Kisa, dan bas za izmisljat nesto...
Pa mi palo na pamet napravit svjetiljku koja ce radit i na bateriju i na 220V...
Iako se zena derala non stop da ce me ubit struja

Svakako, preporucam produzni kabel sa prekidacem za kontrolu rada... Potrebni su vam tinol,lemilica,multimetar, kljesta za skidanje izolacije, zenske okaste stopice i muske/zenske uticne stopice, ispravljac 9V,1A (od kamera ili slicno), i jedna moja stara stoplampa sa motora...Ako sam sto zaboravio sjetit cu se usput

Plan je rastavit pretvarac, pogledat jeli trafo i grecov spoj u redu,davaju li ispravan jednosmjerni napon i ocistit kontakte na ploci... Potom otkinut kabele izlaza, skinut izolaciju i stavit zenske uticne stopice...

Ok,kad smo stisli stopice, mozemo zatvorit kuciste i zaljepit izolirbandom posto se kucista rade jednokratno,tj. uglavnom nisu namjenjena za rastavljanje....
Moramo pripremit i ulaz sa 220V izmjenicne...posto su na ovom ispravljacu spojevi kao uglavnom na svakom laptopu, posluzit ce nam okaste stopice koje cemo naknadno malo stisnut da drze kontakt na ispravljacu...
Kabel s prekidacem je uzet sa neke stare stolne lampe...dignut izolaciju sa faze i nule,stavit okaste stopice i ukljucit ih u ispravljac... da nam nebi sve ispalo, zaljepit kabel za kuciste ispravljaca...

Ok...Ispravljac nam je spreman i idemo pripremit LED stoplampu za spajanje...
Imamo tri zice, dva ulaza i masu, jedan je za poziciju a drugi za stop svjetlo...

Sve kabele cemo prvo odlemit, te na novo zalemit : jedan dvostruki kabel na + koji cemo izvest na jednu stopicu i jedan - kabel...

Provjera kontakta na 9V bateriji...

Provjera preko ispravljaca...

I imamo svjetlo koje radi i na bateriju i na 220V

Prilikom spajanja kabela na plocu ispravljaca i plocu LED dioda dobro pazit + i - jer ako okrenemo,odu diode papa

Za vece trajanje baterija, mozemo spojit vise 9V-tnih baterija paralelno ( sve minuse zajedno,sve pluseve zajedno i onda spojit),znaci ne u seriju (+/-/+/-)
Ako nemamo 9V bateriju,mozemo 6 1.5 voltnih baterija povezat u seriju i imamo 9V...
Na isti nacin mozete otkrit kvar na vasem punjacu akumulatora... Punjac je prakticki trafo i greckov spoj (diodni most) ... Trafo smanjiva napon a greckov spoj mjenja AC u DC...
Na greckovom mostu su 4 konektora,AC sa trafa i DC izlaz na 12V...
Kad iskljucite trafo sa greckovog spoja, zabodemo multimetar i mjerimo volte sa trafa, ako je to u redu onda je probio greckov most i njega treba mjenjat...
Spajanje je prilicno jednostavno, imamo 4 konektora od kojih je jedan drugacije okrenut od ostala 3, to je + DC, u dijagonali sa njim je - DC dok su ostala dva sa trafa i nije bitno kako cemo ih ukljucit...