Evo danas popodne sam se vratio s dvodnevnog Mljetovanja.

Nije me omelo ni to što su svi davatelji s foruma odustali od izleta pa čak ni loša vremenska prognoza za vikend.
Odlučio sam ić sa Stalkerom pa makar padale sjekire. I nisam požalio.
Pošli smo u petak u 15:00 iz Gruža s trajektom Vis za Sobru gdje smo došli oko 17:30. Putničke karte je platio Crveni križ a karta za motore košta 63 kn u jednom smjeru.
Iz Sobre je predamnom bilo 30-tak km vožnje do Pomene i hotela Odisej gdje smo bili smješteni.
Ovo mi je bio prvi posjet Mljetu i do sad sam ga preko posla znao po dalekovodima i trafostanicama.
Pomalo sam se iznenadio konfiguracijom cesta jer čas vozite uz samu obalu a nakon samo nekoliko km ste na 250 metara nadmorske visine. Ceste su većinom prekrivene lošim starim vrlo hrapavim asfaltom koji ne godi Stalkerovom tvrdom ovjesu i 10-colnim balon gumama ali daleko od toga da je takva vožnja mučenje. Jes' da sam u nekim momentima poželio fjakinu Hondu Transalp

ali i ovako se dalo sasvim lijepo vozit, čak i brzo koliko to može Stalker sa svojih skromnih 70 kubika

.
U subotu sam nakon doručka krenuo u đir po Mljetu, iz Pomene prema Saplunari na drugom kraju otoka. Usput sam natočio benzinu na jedinoj mljetskoj benzinskoj pumpi gdje je benzin za oko kunu skuplji
![cussing [smilie=cussing]](https://www.du-moto.com/forum/Smileys/du-moto/cussing.gif)
nego na Ininim pumpam na kopnu. Još sam natočio jedan bidonić da se nađe jer Stalker ima skromnu autonomiju od stotinjak km a pumpa ne radi nedjeljom ni praznikom

.
Usput sam svraćao u mljetske vale i naselja sve do pitoreskne uvale Blace ili kako je još zovu Limuni na samom istočnom dijelu Mljeta do koje treba preći nekih kilometar makadama.
Na povratku sam svratio još u Okuklje uvalu u koju se spuštaš preko prijevoja visokog 230 m. Tu sam sasvim slučajno zatekao jednog prijatelja iz Mokošice koji me pozvao na upravo vruće gradele. Poslije

i

u komadu sam odvozio dionicu natrag do mljetskih jezera. Kako je u NP zabranjen promet svim vozilima osim bicikala, prepješačio sam oko malog i velikog jezera više nego inače u mjesec dana i požalio što nisam iznajmio biciklo kojih tamo ima na svakom kantunu. Već se spuštala se noć ali je srećom do hotela bilo samo par km jer sam već bio sit vožnje i pješačenja

Danas smo nakon ručka napustili hotel a to je značilo još 30-tak km vožnje do tajekta u Sobri. Kako sam cestu već dobro upoznao odvozio sam je s guštom, pogotovo dionice gdje je presvučen novi sloj asfalta.
Možda vam ovaj putopis s skuterom po Mljetu neće djelovat pažnje vrijedan ali vjerujte, nije igra u dva dana orgulit đir skoro 200 km od čega samo jučer oko 120. Prokrstario sam Mljet uzduž i poprijeko i jedva čekam kad ću opet.
Možda je jednodevni đir na Mljet, kakve obično radite neizvodiv zbog nepovoljnog voznog reda trajekta (osim preko Prapratnog gdje dnevno ima više linija od 7:00 do 19:00 sati), ali bih svima koji tamo nisu bili preporučio da pođu upravo na dvije rote. Osim prekrasne prirode i zanimljivosti kojima Mljet obiluje tu je 50-tak km cesta s puno zgodnih pravaca i bogena, ne samo za skutere

Ako ste imali strpljenja i pročitali cijeli moj post, pa vas je ovo još navelo na razmišljanje da učinite đir po Mljetu, napominjem još jednom - dođite tamo punog rezervara i još nešto ne manje važno: na Mljetu nema stalne POLICIJE.
![pandur [smilie=pandur]](https://www.du-moto.com/forum/Smileys/du-moto/pandur.gif)
Na žalost, nemam poput fjake dara za fotografiju ali sam ipak pokušao ovjekovječiti neke zanimljivije detalje, koje na žalost ne mogu večeras utrpati jer sam na poslu a ovdje imam blokadu na imageshack i ostale programe za upload slika.