Da covjek popizdi!
Citam ja tako juce moj OWNER'S MANUAL i naletim na poglavlje o zamjeni ulja. I tamo imam i sto vidjeti! Procitam ja postupak zamjene ulja i filtera i shvatim da mi je majstor (ovlasceni serviser!) zajebao milion stvari!
Tamo pise da motorcikl mora biti u uspravnom polozaju dok mu ne iscuri svo ulje - kod ovoga strucnjaka je stojao na stopi!
Takodje kaze da pri mjerenju nivoa ulja motorcikl opet mora biti u uspravljenom polozaju - kod ovoga opet na copavoj!
Posto je na R46-ici mjerenje ulja preko sajle, tamo kaze da pri mjerenju ne treba zasarafljivati pa odsarafljivati mjerac vec samo ubosti i izvuci! - ovaj je sarafao!
I najvise sam popizdio kada sam procitao da u motor treba usuti 2,6 litara ukoliko se mijenja filter (sto je kod mene i uradjeno) - a na stolu mi stoji preostala boca ulja sa 500 ml u njoj (sto znaci da je gospodin majstor sipao 2,5 litara)
Tako da sam danas uzeo sve po servisnoj knjizici korak po korak (da ne prepisujem sada, svi otprilike znamo kako to ide...) odradio mjerenje i shvatio da sam vozio sa uljem na minimumu! Tako da sam odmah dolio onih propisanih 2,6. Jos jedno mjerenje i naravno sada je ulje na nivou nesto iznad minimuma.
I poslije svega toga jos procitam i sledece:
Engine oil: Type: SAE10W30 or SAE10W40 or SAEa5W40 or SAE20W40 or SAE20W50i tada shvatim da ulje koje su mi sipali nije ni jedno od gore navedenih, tj radi se o ulju 15w-50. I ne samo to, razmisljao sam malo i kada pogledate pakovanje:

nigdje se ne spominje nikakav motorcikl, cak na pozadini pakovanja pise da je u pitanju visokokvalitetno...bla bla bla...ulje za sve vidove savremenih AUTOMOBILA! E sada posto svi znamo da je kod nas uljno kvacilo koje se podmazuje istim tim uljem (zato se i razlikuju auto i moto ulja) pocinjem i opasno da brinem! Em to i em sto Bog sami zna da li je to ulje uopste original! A vec danima se tripujem da mi izmedju 3500 i 4000 obrtaja nesto kao zvekece u motoru - aludiram na lanac...
Kada budete isli kod majstora, ovlascenih servisera... ne dajte da vas ovako veslaju!!!

E da, naravno, STO MI JE CINITI