Autor Tema: Plivajući diskovi  (Posjeta: 4426 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Plivajući diskovi
« u: 13 Rujna 2008, 22:00:13 »
S obzirom da se stalno i svugdje spominju, mene bi zanimala točna definicija (što ih čini "plivajućim" - znam da je vezano uz klimanje diska,al jel ima određeno koliko i kako?)
Koja im je prednost nad običnim (ili čak nedostatci).
I zašto su plivajući bolji na stazi i sl.?  :thumbsup:
...Znam da je na cesti bolje imat tvrde zbog preciznosti kočenja i tako to....
®ivot je samo jedan, stoga, pazite na sebe i druge, vozite glavom, a ne rukama i nogama i uvijek se sjetite da ste to mogli biti ba¹ vi...

Offline aurellie

Odg: Plivajući diskovi
« Odgovori #1 u: 13 Rujna 2008, 22:24:36 »
Ovo što znaš ti je bolje neznat jer nema veze  ;D disk ko disk samo je jedan fixni a drugi nije

Plivajući disk se sastoji od diska po kojem stružu pločice, od "srca" koji se montira na felgu, a jedno sa drugim je povezano pucama. Ne bih znao kako se to stručno kaže. Plivajući disk dakle može ić lijevo desno (par milimetara) u odnosu na srce, klizeći po tim pucama, i ima par dobrih razloga zašto je to dobro. (ako te zanima, nabrojim)
obični disk je izrađen iz jednog dijela.

The machine spirit is with me!

« Odgovori #2 u: 13 Rujna 2008, 23:52:35 »
ok, to dosad sam skužila, ono otprije zaboravljam  :big_smile:
aj nabroji razloge..baš me zanima ustvari i + i - strane plivajućih  :thumbsup:
®ivot je samo jedan, stoga, pazite na sebe i druge, vozite glavom, a ne rukama i nogama i uvijek se sjetite da ste to mogli biti ba¹ vi...

« Odgovori #3 u: 14 Rujna 2008, 07:59:58 »
ok, to dosad sam skužila, ono otprije zaboravljam  :big_smile:
aj nabroji razloge..baš me zanima ustvari i + i - strane plivajućih  :thumbsup:
Razlog je zapravo samo jedan... sprječavanje pregrijavanja i krivljenja diskova.

Ne znam zašto ljudi izbjegavaju koristit Wikipediu...

Prvo unesi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Disc_brake, a nakon toga stisni Ctrl+f i upiši "floating".

:thumbsup:
At the end of time, a moment will come when just one man remains.
Then the moment will pass. Man will be gone.
There will be nothing to show that we were ever here... but stardust.

« Odgovori #4 u: 14 Rujna 2008, 10:56:01 »
ne izbjegavam, samo sam htjela da mi netko na hrvatskom napiše,po seljački, bez ukrašavanja..
thnx  :thumbsup:

Offline Rookie

• Z1000 / Piaggio X7 250 i.e./ Piaggio Energy mc1
« Odgovori #5 u: 14 Rujna 2008, 15:52:14 »
 shezz :yes:  a i nek se nađe malo kvalitetnih tehničkih informacija na forumu  :thumbsup:
-AKO NEZNAS PSOVAT,KUPI TOMOS-a*  
 :peace:  (èita se ruki)

« Odgovori #6 u: 14 Rujna 2008, 18:58:18 »
shezz :yes:  a i nek se nađe malo kvalitetnih tehničkih informacija na forumu  :thumbsup:
Slažem se, ali to već traži autorski angažman, lektoriranje... i puno slobodnog vrimena, a to si danas rijetki mogu priuštit.

Ima i onih koji kopi-pejstaju sa drugih stranica u translator i posli to prodaju pod vlastito znanje, ali... ma nema veze. Off-topičarim bespotrebno.

:big_smile: :big_smile: :big_smile:
At the end of time, a moment will come when just one man remains.
Then the moment will pass. Man will be gone.
There will be nothing to show that we were ever here... but stardust.

« Odgovori #7 u: 16 Rujna 2008, 16:39:55 »
OK, pokušat ću po seljački onako kako sam shvatila pa eto ako koga zanima, nek si pročita.. s obzirom na broj odgovora u ovoj temi, il neki neznaju, il smatraju da nebi trebali odgovorit  :namrgodjen: :big_smile:

Sve u svemu, u povijesti motociklizma se pojavila potreba da se disk oslobodi od nosača (amo tako reć) jer se pregrijavao prilikom jačeg kočenja, posebice na trkama. A znamo da se pri zagrijavanju mijenja oblik, što bi rezultiralo deformacijom u radijalnom i aksijalnom smjeru pa bi se na kraju oštetio cijeli kočioni sustav (fiksna kliješta - disk se savija i time gura pločice prema van = suprotnost kočenju) (ako sam dobro shvatila to je ono kad kočimo a disk se počne trest ko lud )
E sad, kako bi se to riješilo, trebalo je odvojit kočionu površinu od baze. Tako da na plivajućim diskovima nosači dopuštaju  da se disk pomiče aksijalno i samim time on prati djelovanje sile pri kočenju a ostaje oblikom isti.

Eto  :big_smile: Ako je što krivo, ispravite me   :thumbsup:

« Odgovori #8 u: 16 Rujna 2008, 19:01:54 »
uff, uzela mi rjec iz usta :shock:

Offline Rookie

• Z1000 / Piaggio X7 250 i.e./ Piaggio Energy mc1
« Odgovori #9 u: 16 Rujna 2008, 22:36:26 »
i sve to zbog toga sto su klješta fixna :shock:  :mrgreen:
-AKO NEZNAS PSOVAT,KUPI TOMOS-a*  
 :peace:  (èita se ruki)

« Odgovori #10 u: 16 Rujna 2008, 23:31:10 »
samo se vi šprdajte, ja nisam znala, htjela saznat i pitala... i sama naučila  :big_smile:
..a ako koga zanima kako promijenit ulje u vilicama nek pita pa mu mogu odgovorit..  :big_smile:

i da..postoje još i plivajuća kliješta..al o njima neznam ništa..možda su za novi topic  :big_smile:

Offline aurellie

« Odgovori #11 u: 17 Rujna 2008, 01:50:23 »
Diskovi nisu plivajući samo radi širenja, već i zbog montaže felge u vilicama. Kad se stegne osovina ako imalo jedan štap bježi vamo tmao, disk bi radio nekakve elipse u kliještima, a ovako može plesat i baš ga briga. Tu su još i težina jer je fixni disk cijeli od čelika a plivajući disk ima aluminijski nosač i neusporedivo je lakši, a to je neovješena i rotirajuća masa i tu se svaki gram osjeti.

Plivajća kliješta su tu zbog cijene :) Jer ako nisu plivajuća, moraju imat klipove sa obje strane, a ovako pritišću samo s jedne i sama se pomiču da se prilagode disku. Takva kliješta ima skoro svaki motor za zadnju kočnicu.

A ulje u vilicama, to je već raketna znanost :)
 :mrgreen:

Go Shez  :thumbsup:

The machine spirit is with me!