Autor Tema: tlak u gumama  (Posjeta: 15185 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

tlak u gumama
« Odgovori #15 u: 22 Srpnja 2006, 19:18:08 »
Dva svijeta: dr s kojim se potpuno slažem, guma je nekada ostati-ne ostati, a to može značiti ostati - živ!! Valjda treba malo više životnog iskustva, klizanja, proklizavanja. Ja bih RADO čUO puno više o temi, jer sam tu tanak, a boli me mali prst od desne noge jeli topic, antitopic, ili je utopic... Ja čitam sve, valjda svaki forumaš prati sve i briga me gdje je podatak koji mi je zanimljiv, važno je da sam ga vidio!

Drugi svijet: A moj LEO, možda si sad šepaf (vuk je bio šepaf!!) jer ti tih nekoliko deseetinki pritiska nisu bile važne!! Ako si bio prenapuhan, moguće te je odbilo, umjesto amortiziralo... Jasno, ako kao strojar ne razlikuješ tlak i pritisak, ajme nama. Drugima mogu oprostiti, ali tebi NE. Atmosferski je tlak, a u gumi vlada pritisak! Jer je GUMA = balun...dakle?!

Evo ni ovo nema veze s temom i opet: briga me... gledam slike kako ti "nadrimeštri" čerupaju motor... A čitam kako su ovi drugi blesavi pa se zaista misle za svaki vijak kako je pritegnut, jeli bolji ovaj ili onaj meštar... baš su bljesi, zar ne?? Picajzle prave... Umjesto da daju vozilo nekom nadrimeštru sa 3-5 godina samostalnog prčkanja... Pa nije isto kad ja rastavim i sastavim Vespu s kojom ću jaaako možda do 90, čak 100 km, (na koncu imam i nekakvu strojarsku višu kvalifikaciju) i kad beštija poleti do 150 km/h ko metak, ili... Omch veli over two hundred! To znači 75 kg vozača i onih stoikusur vozila x nekih 55m/s, (jel toliko bješe?) pa na kvadrat... (m X c2) Ma samo jedna matica može značiti biti ili ne biti!! E ludi Einsteine, lude li formule...
ko laže koza, lažem i ja...

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
Re: tlak u gumama
« Odgovori #16 u: 22 Srpnja 2006, 22:19:53 »
Citat: "newbie"
koji je najidealniji tlak ljeti.
na suncu se ne može izdržat koliko je vruće.
koji je odnos zima-ljeto???

Citat: "Laske"
čovjek je pitao nešto o tlaku/pritisku u gumama jer mu treba, nisu mu trebali nikakvi sastanci jednom, ni da se jednom piše o toj temi... trebalo mu je za jutros radi dužeg puta !

jesi ti to između redaka pročito? koliko vidim postavljeno je općenito pitanje.
slažem se sa doktorom da je to vrlo važna tema (koja zaslužuje vrlo opširan tekst), a vi koji mislite da samo filozofiramo i koji već sve znate nemojte barem zajebavat nas neznalice.

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

tlak u gumama
« Odgovori #17 u: 22 Srpnja 2006, 23:46:10 »
Ko priznaje POLA mu se prašta! Cijenim one koji ZNAJU da ništa NE ZNAJU. A ako priznaš dvaput (pola + pola= ?) sve ti je oprošteno!

P.S. Osim prčkanja po mome PC, evo ide oma password!

tlak u gumama
« Odgovori #18 u: 22 Srpnja 2006, 23:57:09 »
P.S. Primjećujem vrlo jasno jednu stvar: stariji na jednoj strani, njunjori na drugoj... Vjerujte mi njunjori, stariji su najčešće u pravu, jer kaže se i za vraga da nije pametan, nego je samo star! Zato ga je i jedan stari postolar zahebo!

A sad možda NAJVAŽNIJE PITANJE, PITANJE SVIH PITANJA: Sučijem mjerite pritisak?? S onim bijednim, lažljivim, izlupanim i izjedenim (napisao sam D, a ne B!!!) manometrima po pumpama i po vulkanizeraonicama?? Okante se čorava posla!! I kupte svoj osobni tlakomjer, s njim mjerite osobni tlak, a za pritisak u gumi kupte DOBAR, NAJBOLJI mjerač pritiska!!! Ja imam 20 godina isti, češki Barum i još je prva liga...  Naravno, kontrolirajte i svoj osobni mjerač prema dobrome i pouzdanom manometru, ako ga negdje nađete!! Eto vam teme: GDJE ima precizan i NAJVAŽNIJE- TOčAN manometar?? Što čemo pričati o 2, ili 2,5, ako laže 30%?? A viđao sam takve! Pa i gore!

Offline Dado

• *
tlak u gumama
« Odgovori #19 u: 23 Srpnja 2006, 00:19:59 »
Kad idemo na stazu koristimo MICHELIN-ov i zasad je točan, a odakle nam... e to treba pitat Cara

tlak u gumama
« Odgovori #20 u: 23 Srpnja 2006, 00:24:02 »
Car ce vam rec: HELGA NAM DONIO :lol:

Dubo svaka cast na tlakomjeru!

Mene isto zanima di bi moga kupit osobni mano?Treba ga u svakoj garazi
...

tlak u gumama
« Odgovori #21 u: 23 Srpnja 2006, 00:58:40 »
Vidi gore... kad bi mi rekli đe su ga "kupili" i ja bi jedan, ako me ne uhite! Ipak, ostario mi je mjerač pritiska. A i tlakomjer je bezvezan, malo, malo pa skokne gori, pa doli, u kvaru je 100%!! Ali, i to se može zloupotrijebiti, bilo da imaš majku, sestru ili žensku: čim pokaže malo, odma kukaš da ti je slabo, trebaš pršuta, vino itd, pa ako je dušica dobra - sve ti dođe na gvantjeri! Eto kako znam da joj je još mrcu stalo do mene...

Ovo ima oli nema veze s pritiskom?? A valjda ima??

tlak u gumama
« Odgovori #22 u: 23 Srpnja 2006, 01:03:00 »
A jesam išumjeho, vazda pola zaboravim... Evo: ima naravno Beta, ili Usag, ali neznam kad ću prijeko po robu... Ipak, ako je kome hića, mogu oko 12.08. zamolit prijatelja koji dolazi da donese...

A kad je riječ o Beta / Usag: Usag koristi večina automehaničara u Italiji, a Beta se hvali da je supplier F1, jasno kojega tima... Stvarno, na Ferrariju je njihov logo! Inače, to je omiljeni alat jahtaša i općenito nautičara. Dosta predavanja, odoh radit...

tlak u gumama
« Odgovori #23 u: 23 Srpnja 2006, 07:44:20 »
Citat: "OliveRR"

Mene isto zanima di bi moga kupit osobni mano?Treba ga u svakoj garazi

http://www.magnetix.hr/hr/oxford_oprema.htm

imas od 65 i 199 km

tlak u gumama
« Odgovori #24 u: 23 Srpnja 2006, 11:17:37 »
Nije mi problem ovi digitalni Fjaka,al kolko je to tocno,dobra stvar,i jel mozda tocniji ovaj ko kemijska,nevjerujem bas puno u digitalne stvari!!! :(
Hvala,isplati ga se imat,i onda na benzinsku sa njim :mrgreen:
...

tlak u gumama
« Odgovori #25 u: 23 Srpnja 2006, 12:29:05 »
Slazem se da je ovo dosta vazna tema. Tlak u gumama je jako bitan na cesti kao i na pisti. Naravno da je razlika dali vozis sam ili imas suvozaca. Sto se tice pritiska koji je naznacen na naljepnici (tablici) mislim da je uzet neki prosjek guma s kojima se isporucuje novi motor. Razlike medju gumama ima velike, pa tako i pritiska i njima. Sto je guma meksa ide manji pritisak. U svakom slucaju za neku cestovnu voznju bitno je da je guma tvrda jer imamo poprilicno neravnina na nasem putu, ali ne i prepumpana jer se tad bezpotrebno trosi i smanjuje grip. kod mene su dimenzije 120/60 17 i 160/60 17 a preporuceni tlak koji se (barem meni pokazao ok) je 2,5 za prednju i 2,9 za zadnju.
Svi smo mi bickery

Offline Dado

• *
tlak u gumama
« Odgovori #26 u: 23 Srpnja 2006, 13:42:09 »
Citat: "OliveRR"
...i jel mozda tocniji ovaj ko kemijska,nevjerujem bas puno u digitalne stvari!!! :(

Ova kemijska ti je točna moš mislit :big_smile:

tlak u gumama
« Odgovori #27 u: 23 Srpnja 2006, 13:44:20 »
:shock: sorry mali sto ti to vozis, ja imam te dimenzije, doduse prednja je /70 i pumpam 2.1 i 2.3 za dvoje na supermoto xt 660. tako pise u papirima, cak jos manje ako je samo vozac u pitanju!???!
...zajedni¹tvo stvara snagu, disciplina stvara mir...

Mi nismo ljudska biæa koja imaju "spiritualno iskustvo" - veæ spiritualna biæa koja imaju "ljudsko iskustvo"!

Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, veæ smo je posudili od vlastite djece.

tlak u gumama
« Odgovori #28 u: 23 Srpnja 2006, 17:05:33 »
Evo, našao sam manometar sa cijevi za pumpanje guma, radionički, Beta, u cjeniku nema podatak o preciznosti, ali ima u glavnome katalogu, cijena:

129,00 € , -30% rabata za daljnju prodaju... !!!

tlak u gumama
« Odgovori #29 u: 23 Srpnja 2006, 17:25:35 »
Isto kao gore, pištolj sa manometrom i cijevi, EXCEL, cijena:

5,50 €  !!!

Vjerujem da je sve jasno, a razlike su zbilja astronomske. Ali, to će pretpostavljam još više istaknuti totalnu anarhiju koja se provlači kroz ovu temu, čime vi to mjerite pritisak u gumama?!? Ako su to ovi mjerači od 5,5€, a takve ili još gore nam nudi i Ina, onda su moguće tako debele greške da sve preko 60 km/h postaje hazard! Razgovor dali je pritisak 2, ili 2,3 je onda bespredmetan, a složit ćete se, odbijanje ili prilagođavanje gume brijegu na putu (da ne govorimo o šaht-zamkama!!) može značiti - pasti ili ne! Svi ste pretpostavljam glumili vlak na tračnicama, ono kad te neka izbočena linija (kao nekada na bulevaru, ili šine od tramvaja) vozi (drajva?!?)ravno, pa ti moj skreni - ako možeš!! Što je tu bolje, tvrda ili mekša guma? 0,5 viši, ili niži pritisak? A svaki dan smo u tim situacijama...