Autor Tema: Sistem hladjenja motora:ULJE/ZRAK vs RASHL.TEKUčINA (vodeno)  (Posjeta: 22759 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Sistem hladjenja motora:ULJE/ZRAK vs RASHL.TEKUčINA (vodeno)
« Odgovori #15 u: 30 Srpnja 2006, 00:13:20 »
Ovo se zove: ja u kupe, on u špade.
Super bi mi bilo vidit jedan redni četverocilindraš od 1000ccm na dvije rote oklopljen latom i na kraju tuba s turbinom...

2Rookie: motori koji imaju zračno hlađenje imaju veliki broj krilaca velike površine koji izmjenjuju temperaturu s okolinom (zrakom) i kada stoje na mjestu. Naravno da je proračunato da se motor neće pregrijat za deset minuta stajanja na mjestu ali malo duže naravno da bi se pregrijo. E sad je li riješeno automatsko gašenje motora nekim senzorom temperature, ne znam. Dakako hlađenje ulja je velika stvar u toj priči (uredno podmazivanje, smanjeno trenje - grijanje, pomoć hlađenju...)
CIKLAMA

« Odgovori #16 u: 30 Srpnja 2006, 00:29:09 »
2 900RRR Hoćeš točnu formulu koliko topline odvodi 1cm2 krilaca od Al legure?? Pri 35C vanjske temp? lako je izračunati koliko bi motor izdržao da nema prisilne cirkulacije. Nisam shvatio Kupe i Špade...  A neznam koji to motor nema bilo kakvu vrstu turbine, od Vespe naovamo!
ko laže koza, lažem i ja...

« Odgovori #17 u: 30 Srpnja 2006, 00:37:20 »
1. Neću točnu formulu.
Rookie, treba li tebi?

2.xjr 1200 npr.

BTW. vespa je  [smilie=offtopic]  u ovoj kategoriji (moto forum)
CIKLAMA

« Odgovori #18 u: 30 Srpnja 2006, 00:50:01 »
Sorry, ja sam OUT. Ako postoje MOTORI i VESPA je OFF... Da koji k.. nju pogoni?? Atomski reaktor?? Motor je motor, ao APN-a do propelernog aviona. Fizika je fizika od početka pa dovijeka... Naravno, ne znamo svi sve, ja na primjer NIKADA nisam vidio motor bez ikakvog prisilnog hlađenja, pa i jadničak APN je imao krilca na magnetu... Možda je moguće uz OGROMNU površinu krilaca, ali sumnjam da bi preko 5 minuta na 35C radio u mjestu!

« Odgovori #19 u: 30 Srpnja 2006, 01:04:17 »
Tomos automatic A3, Tomos 15slc, Tomos 90 electronic...

Jesu li ovi dovoljno stari, a opet dovoljno bliski?
CIKLAMA

« Odgovori #20 u: 30 Srpnja 2006, 01:08:54 »
Reko sam - ja sam out, ako nemaju NIKAKVA krilca koja se vrte skupa sa magnetom i slično... trebat će zaviriti! Ako nema NIKAKAV umjetni propuh, možemo izračunati potrebnu površinu za hlađenje po formuli, ali to će dati pozamašan broj cm2! Možda je to pri 49 cm3 još moguće...

« Odgovori #21 u: 30 Srpnja 2006, 01:14:37 »
ne bi više, pogotovo računat
laku noć
CIKLAMA

« Odgovori #22 u: 30 Srpnja 2006, 01:25:29 »
Laku noć!

Ma san se uhitio lapisa i kalkulatora... Može, naravno da može!! Ja bio u krivu! čak dosta lako, za 50cm3 dovoljno je da su rebra od glave do dna cilindra, složena okolo, npr u četverokut, 5-6 kom sa svake strane 3-4 cm visine... Neće se pregrijati, osim ako ga ostaviš na mjestu po ure ili uru..! Ali, to je 50 cm3, dakle uzeo sam oko 1,5 kW, legura Al....  Za 5 kW stvari se već znatno mijenjaju, a za više... trebala bi šuma rebara okolo, ali NIJE nemoguće! Veliki je delta t, pa to ide! Eto sada sa brodskih motora i tisuća kW moram skakat na 50 cm3, 1,5 kW i učit nove stvari... Thanks! Učiš cijeli život i na kraju shvatiš da nemaš pojma...

« Odgovori #23 u: 30 Srpnja 2006, 08:36:42 »
Stari GSXR 1100 je bio sa zracnim hladjenjem,jesam li u pravu?
Kako je on bio rjesen?
“Netko mora nastaviti ostvarivati snove poslije Honde a to je BMW”

« Odgovori #24 u: 30 Srpnja 2006, 08:39:35 »
a legendarni xt 600?
...zajedni¹tvo stvara snagu, disciplina stvara mir...

Mi nismo ljudska biæa koja imaju "spiritualno iskustvo" - veæ spiritualna biæa koja imaju "ljudsko iskustvo"!

Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, veæ smo je posudili od vlastite djece.

« Odgovori #25 u: 30 Srpnja 2006, 14:53:23 »
Nije pitanje dali je bilo zračno hlađenje, nego dali je imao ikakvo PRISILNO cirkuliranje koje bi mu pomoglo kad stoji na mjestu! Kako se količina dovedenog hladila (zraka) povećava, rapidno pada potreba za površinom rashladnih krilaca. Ja sam mislio (pogrešno, jer proračun kaže da može i bez) da svi stave nekakva krilca na magnet i time sa deklom stvore turbinu, koja ipak mora imati nekakvo usmjerenje na cilindar...

« Odgovori #26 u: 30 Srpnja 2006, 23:58:13 »
legendarni xt 600 je ulje motora drzao u kosturu koji ga je ujedno svojom povrsinom (a znamo koliki je kostur motora) hladio
mcho racing company

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
« Odgovori #27 u: 31 Srpnja 2006, 00:16:56 »
Citat: "NiksaRR"
Stari GSXR 1100 je bio sa zracnim hladjenjem,jesam li u pravu?
Kako je on bio rjesen?

ulje i zrak  :wink:

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

Offline Rookie

• Z1000 / Piaggio X7 250 i.e./ Piaggio Energy mc1
« Odgovori #28 u: 31 Srpnja 2006, 00:33:28 »
Citat: "dUbO"
Imaš turbinu, ništa više! Pa sjeti se najpoznatijeg auta na zračno... WV!!

Ja u kupe ponovo. Pricam o motoru bez prisilnog hladjenja, dakle bez VENTILATORA il TURBINE. Dakle skuterko,apen,vespa su offf jer imaju prisilno hladjenje.
-AKO NEZNAS PSOVAT,KUPI TOMOS-a*  
 :peace:  (èita se ruki)

« Odgovori #29 u: 31 Srpnja 2006, 01:58:06 »
Rookie, vrati se UP, vidiš da ima ovih minijatura po 49 cm3 bez ikakvog prisilnog, iznenadilo je i mene da to i nije tako teško rashladiti rebrima. Ali, ako se ne varam, nitko nije do sada naveo nešto preko 5kW bez prisilnog hlađenja, dakle čisto samo okolni zrak i rebarca. Ili, što kaže Omcho, imali su dodatno hlađenje preko ulja, a onda vjerovatno i malo više ulja. Svakako da svaki motor ima nešto hlađenja preko kartera, nije previše ako nema rebara, iako kad razviješ karter, ima tu nešto površine!

čini mi se da 900RR dobro poznaje tipove, pa kad mu se bude dalo čekamo odgovor...