Autor Tema: Sistem hladjenja motora:ULJE/ZRAK vs RASHL.TEKUčINA (vodeno)  (Posjeta: 22760 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Sistem hladjenja motora:ULJE/ZRAK vs RASHL.TEKUčINA (vodeno)
« Odgovori #30 u: 31 Srpnja 2006, 07:52:44 »
spomenuo sam već i to zato što se još proizvodi
evo kopi-pejst s bikez.com:

General information

Model: Yamaha XJR 1300
Year: 2006
Category: Naked bike
Displacement: 1251.00 ccm (76.34 cubic inches)
Engine type: In-line four
Stroke: 4
Power: 104.73 HP (76.4 kW)) @ 8000 RPM
Torque: 106.20 Nm (10.8 kgf-m or 78.3 ft.lbs) @ 10800 RPM
Compression: 9.7:1
Bore x stroke: 79.0 x 63.8 mm (3.1 x 2.5 inches)
Fuel system: Carburettor. Mikuni BS37/4
Fuel control: DOHC
Ignition: TCI
Lubrication system: Wet sump
Cooling system: Air
Gearbox: 5-speed
Transmission type
final drive: Chain
CIKLAMA

« Odgovori #31 u: 31 Srpnja 2006, 17:04:04 »
A sada si mi dokrajčio formule, ovo NE može teoretski bez prisilne cirkulacije... pa čak kada se ubace bakrena umjesto Al rebra! Nema dovoljno disipacije topline... Da ipak nema i malo uljne pomoći ili nakakvo puhanje?? Ako nema baš ništa, onda se na tome hladnjaku prigaju jaja i peku čevapi, ako radi u mjestu? Moguće je danas (recimo ipak zadnjih 10-15 godina?) da se koriste materijali koji i to izdrže, npr. keramika čini čuda... I ako je sve tako, sada se pitam, zašto NE jeftinijem i daleko jednostavnijem zračnom hlađenju?? A uglavnom stavljaju tekuće?

Još nešto, rasni kroseri se gase čim stanu, baš zato jer ne mnogu raditi u mjestu??

Evo sam se editiro... to su 4 cilindra??? ... nisam se sjetio podijeliti sa 4 ako je tako!
ko laže koza, lažem i ja...

Offline vucko

• **
  • minja 636
« Odgovori #32 u: 31 Srpnja 2006, 17:22:29 »
Meni u knjižici od Kawasakija također piše da je zračno hlađenje, a zapravo je zračno-uljno, isto kao kod Yamahe XJR1300.

« Odgovori #33 u: 31 Srpnja 2006, 17:30:51 »
A-ha!! Onda bi se to moglo uklopiti u teoriju? Posebno ako ne zaboravim podijeliti snagu na 4 cilindra! Onda itekako može, iako traži izvrstan materijal i posebno spojeve za disipaciju topline! Palo mi je nešto OFF topic (ma nije, vezano je za hlađenje!) na pamet: pa svi su kad tad imali muke sa hlađenjem CPUa u PC-U?? Ako su isprobali Zelmana Al i poslije toga Zelmana sa Cu rebrima - osjeti se razlika! Onda je zanimljivo kod njega jer ima kontrolu broja okretaja ventilatora, tko ima mjerenje temperature može vidjeti kolika je međuzavisnost ako se ventilator vrti sa 1900 o/min, ili sa 2400 o/min... Što bi na motoru bilo drugačije, samo malo puhanja značajno povećava odvođenje topline! A kako se motor već vrti, zbilja čudi da ne stave na zamašnjak (magnet) malo pera i tako dobijenu turbinu usmjere ka cilindru...
ko laže koza, lažem i ja...

« Odgovori #34 u: 31 Srpnja 2006, 19:23:16 »
majstore, čemu sve t računanje???
makinja radi i dobro je
CIKLAMA

« Odgovori #35 u: 31 Srpnja 2006, 19:32:21 »
Citat: "900rr"
majstore, čemu sve t računanje???
makinja radi i dobro je

i nema teorije da su pogrešno sračunali, jerbo je izišla iz tvornice... dubo prdoklači samo :P :P :P
--
Br¾e nisam mogo, sporije nisam htio

Offline vucko

• **
  • minja 636
« Odgovori #36 u: 31 Srpnja 2006, 20:25:23 »
Ako je stvar toliko dramatična što se tiče uljno-zračnog hlađenja motora, zašto onda u knjižicama koje se dobiju s takvim motorima nigdje ne piše da motor ne smije raditi dulje od npr. x minuta u mjestu pri temperaturi y.

« Odgovori #37 u: 31 Srpnja 2006, 20:52:26 »
nije dramatična, vidiš šta kaže Hik
CIKLAMA

Offline emirharley

• Harley-Davidson Road King Classic FLHRCI
    • http://www.facebook.com/pages/The-First-Sarajevo-Harley-Davidson-Club/121702474647007 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163078797061414.27691.100000778847200&type=3&l=daf8484f07
« Odgovori #38 u: 31 Srpnja 2006, 22:34:23 »
Razlike su mnogobrojne, ali ovom prilikom nabrojati cu samo onu koja je meni bitna, a to je specifican zvuk zracno hladjenog motora, imate odlicne primjere izuzetnog zvuka Porschea, VW Bube i naravno zrakom hladjenih V-Twin motocikala. Radana temperatura konkretno moga motocikla je 110 stupnjeva C, a on je zracno hladjeni, sa cirkulacijom ulja, naravno. Iako su ovi motori konstruirani tako da mogu podnijeti velika naprezanja u radu, a i u velikim zastojima prometa ili laganim paradama, ipak svaki dobar domacin ugradjuje uljni hladnjak, tako da moj dodatno ugradjeni uljni hladnjak postize to da se cak ni pri veliki naprezanjima motora (lagana voznja po vrelom ljetnom danu) ne moze postici cak ni nivo radne temperature od 110 stupnjeva C. A zvuk ostaje fantastican, a to je tipicni zvuk zracno hladjenog V-Twin motora. Kod Haleya postoje jos neke dodane stvari koje ga odvajaju od ostalih motocikala u smislu zvuka, a to je specificni trenutak paljenja smjese i slicno.

Offline Rookie

• Z1000 / Piaggio X7 250 i.e./ Piaggio Energy mc1
« Odgovori #39 u: 01 Kolovoza 2006, 00:34:23 »
Bandit 1200 ima isto zracno-uljno.... "krilca na glavi-cilindrima su miniaturna al ima hladnjak ulja al mislim da je bez ventilatora.... Vjerovatno je to dobro izracunato da ulje prilikom prolaska kroz hladnjakl da se dovoljno ohladi iako nema strujanja zraka kroz njega (motor radi,stojimo na mjestu).  
  Sto se tiče VW bube..... ona isto ima hladnjak ulja a i grijanje kabine je izvedeno tako da ispusne cjevi imaju ona "krilca" i oko njih je lim te izmedju lima i auspuh-cijevi struji zrak potisnut preko turbine.....   Lose strane su da kad se upali grijanje cuju se mirisi benzina i ulja (pogotovo ako je motor loš) :mrgreen:
-AKO NEZNAS PSOVAT,KUPI TOMOS-a*  
 :peace:  (èita se ruki)

Offline emirharley

• Harley-Davidson Road King Classic FLHRCI
    • http://www.facebook.com/pages/The-First-Sarajevo-Harley-Davidson-Club/121702474647007 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163078797061414.27691.100000778847200&type=3&l=daf8484f07
« Odgovori #40 u: 01 Kolovoza 2006, 09:33:00 »
Ja nemam tih problema na motociklu da se "cuje" miris benzina kada upalim grijanje, ustavri ja uopce i nemam grijanje na motciklu, samo "Toshiba" klimu........ :twisted:

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
« Odgovori #41 u: 02 Kolovoza 2006, 23:53:03 »
offtopic iz ove teme prebačen na
http://www.du-moto.com/forum/viewtopic.php?t=945

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

« Odgovori #42 u: 03 Kolovoza 2006, 08:57:45 »
Kod mene je čisto zračno hlađenje (nemam dodatni hladnjak za ulje) pa dosad nisam imao nikakvih problema dok sam se vozao gradom po ljetnim vrućinama. Ako je prozvođač tako konstruirao mašinu da joj ne treba dodatni hladnjak onda ona tako mora i raditi (ne kažem da se možda nešto ne bi dogodilo kad bi ostavio motor da na suncu radi na mjestu cijeli dan) ali vjerujem da bi neko vrijeme radio na mjestu bez ikakvih posljedica...A u gradu kad se voziš ne stojiš nigdje dugo na jednom mjestu osim na semaforu a i to traje minutu dvije pa se opet voziš....Dakle kakvo god hlađenje bilo proizvođač ga je ispitao. Jedina mana po meni kod vodenog hlađenja je ta da ti se može dogoditi da pukne crijevo ili popusti braga pa ti antifriz iscuri i onda dođe do pregrijavanja...zato te stvari treba kontrolirati pri svakom servisu...a možda i češće kao i količinu rashladne tekućine u sistemu pogotovo ljeti....