Nisam nikako zadovoljan sa strujom, stara je to originalna instalacija od 6V. Imamo problem sve spojiti da bi proradilo, a vidio sam u vožnji da Vespa ne ide kako treba.
Da ne bi sad sve ispitivali i mijenjali zavojnicu po zavojnicu, odlučio sam prebacit struju na 12V što bi trebalo riješit probleme.
Srećom postoji plug & play paljenje koje naručujem.

Mijenjamo žarulje na 12V i spajamo novo elektronsko paljenje. Sve radi super i Vespa ide puno bolje.
Stavljene su ručice volana što bi značilo da smo gotovi, nema više šporkih ruka

Napokon je i Taha krenuo u đir. Ovaj zadnji sic je on u međuvremenu sam napravio.

Tu je priča manje više gotova što se tiče restauracije, sad kreće priča sa papirima.
Prije nego se uopće krenulo sa restauracijom, uspio sam doći do gospara Vlaha Pasqualicchio i napravio kupoprodajni ugovor. Tad sam doznao neke stvari o Vespi. Međutim pretpostavljao sam da bi ipak moglo bit problema sa registracijom jer je prometna istekla 1969. godine. Piaggio ima svoj službeni arhiv (Archivio Ufficiale) gdje se online mogu naručiti svakakvi papiri (naravno masno naplaćeni). Naručio sam potvrdu o originalnosti (Certificato di Origine) u kojoj se potvrđuje da je Vespa sa tim brojem šasije i brojem motora originalna te da je proizvedena 1955. godine u Pontederi. Dodali su još podatak da je prvi put prodana 03.03.1955. u Piaggio salonu u Torinu.
U vrijeme kad smo bili pri kraju sa radovima bio sam do STP-a sa papirima vidjet hoće li bit problema. Sve je u redu ali na ostavinskom rješenju nije upisan broj šasije nego samo tablica. Ne može to tako, kažu. Ne pomaže ni ova potvrda od Piaggia-a.
I što sad. Angažiram odvjetnika da se ispravi to rješenje i donese novo. Znam da to traje mjesecima na sudu ali pomoću nekih veza, novo rješenje je doneseno za mjesec i po. Sad treba čekat da postane pravomoćno, a to je 15 dana od kada svi nasljednici dobiju rješenje i prođe pravo žalbe. Traje to još mjesec i po dana ali napokon imam pravomoćno rješenje sa upisanim brojem šasije.
Davno prije sam naručio tablicu koja me čeka na STP u gradu.
Ali to nije sve. Vespa ide na PV table i to zahtijeva proceduru oldtimer saveza da bi se dobile takve tablice. Treba izvršiti vrednovanje vozila i dokumentaciju poslati u HROS (Hrvatski oldtimer savez) koji onda (ako su uvjeti ispunjeni tj. ako je Vespa pravilno restaurirana) izdaju knjižicu oldtimer vozila.
Srećom lokalni procjenjitelj je iz Konavala i dosta brzo to odrađuje. Vespa je vraćena u original stanje (osim 12V paljenja) i ne sumnjam da će sve biti u redu. Ubrzo iz Zagreba stižu papiri koji to potvrđuju.
Isti dan je vozim na tehnički gdje opet ima nekoliko upitnika i poziva u ZG ali na kraju (najviše na osnovu HROS knjižice), Vespa je napokon registrirana.
Prošlo je točno dvije godine od kad je dovezena u Taha Garage i početka restauracije.
Što smo sve u te dvije godine prošli može razumjet samo netko tko je nekad radio restauraciju. Bili bi sretni kad bi neki dio ugradili bez dodatnih problema i izgubljenih živaca. Naravno da je obojici ovo prvi susret sa ovakvom restauracijom, a sad Vespu znam do zadnjeg šarafa. Možete zamislit koliko je to vremena provedenih pred ekranom, pretraživanja dijelova, uputa, pa onda ugradnje dok sve ne sjedne... najviše su ipak stradali živci
Kad sad vidim Vespu na parkingu nije mi nimalo žao ali bojim se da bi opet ovo radio

Tahi se nikad ne mogu dovoljno zahvalit jer bez njega ovo ne bi napravio. Moj duboki naklon.
Puno hvala i ostalima koji su svaki na svoj način pomogli: Guca, Tonći, Dejvi, Dominik, Nikola, Dubo, Igor, Besart, Željko, Mario, Cvijeto, Aida, Lina, Đurovići, Ruso i mojoj ženi koja je trpila što me mjesecima nema doma