Autor Tema: Dijagnostika akumulatora,punjenja,svjecica i bobine...  (Posjeta: 19028 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dijagnostika akumulatora,punjenja,svjecica i bobine...
« Odgovori #45 u: 07 Lipnja 2016, 12:02:04 »
Nije problem ako ima mjesta  :mrgreen:

Nego to za koristenje jaceg punjaca... Neznam jeli to pametno po stetu baterije, bili se grijala baterija jako,nemam pojma, nije mi to jasno bas cisto iz razloga sto to proizvodaci ne preporucuju a meni logika nalaze drugacije, volio bi i kad bi se Stalker malo ukljucio u razjasnjavanje  :mrgreen: ...

Punjac u biti nije punjac nego samo izvor i stabilizator DC napona (trafo,Grecov spoj i stabilizator napona,to je sve), punjac se nalazi u mobitelu tako da bi on trebo u pravilu regulirat punjenje bez obzira na max. jacinu struje koju "punjac" moze isporucit i prekinut punjenje kad treba,bitno je samo da je napon stabilan jer ako mobitel trosi recimo 10 W na naponu izvora od 5V koji je nepromjenjen,jacina struje ce bit 2A,ne moze bit 20A, sto god napravili nkad se nece promjenit odnos 10W / 5V = 2A ... Po drugacijoj logici bi nam svi uredaji kroz kucu izgorili jer mreza moze isporucit puno vise nego sto trosi jedan punjac mobitela,izgorio bi u milisekundi... Kad ga punimo i koristimo u isto vrijeme onda trosi vise struje,a ako je napon nepromjenjen ona samo jakost moze skakat (Amperi) , i onda se pocme grijat sve posto mehanicke komponente nisu predvidene za tu jakost struje (Mislim da su kabeli za punjenje sigurni do 2.1 A )...
Tako da je taj Max. output koji je naznacen na adapteru zapravo maksimalna jacina struje koju spojevi i kabel mogu prenjet a da se ne rastope/rastale tj. oznacava koliko jak potrosac smijemo spojit na to (1A na 5V je potrosac od 5W, ako potrosac poteze vise onda dolazi do grijanja)

Tako da po meni nebi trebalo bit problema sve da se spoji i na izvor koji moze prenjet struju jacine 20A ,ali ipak ne preporucuju, zasto,neznam posto ce opet tec struja jacine 2A ako su napon izvora i potrosac ostali isti...

Sto hocu rec je to da izvor nikako ne moze regulirat jacinu struje nego samo potrosac, jer ako potrosac ne trosi struju,jakost struje je na 5 V 0W/5V=0A ili 5V/0 ohma =0A   :misli:
« Zadnja izmjena: 07 Lipnja 2016, 13:26:06 od osigurac »
Bolje bit malo lud nego malo pametan...

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
Odg: Dijagnostika akumulatora,punjenja,svjecica i bobine...
« Odgovori #46 u: 07 Lipnja 2016, 19:56:45 »
Dobra stvar za imat u motoru, a i inače ali stvarno nije problem staviti punjač ispod sica, još ubacit relej da se gasi kad se izvadi ključ iz brave i gotovo.
kakav je to relej, spojio sam gps ali sam stavio prekidač pa ponekad zaboravim isključit :big_smile:

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

« Odgovori #47 u: 07 Lipnja 2016, 23:07:36 »
Prvi terminal (Input terminal) se spoji na vodice koji su pod naponom kad je dan kontakt (to treba nac po shemi) a drugi se spajaju u strujni krug sa potrosacem (Output terminal) ...

Kad ima struje na inputu onda se ukljuciva i output (kad se da kontakt), kad se iskljuci kontakt onda se automatski iskljuciva i output...

Mislim da bi radio obicni automobilski 12V relej od 20 kuna...

« Odgovori #48 u: 08 Lipnja 2016, 00:11:46 »
Prvi terminal (Input terminal) se spoji na vodice koji su pod naponom kad je dan kontakt (to treba nac po shemi) a drugi se spajaju u strujni krug sa potrosacem (Output terminal) ...

Kad ima struje na inputu onda se ukljuciva i output (kad se da kontakt), kad se iskljuci kontakt onda se automatski iskljuciva i output...

Mislim da bi radio obicni automobilski 12V relej od 20 kuna...
I radi na obični 4 pinski relej.
Ajmo laički ovo objasniti - znači, "ukradeš" struju sa potrošača koji počne raditi kad se da kontakt, kod mene je to sa zadnje pozicije i to se spoji na određeni pin na releju.To je releju okidač da pusti struju prema potrošaču. Drugi pin na + pol akumulatora, treći na - pol, četvrti je napajanje prema potrošaču.
Relej naručio preko ebay-a, ima već u sebi osigurač .

Slika puno bolje objašnjava što treba napraviti.

Link za relej:
http://www.ebay.com/itm/Pre-Wired-4-5-Pin-Car-Relay-Mounting-Base-Socket-Holder-30A-12V-Fused-4-Pin-/291613194408?hash=item43e58038a8:g:ijMAAOSwT5tWQZIo
« Zadnja izmjena: 08 Lipnja 2016, 07:40:42 od jeeves »

« Odgovori #49 u: 08 Lipnja 2016, 00:35:36 »
Ove oznake su standardizirane na svakom releju...

30 je uvijek +12 sa akumulatora

86 je napajanje releja tj. signalni napon

87 je ulaz za potrosac

85 je izlaz na sasiju ili na - akumulatora

I naravno potrosac mora imat minus neovisno o releju jeli...

Neznam koliko se isplati cekat iz kine, ima u chipoteci za 15 kuna

http://www.chipoteka.hr/artikl/3278/relej-12v-automobilski-30a

Fora mi je kako je ovaj tip u linku sto si stavio pod "Brand" stavio "Brand new"

« Odgovori #50 u: 08 Lipnja 2016, 07:39:00 »
Tražio relej kod nas, najjeftiniji koji sam našao je bio 60kn. Dobra je cijena u Chipoteci, ali kad dodaš dostavu opet izađe oko 50kn.
Ovaj s ebay-a već ima osigurač u sebi, dobije se nosač/konektor za relej, samo je trebalo spojiti žice i sve to za 30ak kn.
« Zadnja izmjena: 08 Lipnja 2016, 15:21:48 od jeeves »

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
« Odgovori #51 u: 08 Lipnja 2016, 07:51:38 »
Hvala :good2:

naručio na ebayu

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

« Odgovori #52 u: 08 Lipnja 2016, 08:48:44 »
I ako smjem napomenut, mislim da osigurac od 30A koji se isporucuje (bar je na slici ) ne igra nikakvu ulogu u zastiti GPS-a ...

« Odgovori #53 u: 08 Lipnja 2016, 09:29:51 »
I ako smjem napomenut, mislim da osigurac od 30A koji se isporucuje (bar je na slici ) ne igra nikakvu ulogu u zastiti GPS-a ...

Staviš manji?

« Odgovori #54 u: 08 Lipnja 2016, 09:44:44 »
Ma da,naravno,samo kazem  da ga nebi ko s bande poso kupit i mislio da ce mu ovaj osigurac zastitit uredaj

Offline stalker

• *
  • Honda NC750XDG / SH 150
    • ABYSS diving & water sport center
« Odgovori #55 u: 08 Lipnja 2016, 14:51:42 »
Ja također na Hondu moram ugradit utičnice 12V. Moram najprije ispitat kosi li mi se to s uvjetima jamstva.
Ugradnja originalne utičnice zahtjeva rastavljanje pola motora pa ću radije naći neki lakši način. Svakako planiram ugradit dvije, jednu vanjsku za navigaciju (mobitel) koja bi radila preko kontakta i jednu sa stalnim naponom u pretincu za kacigu.
http://www.renault-klub.hr
 -----------------------------

Bolje izgubiti tren u ¾ivotu nego ¾ivot u trenu!

« Odgovori #56 u: 08 Lipnja 2016, 20:55:48 »
Jesi mislio stavljat kakav stabilizator tipa 7812 ili cisto seljacki onako ? ...

A sto ce tice jamstva,napravis modularnu instalaciju i dignes kad je servis ako se gubi garancija...

Offline stalker

• *
  • Honda NC750XDG / SH 150
    • ABYSS diving & water sport center
« Odgovori #57 u: 08 Lipnja 2016, 21:43:50 »
Uskoro bi trebo na redovni servis pa ću se raspitat o tim stvarima. Nisam planiro stavljat stabilizator,  mislim da nema potrebe. Klasična utičnica 12V za punit mobitel i BT komunikaciju.

Poslano sa mog D5803 koristeći Tapatalk

http://www.renault-klub.hr
 -----------------------------

Bolje izgubiti tren u ¾ivotu nego ¾ivot u trenu!

« Odgovori #58 u: 08 Lipnja 2016, 22:20:48 »
Mislio sam zbog toga jer napon skace na 15 volti kad se motor vozi,nije bas da je zdravo za uredaje, a ovako bi imo vazda stabilnih 12V, a nebi se puno ni grijo na tu razliku...