4.11:44 h
Granični prijelaz Kulla - Kosovo

Na granici treba kupiti osiguranje (zeleni karton na Kosovu ne vrijedi) što iznosi 15 € za motore i vrijedi 15 dana. Odmah vidimo da su Hrvati dobrodošli na Kosovo, pitaju nas kad igra Hrvatska i onda jedan kaže "više bi voljio da pobedi Hrvatska nego ti, ako će da mi veruješ"
Spuštamo se sa Kule prema Peći uz pogled na cijelu Metohiju.
12:19 - Peć (Pejë)

tu je sve u izgradnji ali i neizbježne konjske zaprege na cesti

Dogovor je bio da ćemo napraviti pauzu u 15 km udaljenim Dečanima i razgledati manastir
Visoki DečaniNapravili smo 480 km što je nešto više od pola puta i ovo je idealno mjesto za (jedinu) dužu pauzu.
Prvo smo ispred samog manastira marendali (kasnije se ispostavilo da je to bio i ručak jer više nismo ništa jeli

).

top case je poslužio kao recycle bin

Pa onda malo u razgledavanje (Talijani u sastavu KFOR-a koji čuvaju manastir su nas bez problema pustili unutra što nije bio slučaj sa nekima kasnije koji su dolazili)

Imali smo i vodiča ali nisam baš sve zapamtio što je pričao o freskama i samom manastiru. Znam da je rekao kako je Dubrovnik "mnogo lep grad" i da je na naše pitanje odgovorio kako u ovim krajevima više uopće nema pravoslavnog življa.
Izgleda da su Albanci upotrebom najsofisticiranijeg oružja zvanog natalitet uspjeli etnički očistit cijelo područje.

Nakon sat vremena krećemo dalje prema đakovici.
14:04 - đakovica (Gjakovë)

tu se nešto radi na cesti kroz grad pa nije uopće problem uletit u rupu duboku 10-ak cm
pa onda pravac Prizren gdje trebamo ući na novu auto cestu koja vodi na jug Albanije. Stajemo usput na nekoj pumpi u "nemampojmakojem" selu jer neki američki motori ne mogu preko 250 km sa jednim tankom goriva
Tu nam pokušavaju objasnit kako ćemo do auto ceste ali bolje da ih nismo slušali jer sve što su nam opisivali mi kasnije nismo vidjeli

14:55 - bez problema, prateći znakove, kod Prizrena dolazimo na auto cestu

pa izlaz sa Kosova, tu nas nisu ni zaustavljali