Autor Tema: čas smo dole, čas smo gore :)  (Posjeta: 4988 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Iris

 • Postova: 58
čas smo dole, čas smo gore :)
« u: 06 Srpanj 2014, 13:30:13 »
Slabo smo se vozili ove sezone, pa je crv putnik proradio i radio, radio, radio.
Surfajući internetom, slušajući prijatelje putnike, odluka je pala. GRčKA!  Ali ne ona poznata, turistička Grčka, nego  idemo u sjeverozapadnu Grčku, u Zagoriju.
Cilj putovanja je:Uz sve  peripetije, već standardne krećemo 30.04. Rano kao i obično. Cilj prvog dana je Ohrid. Ali da si malo zakompliciramo putovanje nismo išli najkraćim putem, nego preko Podgorice, Skadra, Leshea, pa novom albanskom autocestom do Kosova, pa preko Šar planine ulazimo u Makedoniju.Skoro pa ništa novo, ali uživamo, putujemo nakon dugo vremena :). Idemo dalje ka NP Mavrovo. Hvata nas lagana kišica, napravili smo đir oko jezera, slikali potopljenu crkvicu Sv. Nikole koja je skoro na suhom, jer nema vode i idemo dalje lokalnim putevima za Ohrid.Tamo nas čekaju dragi prijatelji Ljudmil i Suzi. Njihovi smo gosti. Imaju prekrasne apartmane na obali Ohridskog jezera. Brzinski tuš i večera. Pridružuju nam se  đepar i Žana. Super večer sa dragim prijateljima.
Offline Iris

 • Postova: 58
Odg: čas smo dole, čas smo gore :)
« Odgovori #1 u: 06 Srpanj 2014, 14:11:33 »
Jutro mamurno, tmurno i kišno.Uz njihove nagovore da ostanemo, mi ipak idemo dalje.Ima jedna cesta, albanska, planinska koju još nismo odvozili. Jupiii! Kraj Sv. Nauma ulazimo u Albaniju. Vrijeme se polako smiruje. Više nije potop, nego lagana kišica :), a u daljini sunce. Ustvari mi se vozimo po rubu, naravno kišnom stranom. Prolazimo albanske gradove, tj. sela i penjemo se visoko.Hvala Romana i đivo što ste nas pripazili :)

To je cesta kakvu volimo, uska  planinska, u ne baš najboljem stanju sa dosta serpentina. čas smo dole, čas smo gore :)Skoro pred kraj ceste (oznaka nepoznata), iza gradića Leskovika stajemo u mali seoski restoran gdje mala djevojčica zove mamu na telefon da nam dođe pripremiti ručak :). Pokisli i smrznuti.Fino smo se tu odmorili, ugrijali i pomogli sa domaćim delicijama. Ah te njihove pomadore!  Nastavljamo dalje prema albansko-grčkom graničnom prijelazu za koji baš nismo sigurni da ga kao turisti možemo prijeći.Većina auto karata ga nema ucrtanog, osim jedne karte, firme „Reise Know How“. Inače koristimo samo njihove karte, jer se ne mogu pokidati od silnog presavijanja i zadovoljni smo njima. I mi ipak tu ulazimo u Grčku.Vozimo za Zagoriju i naše selo Monodendri.

Inače Zagoriju čini 45-46 malih sela izgrađenih od svijetlosivih kamenih ploča. Tu se nalazi i Nacionalni park Vikos – Aoos sa veličanstvenim kanjonom Vikos. Smještamo se u simpatičnom hotelčiću imena Arktouros Hotel  (za svaku preporuku),robu stavljamo na sušenje po radijatorima i baldahinu, a mi se grijemo vrućim tušem. Šetamo selom,večeramo u obližnjoj taverni i idemo na zasluženi spavanac.


Offline Iris

 • Postova: 58
Odg: čas smo dole, čas smo gore :)
« Odgovori #2 u: 06 Srpanj 2014, 15:08:59 »
Ujutro nas budi sunce. Jessss!!! Za današnji obilazak nam je lijepo vrijeme jako važno. Brzinski doručak i pokret. Krećemo u obilazak Zagorije. Prvo posjećujemo kanjon Vikos.Pješačimo do obližnjeg vidikovca kroz predivnu prirodu.Ali...dalje od ove ograde nismo mogli :(Kasnije smo saznali da je jedna teta nedavno pala u provaliju, pa su ga zatvorili radi sigurnosti. Razočarani krećemo nazad. Sjedamo na Zingija i gas.Obilazimo sela i tražimo „onu“ cestu, stare kamene mostove, neke druge vidikovce… Priroda je prekrasna, ceste još bolje, zavoj za zavojem. Guštamo cijeli dan u vožnji i prekrasnim prizorima koji nam se otvaraju iza svakog zavoja. čas smo dole, čas smo gore :)

Obišli smo dosta sela, pronašli i vozili se „našom cestom“, vidjeli prirodne bazene u stijenama, hodali po mnogim mostovima, pronašli još bolji vidikovac, vidikovac Oxia sa pogledom na kanjon Vikos. čak smo i prošetali uskim puteljkom do kud se moglo :) Inače kanjon Vikos spada među najdublje kanjone na svijetu.

Cijeli dan smo proveli u predivnoj prirodi i sretni i zadovoljni vraćamo se u hotel.


Offline Iris

 • Postova: 58
Odg: čas smo dole, čas smo gore :)
« Odgovori #3 u: 06 Srpanj 2014, 15:28:36 »
Jutro. Plan je bio doći do prirodnih termi u Lutrakiju i popeti se na Kajmakčalan (planina, granica Grčke i Makedonije ). Kao i uvijek kad je to moguće odabiremo cestu preko brda i planina.I polako na zadnjim param benzina stižemo do grada Kastorije.

Pravimo pauzu za ručak na obali jezera Orestiada

i nastavljamo dalje za grad Edessu.Kroz Edessu teku potoci i potočići, a prava je atrakcija slap Karanos visok 20-tak metara.

Tu već pada dogovor da  nećemo ići na Kajmakčalan. Zbog oblačnog vremena i oblaka koji su jako nisko ne bi vidjeli ništa. Ostavljamo ga za neki drugi put :) Idemo do Loutrakija, obilazimo terme po kišici. Ustvari to je par izvora tople vode i bakice i djedice se kao nešto brčkaju. Ma nismo mi još ni bakica, ni djedica, par slika i idemo tražiti hotel.Nalazimo,smještamo se i đir po mjestu. Večera do dugo u noć, ipak nam je zadnji dan odmora.


Offline Iris

 • Postova: 58
Odg: čas smo dole, čas smo gore :)
« Odgovori #4 u: 06 Srpanj 2014, 15:45:46 »
Malo ranije dizanje, pakovanje stvari i gas svojoj kućici.Idemo na Bitolu, Ohrid, preko Elbasana, novim tunelom koji dosta skrati put,Tirane gdje nas hvata jako nevrijeme. Stajemo na brzinsku kafu, kupujemo albansko povrće i preko Skadra, Podgorice, Trebinja stižemo kući. Pripremamo roštilj, jer stižu bosanski čevapi. I tako uz čevape i povrće iz inozemstva, prepričavamo putovanja do dugo u noć:)
Na putu smo bili pet dana, bilo je kiše, ali i sunca, prešli smo oko 2800 km,vidjeli se sa dragim prijateljima na Ohridu, upoznali novi kutak Grčke, po meni najljepši do sada, odvozili dosta novih cesta... čas bili doli, čas gori :)


Eto i ne sluteći tada, bio je to zadnji đir sa Zingijem. Zingi je ostao u Gradu u jako dobrim rukama :) Neka svog novog vlasnika odvede bar dio ovih kilometara što je odveo nas i nitko sretniji od nas :)

Do idućeg putovanja.....
Odg: čas smo dole, čas smo gore :)
« Odgovori #5 u: 06 Srpanj 2014, 16:39:31 »
ja mislio da je zagorje u hrvatsjoj a ne u grčkoj :wink2:

dobar put za oproštaj od zingija
nemamo ni¹ta,ostala samo plava crta

Offline stalker

 • *
 • Postova: 1686
 • Honda NC750XDG / SH 150
  • ABYSS diving & water sport center
Odg: čas smo dole, čas smo gore :)
« Odgovori #6 u: 06 Srpanj 2014, 22:39:48 »
Dugo već nestrpljivo čekam ovaj putopis  :think: ali čekanje se isplatilo . :cool2:
Još jednom hvala na tome što ste mi napalili maštu
http://www.renault-klub.hr
 -----------------------------

Bolje izgubiti tren u ¾ivotu nego ¾ivot u trenu!

Offline Ana

Odg: čas smo dole, čas smo gore :)
« Odgovori #7 u: 06 Srpanj 2014, 23:03:48 »
Vrhunska priroda, znaš mene i mostove  :love:  Super đir  :cool2:, pozdrav Zingiju  i jedna prigodna apropo naslova   :joy:

Bajaga i Instruktori - Gore Dole (1988)

Offline Laske

 • ****
 • Postova: 1322
Odg: čas smo dole, čas smo gore :)
« Odgovori #8 u: 08 Srpanj 2014, 15:22:44 »
Lijepo kao i uvijek...
Jel' se nova Bembura isto zove Zingi ?  :big_smile:
Laske

Odg: čas smo dole, čas smo gore :)
« Odgovori #9 u: 08 Srpanj 2014, 22:49:22 »
Lijepo kao i uvijek...
Jel' se nova Bembura isto zove Zingi ?  :big_smile:Ma ne :mrgreen:,Zingi je jedan i jedini [smilie=clap]
Spremamo nešto novo,imena ima :big_smile:, treba nam neki prjevoj :biker2:, naravno piva i ime će bit izabrano ;D

Offline Dado

 • *
 • Postova: 5311
 • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX
  • http://www.du-moto.com
Odg: čas smo dole, čas smo gore :)
« Odgovori #10 u: 16 Srpanj 2014, 11:08:17 »
Odlično :thumbsup:
đir i po

ode mi Zingi :cry: :cry: :cry:

:mrgreen:

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63