Autor Tema: Sistem hladjenja motora:ULJE/ZRAK vs RASHL.TEKUčINA (vodeno)  (Posjeta: 22777 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rookie

• Z1000 / Piaggio X7 250 i.e./ Piaggio Energy mc1
Evo ovo me dost dugo zanimalo koji su nedostatci i prednosti sistema uljno-zracnog hladjenja motora. Dakoe da malo razjasnim. Koliko sam ja upoznat postoje 2 osnovne vrste hladjena motora, zracno i vodeno.... zracnom hladjenju je pridođontan kiler za ulje tako da se taj motor hladi i uljem dok je s druge strane vodeno hladjenje i kod nekih motora tu je dodan uljni hladnjak zbog bolkje ucinkovitosti (pretezno se nalazi na R-ovima).

E sad,motor hladjen vodom ima mogucnost da dok radi u mjestu da se nemoze pregrijat (govorim o motorima koji na kileru imaju naravno ventilator za hladjenje). taj motor je malo mozda kompliciraniji,tezi i skuplji za odrzavanje (moje predpostavke).

Motor hladjen zrakom-uljem je tu lošiji jer prilikom rada u mjestu temp raste i nepostoji sistem prisilnog hladjena (strujanje zraka).. taj motor je laksi i predpostav. jednostavnije konstruiran.

No da je odi nepametujem molio bi da nasi iskusni forumasi napisu par komentara pa da eto bolje viimo prednosti i mane pojedinih sustava....
 oftopic-i su nepozeljni :mrgreen:
-AKO NEZNAS PSOVAT,KUPI TOMOS-a*  
 :peace:  (èita se ruki)

Sistem hladjenja motora:ULJE/ZRAK vs RASHL.TEKUčINA (vodeno)
« Odgovori #1 u: 27 Srpnja 2006, 08:46:05 »
Otiđi na stranicu od Nase, oni ti imaju razrađene sisteme rada svih mogućih motora, ne zezam!  :lol:
“I have had to fight like hell and fighting like hell has made me what I am. I tried so hard and got so far but in the end it doesn't even matter. I had to fall to lose it all but in the end it doesn't even matter.”

« Odgovori #2 u: 27 Srpnja 2006, 09:44:03 »
Evo ja prilažem ova dva linka iako u potpunosti nemaju odgovor na tvoje pitanje i općenito je o rashlađivanju motora, ali može bit korisno:

http://arhiva.autonet.hr/autonet/skola/tehnika/voda1/index.htm
http://arhiva.autonet.hr/autonet/skola/tehnika/voda2/index.htm

Što se tiče zračnog hlađenja, mislim da je u prednosti pred vodenim. Rezultat je da je sami motor teži, sve je masivnije. Deutz-ovi dizeli (zračno hlađenje) su znali u extremno vrućim uvjetima radit ohohoooo....
Mislim da je to kod motocikala čisto radi smanjenja dimenzija i mase, a i ako se ne varam, kod vodenog hlađenja se motor puno brže rashladi, dakle automatski se može postić veći broj okretaja mašine... i tako to...

E jesi ga Vuka uputio na NASU :P :P :P
Lakše bi bilo da si napiso gugl...
--
Br¾e nisam mogo, sporije nisam htio

« Odgovori #3 u: 27 Srpnja 2006, 11:05:40 »
Mozda postane astronaut! :)
“I have had to fight like hell and fighting like hell has made me what I am. I tried so hard and got so far but in the end it doesn't even matter. I had to fall to lose it all but in the end it doesn't even matter.”

Offline Rookie

« Odgovori #4 u: 27 Srpnja 2006, 23:10:09 »
Ovdje sam otvorio temu bas odredjeno za motocikle,no dobro.
Sto se tice tog kamiuonskog motora... ona je hladjen zrakom DA al nezaboravi da je hladjen prisilnim "puhanjem " (dakle tu se nalazi ventilator pokretan preko remena) zraka prema cilindrima tako da to i nije bas slicno ovom sto sam napisao.

Offline aurellie

« Odgovori #5 u: 27 Srpnja 2006, 23:33:59 »
Neznam kako to kod zračnih izgleda, kod mene je vodeno i sve je u redu dok se ventilator ne upali. Onda počne puhat po lijevoj nozi, spali mi dlake sve  :mrgreen:

The machine spirit is with me!

« Odgovori #6 u: 29 Srpnja 2006, 21:30:47 »
:shock:  e moram neš pridodat!
kad sam otišao sa motorom kod mene ui neboder....stao i ugasio motor stavio na nogaru! iznenadilo me neko zujanje kod hladnjaka!!! ja osto....reko nije! ma nemam ventilator!
drugi put! opet ista stvar! i to se upali samo kad idem uzbrdicom do mene i kad ga ugasim!
izgleda da imam ventilator na hladnjaku! :shock:  o svašta! nisam ni znao jel mi vjerujete????

inače zar ulje ne hladi bolje nego voda????? :?:  :?:  nekako mi je logično!

Offline aurellie

« Odgovori #7 u: 29 Srpnja 2006, 21:32:33 »
Ne hladi bolje, voda je jeftinija, ima veći kapacitet i lakše ju je pumpat kroz motor  :mrgreen:

(valjda)

The machine spirit is with me!

« Odgovori #8 u: 29 Srpnja 2006, 21:35:47 »
gdje je točka vrelišta vodi??? a gdje ulja???  :wink:

pa neš ti maslinovo uljevat   :lol:  pa da ne može cirkulirat lol

Offline Rookie

« Odgovori #9 u: 29 Srpnja 2006, 21:41:29 »
Faber, imas kiler ulja na er5 i jos ventilator za hladjenje na njemu?
 Ulje ocito dobro hladi kad ga koriste za hladjenje masine.. ubiti ulje ima svoj hladnjak da nebi prerasla temp ulja te onda bi doslo do pucanja uljnog filma.

Samo me kopka to sto ako motor (zakom hladjen) stoji na mjestu i nema strujanja zraka da ga hladi.... ulje takodjer... ima kiler al nema hladnjaka.... ..  onda motor nemoze dugo radit jer bi se pregrijao :?

« Odgovori #10 u: 29 Srpnja 2006, 21:42:49 »
A gdje je idealna točka na kojoj radi motor? A gdje je onda neka izoterma? A na koliko se ulje samozapali? a?

2 Rookie: naravno! Upališ auto ostaviš da radi, pa odjednom - proradi ventilator... Očito se ne hladi dovoljno u mjestu!
ko laže koza, lažem i ja...

« Odgovori #11 u: 29 Srpnja 2006, 21:50:29 »
U cijeloj diskusiji pošli ste od pretpostavke da se motor hladi, ali to nije točno!! Možda ga se ponekad mora grijati... Sve se svodi na izotermu, dakle dijagram koji kaže da motor idealno radi na nekoj temperaturi, dijagram temperature tijekom rada mora biti što linearniji, što bliži izotermi. Naravno, na naših +30 treba ga hladiti, ali neki žive na -30! Dakle, cilj tekućeg medija ili zraka je ODRŽAVATI temperaturu na kojoj motor radi što konstantnijom, (naravno što bliže idealnoj) reagirati na nagla preopterečenja i podopterećenja... Što je onda čudno da bi na -30 neko "hladio" motor fenom??

« Odgovori #12 u: 29 Srpnja 2006, 21:52:37 »
:P  Rookie! vjerovao ti ili ne..vodeno mi je hlađenje!! 8)

Offline Rookie

« Odgovori #13 u: 29 Srpnja 2006, 22:01:11 »
Dubo to sto kazes stoji ali pricam sad o evo sadasnjoij zegi.. motor je na radnoj temp.. dakle oko 80ak celzija.... radi u leru i eto npr stojis na semaforu,ispred kafane.... motor radi i raste temperatura.... a nema zraka da ga ohladi...   To me malo zbunjuje....   Kod vodenog imas ventilator a kod uljno-zracnog?

« Odgovori #14 u: 29 Srpnja 2006, 22:36:12 »
Imaš turbinu, ništa više! Pa sjeti se najpoznatijeg auta na zračno... WV!!