Plan je obići veći dio područja, a destinacije na kojima bi se zadržali su Thethi, Valbona i Gusinje. Cijeli izlet bi trajao 5 dana što je meni u startu zbog posla bilo neizvedivo. Zbog toga Ana i ja krećemo dan kasnije i ostajemo samo dva dana. Tako su Valbona i Gusinje ispali iz kombinacije i idemo samo za Thethi.
Ostatak ekipe kreće u petak 22.06., cilj je Thethi, u nedjelju se ide za Valbonu pa u ponedjeljak za Gusinje u Crnoj Gori. Tako bi se obišle cijele Prokletije. Nije baš sve ispalo po planu ali ja ću se zadržati na onome što smo mi prošli.
U
drugom putopisu će biti opisan ostatak putovanja.
U planiranju puta smo znali da će biti makadamskih dionica i najviše smo brinuli zbog ceste za Thethi, odnosno dijela od Boge do Thethija, makadama u dužini 24 km koji se uz to još penje preko prijevoja.
Dok se pakiramo za put dolazi sms da se ekipa nije probila do Thethija, cesta je katastrofa, uspjeli su odvoziti nekih 8 km i okrenuli se nazad. Imali smo plan B za takvu situaciju i oni su se vratili u nedaleki Razem u odličan hotel gdje nas čekaju.
Krećemo oko 5 ujutro, preko Trebinja na Nikšić pa Podgoricu.
Prva kafica na benziskoj u Nikšiću
Prolazimo Podgoricu i Tuzi pa novo-asfaltiranom cestom prema granici. Nakon granice je cesta još u rekonstrukciji i ima kratkih makadamskih dionica ali je širina kao na auto cesti
Negdje kod mjesta Bajze pitamo kuda trebamo ići za Razem. Ljudi su vrlo ljubazni i čovjek se ubio objašnjavajući po karti gdje treba skrenuti. Kad je vidio da nismo baš "uhvatili" donio je papir i nacrtao što nas sve čeka naprijed i gdje skrenuti
Hebeš GPS, po ovome se više nije moglo falit. Točno po crtežu, malo prije Koplika, skrećemo za planine i vozimo relativno dobrom cestom kroz dolinu.
Tu moramo lijevo za Razem, mogli bi još ravno do Boge ali za Thethi vrlo teško.
Penjemo se i prolazimo kroz Vrithi
Ubrzo smo u Razemu ispred hotela gdje nas čeka ostatak ekipe
Nakon što nisu uspjeli proći do Thethija uspjeli su dogovoriti da nas ujutro u hotelu pokupi kombi koji će nas svih odvesti u Thethi na izlet.
Iako je udaljen 53 km put traje puna 3 sata. Najgore je spomenutih 24 km makadama nakon Boge koji se voze 2 sata