Mislim da se ovdje malo brkaju pojmovi:
- Kod zivotnog osiguranja ima vise vrsta
a) cisto zivitno riziko koje placas da ti se isplati neka osigurana svota za slucaj smrti i tu ti se novac ne akumulira pa da recimo nakon cca 10 godina placanja dobijes neku sumu novca. Ovo iglavnom odabiru ljudi koji dizu kredit i policu vinkuliraju u korist kredita kao dodatno jamtvo/mjenja jamca na neki nacin
b) zivotno sa stedno komponentom, skuplje je od prijasnjega jer uz osiguranje zivota i stedis. Ovo osiguranje moze imati i dodatak u obliku osiguranja od nezgode i invalidnosti (pretpostavljam da Gasho to ima) pa mozes racunati na neku isplatu u slucaju da ostanes trajni invalid u odredjenom postotku. Po meni je ovo zgodna varijanta, jer zivotno i dalje moras placati u slucaju da se ozljedis i nisi u mogucnosti vise privredjivati, a ovako barem neku naknadu dobijes
Isto tako, svako od ovih osiguranja se moze zasebno uzimati, ali osiguravatelj te mozivira da uzimas kroz paket na nacin da ti proizvod bude jeftiniji.
Dodatna prednost kod zivotnoga je da ostvarujes poreznu olaksicu na godisnju upaltu, cime te proizvod u konacnici ispada jeftiniji za odredjeni postotak, ako se dobro sjecam, od 15 - 40% ovisno o poreznom razredu u koji spadas, a to ti ovosi o primanjima. Recimo da ja spadam u porezni razred od 25% i godisnje za zivotno placam 1000 eura, na pocetku svake godine mi porezna uprava vrati 250 eura od prijasnje godine.
Kako je ipak ova tema Putno osiguranje, ja ga isto ugovaram pri svakom odlasku iz zemlje na par dana.. Neka pokrivaju gotovo sve i do pojedinacnih troskova od 100 000 eura.. no tada se i vise placa po danu.. Svakako preporucam i pokrice od gubitka prtljage ako se ide na put avionom.