Autor Tema: Vespa World days Hungary  (Posjeta: 18 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gokne

  • **
  • Postova: 242
  • arcobaleno
Vespa World days Hungary
« : Jučer u 01:07:15 »
Da i ja napišem jedan putopis na forumu, fali ih u zadnje vrijeme, zar ne?
Odlučio sam posjetiti ove godine svjetski Vespa susret u Mađarskoj u mjestu Zanka na sjevernoj strani Balatona od 06. do 09. Lipnja.
Odlučio sam krenuti u čim prestane kiša padat, nabavio kišno i nepropusnu torbu i krenuo u utorak 04.06. u 4 ujutro čim je svanulo.
Cesta je bila mokra sve do Opuzens jer je kiša padala dan prije.
Prva pauza za tankanje i kafu u Neumu.Cesta dalje je bila sve sušija i gušto sam vozit do MakarskeNamjeravao sam se u istom danu dovući do Zagreba ako vrijeme posluži.
Nakon kafe u Makarskoj krećem, naravno zaobilazeći autoput, prema Cisti Provo i Sinju.
Vrijeme se pomalo kvari i počinje kiša malo prije Sinja, stajem, oblačim kišno i put Knina
Vožnja po kiši ima svoje draži ali je full opasna s ovim malim rotama. Malo nakon Knina staje kiša i skidam kišno i nastavljam pomalo po suhome.Vozeći prema Gračacu i Plitvicama u restorabu srećem ekipu Talijana iz Vespa kluba Caserta , došli su iz Italije trajektom u Split i putuju u Madjarsku na VWD.
Stajem, razmijenimo nalje kluba, zamezim nešto i nastavljam prema Zg.Do Zagreba lijepa vożnja, suho ali sve više prometa.Od Karlovca se penjem na autoput i Stižem u Zg oko 19h
Prespavam i sutra napravim djir po gradu, nadjem se s Djinom, našim članom koji živi gore.
Provozamo se malo po Gornjem gradu, i popijemo kafu ispred HNK


Sljedeći dan, četvrtak krenem do Podravine posjetit svojtu i pričekat ekipu iz Du, koji se krcaju u St na vlak i stižu u Zg u petak ujutro.Ujutro krećem iz Koprivnice put Murskog Središća lokalnim putem uz nasip Drave, uživam u krajoliku, vožnja super, niđe kiše :)
Neđe oko 11 Stižem i nalazim se sa mojim kolegama iz kluba, nakon kafe nastavljamo put slovenske granice i mađarske put Zanke na Balatonu.Kako se približavamo velikom kampu na kojem se održava VWD 2019, po cesti je sve više vespi. Zadnje stajanje prije Zanke, lijevamo benzin, dvotaktol, kratko piće, razdvajamo se nakon tristotinjak kilometara puta, svatko ide prema svom apartmanu.Apartman ludilo! (Fala Dado ;)
Na vrhu brdašca u polju Lavande, sa jacuzzijem i vinskim podrumomRaspakiravanje i žurimo u Vespa vilage na prijavuOgroman kompleks, koji je inače ljetni turistički kamp, uređen je u potpunosti u znaku Vespe. Posvuda su putokazi za cjelodnevne sadržaje koji se održavaju u sklopu VWD-a, od muzeja povijesnih vespi do raznih izložbi i koncerata.

U torbi koju je dobio svaki od gotovo četiri tisuće sudionika detaljna je mapa Balatona s gastronomskom i vinskom kartom okolnih mjesta. Mađari su iskoristili dolazak vespista iz cijelog svijeta kako bi im prezentirali turističku ponudu Balatona koja je zaista raznolika i cjenovno prihvatljiva. Kompletan ručak u restoranu košta do 150 kuna po osobi.
Nacionalni zaštitini znak je nadaleko poznata crvena mađarska paprika čije se prerađevine prodaju kao nacionalni suvenir.Krajolici su zanimljivi i pitomi, a jezero Balaton izgleda kao smeđe blatno more. Zbog vjetra koji stalno puše na njemu se stalno jedri tako da su za nas s mora nestvarne scene kada kroz polje žita vidite nekoliko desetaka velikih jedrilica s razvijenim špinakerima.Navečer svira band, party za 5000 posjetitelja sa svih strana svijeta.Pošto je u Madjarskoj zakon 0 promila alkohola, pomalo se suzdržavamo pića i mrtvi umorni vraćamo u apartman jer sutra nas čeka glavni dan susreta, parada od uru vremena, posjeta Vespa muzeju,dorucak u susjednom mjestu, kupanje u Balatonu,performans stunt vespaša iz Austrije koji nastavljaju dugu tradiciju akrobacija na skuteru te gala večera u kampu za 5000 ljudini završni party navečer u kampu.Kako sve što je lijepo, kratko traje, tako i ova subota proleti i svane nedjelja za povratak.
Kolege iz kluba porane i radi raznih obaveza raspale put Grada i u jednom danu se vrate
A Fiki, Djino i ja vodeći se motom "No preša!" oko 10 uputimo se prema Goli i Hr.
Fiki će na vlak navečer a Djino u Zg, ja naravno opet u svojte u Podravinu.Prije granice stajemo u još jedan restorab potrošit forinti što nam je ostaloU Podravini se rastajemo i ja prespavam i ujutro put Knina preko Popovače, Petrinje, Siska, nije mi se dalo po autoputu a i da prodjem ovim putem, nisam nikada.
Krasna priroda lokalnim cestama.
Vožnja po paklenoj vrućini, osjeća se da je stiglo ljeto.
Dobro krepan Stižem u Knin u iznajmljenu sobu, refam se malo i odlučim posjetiti tvrdjavu.
Krasan restoran i meza i pogled, preporučam!I ujutro konačno put doma! :)
Kolač u Makarskoj i gasss!
 
Put od 2000+ km, 8 dana čistog guštanja, bez preše, napunio baterije :)Nije naravno Vespa to izdržala bez kvara, rikno je zadnji amortizer
Ali dovela me doma ;)Do sljedećeg putopisa
Sljedeći VWD je na Baliju, bojim se
no preša