( do Tatri velikih, malih, svakakvih i nazad )
uspjeli smo se i ove godine otisnut. Muka je to bila velika. Posla je bilo ove zime i ona bučica je bila puna do pucanja. I baš kad misliš da je sve ok, ulete nenadani izdaci i kako je napuniš tako je isprazniš. Ali što ćeš? Sve je to život ! Motiv je bio preveliki da bi ovaj godišnji ostali doma.
Kontam, ljude smo navikli da napišemo dvi, tri riči, a i neki su se vele raspisali

. I odlučimo mi na onoj jednoj našoj kavi da putovati moramo, a što se mora nije teško!
Dogovor pada da spičimo kroz Bosnu, pa preko Mađarske, Rumunjske, malo čornemo Ukrajinu, zbrišemo u Slovačku, obiđemo Tatre, Fatre i ostale planine, skoknemo do Poljske i bris doma. Dobro smo mi to isplanirali, ali ne ispadne uvijek tako. Ispalo je još i više

. Pokušat ću dočarat!
Odmah na početku tog kratkog planiranja naglasio sam Iris da ako na putu ne budemo imali povijesnih činjenica, ništa od toga.

Neće Vam biti zanimljivo čitati, jer povijest je sad in na našem forumu. Tako i bi, svaki dan smo maznuli po nekoliko starih piva, a bilo je tu i nešto starog Jackija. Povijest je povijest i ne treba od nje bježati
![lol roll [smilie=lolroll]](https://www.du-moto.com/forum/Smileys/du-moto/lolroll.gif)
.
Na Zingiju sam servis napravio tri dana prije i odmah ga natovario, znajući da zadnji dan neću imati vremena. Zingi sređen, prede kao urica i pita što se čeka? E moj Zingi, čekamo petak, a petak je dan za metak.
Rano jutro nije pola šest, nego pola pet i ovaj put preko Doljana u Bosnu, Osijek, Beli Manastir i u Mađarsku. Bilo nam je vruće, ali ništa strašno. Za mene taman i ovako vruć dan proveden na cesti je bolji nego na poslu

Slika do Mađarske nema iako sam molio Iris da tu stvarčicu izvadi vanka

. Prvi dan stižemo u Szeged, grad 100-tinjak km od Rumunjske granice. Traženje sobe, smještaj, Zingi na sigurnom, večera i piva

Moramo proslavit bježaniju

Szeged nam se baš svidio, lijepi mali gradić na obalama Tise. Šetnja po centru i obavezno sjedanje uz rijeku.

Ujutro rano dizanje i gas za Rumunjsku. Htjeli smo nekim lokalnim cestama, ali nam to baš i nije pošlo za rukom, pa smo se našli na autocesti. Za jedan i po km auto ceste smo kupili vinjetu i sa pumpe do kraja autoceste nismo sve brzine uspjeli prešaltat. Koji zajeb, smijali smo se cijeli dan.

U Rumunjskoj sve isto kao lani. Uredno, polja pokošena, suncokreta kao u priči, samo što ona kraljica noći (dana) od prošle godine je malo ostarjela

. Hebote, dobro je bilo pičiti po poznatim cestama drage nam zemlje. Poznati lokali, skoro da su nas prepoznali

. Piči, piči za Ukrajinu, viče Zingi, dosadili smo im ovdje. Blizu granice je bio moto skup i prcnem Iris da idemo. Zingi odmah počeo trokirat, a ona nije stala do ukrajinske granice. E tamo nema priče! Ukrajina! Uf, dolazak na granicu sa nepreglednom kolonom kamiona i auta.

Stojimo u koloni i čekamo red, vruće. Ugleda nas policajac i poziva naprijed uz pitanje: „turisti, dokud idemo, imamo li alkohola, narkotika…?“ Malo pregledao ispod motorke ogledalom, dobili „važne“ pečate i gas. Nismo htjeli voziti glavnim cestama, nismo mi više mali . Glavna cesta loša da lošija ne može biti, pa mi skrenemo i odvozimo nekih 50-tak km sporednih cesta. Luda kuća, to stvarno nisam nikad vidio. Prva i polako. Nisu to rupe, to su krateri.

Većinu smo odvozili makadamom uz cestu. Ovo malo Ukrajine što smo zagrebali, mi se svidjelo, Iris ne. Lijepo je nekako divlje, stari auti po cestama, meni sve zanimljivo. Nekoliko ljudi s kojim smo pričali su jako srdačni i trudili su se iz petnih žila da nam pomognu. Svakom kome kažeš Ukrajina, asocijacija je na Ukrajinke. Ne znam što jedu al su baš dobre, od djeteta, cure, žene, starice. Na moju konstataciju, Iris kaže da su i muškarci fini

. Ja stvarno ne znam, nisam primijetio ni jednog. Došli smo do Uzhgoroda i našli smještaj. Krasan hotel, bazen, restoran odličan. Večera uz vatromet, znaju oni da je posebna faca stigla

Ma šalim se, bila je svadba, a vatromet im je trajao kao dva za ljetne igre. Ukrajina, na jednu stranu raskoš, a na drugu jad, oronule zgrade sa satelitskim antenama

g