Helo Doc,
Drago mi je da si i ti uletio ovdje. Vidim da su se forumasi zainteresirali za ovu temu o Ducatiju i Desmodromici pa sam je malo prekino sa poznatom Hondom NR750(RC40) koja je naslijedila ne tako uspjesnu NR500 od koje je Honda mnogo ocekivala ali tada jos nije mogla slomiti snagu i brzinu dvotaktasa pogotovo Yamahe koja je imala daleko najbolji motor sa cetiri cilindra iako je zadnja verzija NR500 koju je u razvoju vozio legendarni Freddie Spencer imala 135 konja i vrtila 21500 o/min. Za trke je tada jos uvije bila bolja dvotaktna trocilindricna honda NS500 koju je vozio Freddie Spencer i sa njom postao najmladi svjetski prvak u povijesti na velikoj nagradi Belgije 1982. Imali smo ga srece ja i ti vidjeti na Grobniku skupa sa ostalim velikanima Kenny Robertsom Yamaha, Berry Sheenom Suzuki itd.

Dobro si reko NR750 je motor sa ovalnim klipovima, cetiri cylindra, sa osam ventila po cilindru, dvije klipnjace, dvije bregaste po glavi, dvije svjecice, dvije sprice i koji je vrtio oko 19000 o/min i davao oko 150 konja na 145 kg tezine. Cudo tehnike iako nikad nije dobila utrku za koju je bila namjenjena Endurance. Ta se Honda razvijala dok smo mi bili u srednjoj skoli i poznati profesori na pomorskoj skoli nisu vjerovali da se moze napraviti motor sa ovalnim klipovima dok im nisam donio ogroman poster presjeka NR500 motora.
Napravljeno je oko 200 motora i cijena je boli glava. putna verzija je imala "samo" 125 konja na 14500 o/min ali i tezi 223 kg tako da to i nije bas impresivno ali taj motor je priznat cete cudo tehnike.

Toliko od mene za sada
Ninja
PS:
(spremam nesto posebno za Superhika glede pneumatskih ventila na motorima pa se nadam da ce ga to interesirati ali s obzirom da cacka po internetu vjerojatno zna o cemu se radi)