjetničkom stvaralaštu, ostvareni marom i ljubavlju generacija fratara.

Pored svih tih posebnosti Badija je 2003. godine vracena fratrima,franjevcima,crkvenoj hijerarhiji i inima iako je imala veliki turisticki i edukativni prosperitet.
Dio je moga zivota zbog 8 godina volontiranja u radu s djecom koju su moje kolege americki volonteri nazivali war traumatized,sto i jesu nazalost( www.globalchild.org ).

“I have had to fight like hell and fighting like hell has made me what I am. I tried so hard and got so far but in the end it doesn't even matter. I had to fall to lose it all but in the end it doesn't even matter.”

Offline aurellie

Odg: Voznja na Badiju i povratak na Badiju poslije 2003.
« Odgovori #1 u: 02 Lipnja 2007, 18:59:11 »
Fale slike tvoje kolegice  ;D

The machine spirit is with me!

« Odgovori #2 u: 02 Lipnja 2007, 19:03:13 »
Daj masti na volju!  ;D
“I have had to fight like hell and fighting like hell has made me what I am. I tried so hard and got so far but in the end it doesn't even matter. I had to fall to lose it all but in the end it doesn't even matter.”

Offline malizeko

• **
    • http://festinalente.pticica.com
« Odgovori #3 u: 02 Lipnja 2007, 19:23:26 »
Bravo Vuka..
Imala sam tu čast zadnje dvije godine raditi na Badiji i još jednom još ljepšem otočiću Stupe, također u Korčulanskom arhipelagu..I znam koliko je lijepo..Mislim da je vrijedno napomenuti da na Badiji obitavaju i jeleni, njih 60-ak..

Evo par mojih slika..

Badija

Poznate "Tri bove"

Stupe

Zamisli uživat u ovoj ljepoti svaku večer :D

I "Šećer" na kraju

Mali Smotani Zeko

(\__/)
(='.'=)
(")_(")

Polo¾ila! Jo¹ da provozam :D

« Odgovori #4 u: 02 Lipnja 2007, 19:39:48 »
Koliko je glupih Amera naletilo na "3 bove" jer ne znaju oznake plicine i prolaza!  :banghead:
Znam da ima jelena, uvijek me prepadnu,sad cak i setaju po danu otkad nema toliko ljudi tamo...
Gdje si radila na Badiji? Pri samostanu ili pri restoranu prema Lumbardi?
I velika je razlika izmedu dvije i osam godina!  ;)

« Odgovori #5 u: 02 Lipnja 2007, 19:42:35 »
Skitate se skitnice?! ;)
Dezurni kamikaza !!!  A.K. ZUPA DUBROVACKA
MK Dvije Rote

Offline Nix

« Odgovori #6 u: 02 Lipnja 2007, 20:00:00 »
Lijep kraj... :thumbsup:
Vuka daj malo te kolegice... :lol: :lol:
Free Rider

Tetkica racing team

Offline pAx

« Odgovori #7 u: 02 Lipnja 2007, 20:39:37 »
super slike vuka & malizeko :thumbsup:

ali aurellie je dobro reko... :big_smile:

Offline malizeko

• **
    • http://festinalente.pticica.com
« Odgovori #8 u: 02 Lipnja 2007, 20:45:31 »
Koliko je glupih Amera naletilo na "3 bove" jer ne znaju oznake plicine i prolaza!  :banghead:
Znam da ima jelena, uvijek me prepadnu,sad cak i setaju po danu otkad nema toliko ljudi tamo...
Gdje si radila na Badiji? Pri samostanu ili pri restoranu prema Lumbardi?
I velika je razlika izmedu dvije i osam godina!  ;)

A Ameri, nema tko ne naleti tamo, i onda se još i žale zašto tu stoje bove [smilie=lolroll]
Radila sam u restoranu, iako nešto više na Stupama, bliže Orebiću, isti je vlasnik..
Da, jeleni tamo slobodno šetaju,
samo ovo ljeto je nastao problem,
tri su uginula jer su im ljudi davali kruh,
i to po cijelu štrucu, neznalice..
I da, dvije godine sam radila, ali otkad sam proplivala, odlazim tamo ;)
znači nekih 15-ak godina..  :D
« Zadnja izmjena: 02 Lipnja 2007, 20:48:23 od malizeko »
Mali Smotani Zeko

(\__/)
(='.'=)
(")_(")

Polo¾ila! Jo¹ da provozam :D

« Odgovori #9 u: 03 Lipnja 2007, 16:26:14 »
Vuka genije, dobar si momak, svaka čast... :klanjase:

Offline f6

« Odgovori #10 u: 03 Lipnja 2007, 20:01:32 »
Na Badiji sam bio 1979-te godine 15 dana na pripremama s reprezentacijom. Super je otok a još zanimljivije je bilo uvečer bježat u Korčulu  ;)
pozdrav moto Foruma¹ima-ma gdje bili

« Odgovori #11 u: 03 Lipnja 2007, 22:11:22 »
Svake godine DIF-ovci su dolazili u Oreba na Badiju na tecaje jedrenja, naravno dok popovi nisu uzeli stvari u svoje ruke...  [smilie=anger]

Offline Laske

« Odgovori #12 u: 04 Lipnja 2007, 00:15:04 »
Pax,Nix i Aurelie su trazili pa da ne ostanu zakinuti. :shock:
Ako zelite vidjeti uzivo javite mi se za cca 3 tjedna!  :mrgreen:

Napomena :
*Ova plava s donje slike je sad brineta s gornje slike u sredini! E pa ta...  8)

MA LAŽE TI NOS ! (za koku)

nisu samo DIF-ovci išli u Orebovu školu jedrenja, bio i ja sa UJIM-om 2001. !! he he
« Zadnja izmjena: 04 Lipnja 2007, 00:18:29 od Laske »
Laske

« Odgovori #13 u: 04 Lipnja 2007, 09:21:25 »
Laske i ti si UJIM-ovac!  :cool2:
Ja vjecni.  :mrgreen:

Offline ntR

« Odgovori #14 u: 05 Lipnja 2007, 00:02:37 »
Bio sam tamo dok sam ministrant bio, lijep otocic  :)
ust remember..Where you've spent your time. Can't respect all the tears you have cried. Just remembe