Autor Tema: Neće daleko stići onaj koji unaprijed zna kamo želi stići  (Posjeta: 6834 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Naslov je navodno Napoleonova izreka, a baš dobro opisuje ovo naše putovanje na koje smo krenuli u nedjelju 20.09. a vratili se u petak 25.09.
Do nedjelje su postojala dva moguća smjera kud bi išli, jedan je bio prema Sloveniji i Austriji, a drugi je bio Albanija i Grčka. Međutim, u nedjelju ujutro smo odlučili da idemo na Mokru Goru pa smo tako krenuli preko Trebinja, Bileće, Tjentišta....kiša nam je padala non-stop nekih 150 km. Stali smo u nekom restoranu iza Tjentišta i tu je pala prva janjetina, a testirano je i novo pivo: Zaječarsko!

Nakon tog laganog ručka kiša je prestala padati pa smo veselije krenuli dalje.

Drina

Pa smo preko Foče i Goražda stigli u Višegrad da vidimo Andrićgrad

Evo i malo prigodnog zvuka da poprati slike
https://youtu.be/HYffqHW4_f4?list=PLkUOVn1bFTWJolf4Looq27jjaECsVGBg8

Nakon Višegrada se brzo dođe do granice sa Srbijom, a od granice ni Mokra Gora nije daleko. Do tamo smo prešli samo 280 km!
Cilj nam je bio željeznička stanica sa koje kreće ćiro, u sklopu stanice je i mali hotel i restoran. Oko stanice smo vidili da ima i puno privatnog smještaja, ali nismo se htjeli gnjaviti nego smo uzeli sobe u hotelu: 37 eura sa doručkom za dvije osobe. Večerali smo u restoranu, hrana je odlična, a cijene su vrlo povoljne. U prosjeku nas je svaki obrok (za 4 osobe s pićem) koštao oko 30 eura, najjeftinije smo jeli u Skopju, najbolje u Srbiji. Velika piva je po Srbiji cca 9 kn. 

Dolazak vlaka na stanicu

Da ja sad ne pišem o povijesti pruge evo vam link pa čitajte http://www.sarganskaosmica.rs/

Uglavnom, vlak ide dva puta dnevno: u 10:30 i 13:30, vožnja traje otprilike 2h i 30min, karta košta oko 5 eura, sve možete platiti karticama. Vožnja je drama, vagoni klopoću, priroda je fenomenalna staje se 6-7 puta, stanice su fenomenalno uređene...

Pogled na Drvengrad

Stanica na kojoj je sniman film Emira Kusturice "Život je čudo"

ludi kamen

Nakon vožnje vlakom smo bili i u Drvengradu

I onda smo krenuli dalje...do restorana ? (zaboravio sam kako se zove ali nam ga je preporučila recepcionerka i stvarno je odličan. Kilo janjetine s ražnja, mješano meso + piće = 30 eura!

I tako smo siti i veseli nastavili dalje preko Užica, Požege, čačka, Kraljeva. U Kraljevu smo se malo izgubili, ali nam je pomogao lokalni bajker i vozio ispred nas 10-ak km s autom i izveo nas iz grada. Naravno, mi i dalje nismo znali gdje ćemo spavati pa smo nastavili prema Nišu. Pala je i noć, a nikako da dođemo do Niša. Na znaku je pisalo 80 km, nakon 5 km je pisalo 60 km do Niša, a nakon još 10 km - 76 km do Niša!? Uglavnom došli smo u Niš, našli centar, pitali seljaka, opet se malo gubili i našli hotel Double D - soba 50 eura s doručkom, solidan hotel, parkirali motore ispred i prošetali po gradu.

Pošto sam ja umjesto da uzmem sprej za podmazivanje lanca uzeo sprej za čišćenje lanca ujutro smo prošetali da kupimo sprej za lanac. Srećom, u ulici do hotela je otprilike (bez pretjerivanja) 40-ak butiga auto dijelova!! S jedne i druge strane ulice samo auto-dijelovi! Pitali smo u dvije butige i već u trećoj našli što smo tražili. Naravno cijene su dosta niže nego u nas.
A i Tito je još uvijek zakon!

Niš po danu

Bali-begova džamija

Odg: Neće daleko stići onaj koji unaprijed zna kamo želi stići
« Odgovori #1 u: 27 Rujan 2015, 11:47:34 »
U Nišu smo bili u dilemi krenuti prema Sofiji ili Solunu, ali smo se ipak odlučili za Solun, pa smo krenuli prema Makedoniji. Put je dobar, dio je auto-put, pa magistrala, pa malo radova na cesti...
Mislili smo da možemo stići do Soluna,ali ipak smo došli samo do Skopja i odustali od vožnje dalje.

Granica

Skopje

Ludilo od kiča, napravili su i vodoskok usred rijeke, a na obalama izgradili nekakve zgrade u obliku brodova.
Jedna od "važnijih" investicija je bio i 66-metarski križ na brdu poviše Skopja!

čaršija

U Skopju smo spavali u nekakvom omladinskom hotelu/hostelu-40 eura noćenje s doručkom. To nam je bio najgori smještaj na putovanju. Kroz Skopje nas je vodio i pomogao nam da nađemo smještaj jedan mladić na kojeg smo slučajno naišli - Marko. Vozi GS 700, bavi se fotografijom, uglavnom vrlo pozitivan lik. Uvečer smo se našli s njim i njegovom ekipom na piću.

Tu smo spavali

Smještaj nije bio nešto, ali tripice za doručak....e to je neprocjenjivo!!

I tako smo krenuli dalje prema Grčkoj. Uglavnom se vozi auto putem, svako malo su nekakve naplatne kućice gdje se plaća nešto sitno (idu i kartice).

Granica

Solun je drugi grad po veličini u Grčkoj, ima više od 350000 stanovnika. Došli smo do centra popili kavu/pivu i raspitali se za smještaj, tu nam je jedan čovjek sve lijepo objasnio kuda da idemo ali mi smo zalutali do jednog drugog hotela i tu i ostali.

U ovoj butizi koja nam je bila blizu hotela čovjek prodaje prerađene siceve za motore i skutere. Tako je V-strom dobio novi sic! Cijena je 80 eura ako mu ostaviš svoj stari sic, a bagster mu košta 35 eura. Ako uzmeš više stvari naravno ima i popusta! Giorgio-legenda!
Samo da napomenem, pošto Grci u 90 % slučajeva voze Honde Transalp i Varadero, Tdm 900 i V-strom 650 tako su u ponudi sicevi za te modele.

Nakon što smo montirali sic, izgrlili se s Giorgiom, krenuli smo prema Kastoriji, usput se malo pogubili....

Opet granica

Nakon granice krenuli smo prema gradu Korce i tu smo natočili gorivo. Zanimljivo je da na pumpi uvijek postoji radnik koji toči gorivo i neki šef koji se pojavi kad želiš platiti karticom i on ti naplati. Taj šef je čak pričao engleski i kad smo ga pitali za neki dobar restoran čovjek je sjeo u auto i odveo nas do restorana. Restoran Vasili -odličan!

I onda smo krenuli dalje prema Pogradecu, a gdje ćemo spavati to nismo znali!

Pogled prema Pogradecu

Pogradec je grad na Ohridskom jezeru, očito turistički centar jer ima tu puno hotela, restorana, raznoraznih zgradurina.

Mi smo se smjestili u hotelu Pogradeci, naravno prvom u kojem smo pitali. Soba za dvije osobe sa doručkom 25 eura!! Nismo mogli vjerovati, pa smo pitali još jednom je li to po osobi, ali nije bilo, a još recepcioner pita je li nam puno! Hotel je otvoren prošle godine i stvarno je odličan. Otprilike naše 4 zvjezdice. I imaju podzemnu garažu. I doručak im je odličan....najbolji i najjeftniji smještaj na cijelom putu.

Pogled iz sobe

Ujutro smo se probudili i opet nas je dočekala dosadna kiša pa je trebalo opet oblačiti kišna odijela. Ali samo do Elbasana, tu smo popili kavu, skinuli kišnjake i više nam nisu trebali.

Elbasan

Ovo je stadion na kojem je nedavno igrao dinamo, a uskoro će se tu igrati utakmica Albanija-Srbija, ako se ne nađe neko pametan da to otkaže ili prebaci negdje drugo jer bi moglo bit mrtvih.

Dalje smo išli prema Tirani, standardno se malo gubili po Tirani, opet nas je jedan dobar čovjek (nekakav zaštitar/policajac na V-stromu) proveo prema izlazu, dalje je sve poznato. Pomalo kroz CG i eto nas doma.

Prošli smo 1800 kilometara i bilo nam je fenomenalno. Nigdje nije bilo ni najmanjeg problema, svugdje su ljudi bili ljubazni i pomogli nam koliko su mogli-hvala im. Granice nismo ni osjetili, činilo mi se da su granični prelazi kao naplatne kućice na auto putu, daš nekakve papire i vozi dalje! Jedino što su ljudi sve zakomplicirali pa malo plaćaš markama pa dinarima pa denarima pa eurima pa lekima....

Završio bih sa jednom mudrom izrekom poznatog istraživača Thora Heyerdahla:

"Granice? Nikad ih nisam vidio,ali sam čuo da postoje u glavama nekih ljudi."

Offline Luko

• *
  • ATAS, SH 150
« Odgovori #2 u: 27 Rujan 2015, 15:55:07 »
Odlično :thumbsup:

« Odgovori #3 u: 27 Rujan 2015, 20:14:48 »
Predobro...... :thumbsup:
The Art of Motorcycle.....

Offline stalker

• *
  • Honda NC750XDG / SH 150
    • ABYSS diving & water sport center
« Odgovori #4 u: 28 Rujan 2015, 11:47:09 »
Kad ovo pročitaš i vidiš slike odmah poželiš krenut tamo  :biker2:
Bravo!  :thumbsup:
http://www.renault-klub.hr
 -----------------------------

Bolje izgubiti tren u ¾ivotu nego ¾ivot u trenu!

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX
    • http://www.du-moto.com
« Odgovori #5 u: 28 Rujan 2015, 12:09:47 »
super  :thumbsup:

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

« Odgovori #6 u: 28 Rujan 2015, 12:39:15 »
dobar dobar :thumbsup:
nemamo ništa,ostala samo plava crta

Offline Rookie

• Z1000 / Piaggio X7 250 i.e./ Piaggio Energy mc1
« Odgovori #7 u: 30 Rujan 2015, 23:26:25 »
Odlican djir a i slozen putopis s cijenama smjestaja....  :thumbsup:

-AKO NEZNAS PSOVAT,KUPI TOMOS-a*  
 :peace:  (èita se ruki)

Offline Ana

« Odgovori #8 u: 03 Listopad 2015, 23:13:16 »
 :good2:
al su ti male ove slike....

« Odgovori #9 u: 04 Listopad 2015, 13:33:33 »
zašto se 70% slika ne vidi? daj negdje stavi cijelu galeriju
nemamo ništa,ostala samo plava crta

Offline stalker

• *
  • Honda NC750XDG / SH 150
    • ABYSS diving & water sport center
« Odgovori #10 u: 04 Listopad 2015, 20:17:37 »
Ja  mislio da mi ne valja komp pa da zbog toga ne vidim slike  :laugh2:
http://www.renault-klub.hr
 -----------------------------

Bolje izgubiti tren u ¾ivotu nego ¾ivot u trenu!

« Odgovori #11 u: 06 Listopad 2015, 04:36:10 »
Što lijepo ne priznaš da si se odlučio na tu rutu radi promjene sitza.
A tough category, but the cream that is the BMW K1600GTL has remained at the top of this CW class for an impressive four years. (Cycle World)

« Odgovori #12 u: 06 Listopad 2015, 04:39:08 »
Šalu na stranu,  :cool2:
Vozio sam se i ja tim ćirom prije par godišta. A Kusturica nam je gledao u pjat dok smo u njegovom selu jeli.
A tough category, but the cream that is the BMW K1600GTL has remained at the top of this CW class for an impressive four years. (Cycle World)

« Odgovori #13 u: 11 Listopad 2015, 18:16:44 »
Nisam ja mijenjo sic nego Jelaska pa ću se morat tamo vratit drugi put. Možda dogodine na putu prema Istanbulu...

Evo link na sve slike kome se ne vide, meni na mome kompjuteru sve izgleda normalno.
http://www.4shared.com/folder/brqWHmkR/Bosna-Srbija-Makedonija-Grka-A.html

Kad dođete na ovaj folder, gore desno pritisnete slideshow pa se slike same vrte. čudo tehnike!

Offline Iris

« Odgovori #14 u: 12 Listopad 2015, 20:06:51 »
Super đir, super slike  :)