Autor Tema: Vilice, ulje, ovjes  (Posjeta: 1835 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Vilice, ulje, ovjes
« u: 17 Rujna 2008, 09:38:26 »
Aj kad se već širi tema... (može se pribacit i na drugu lokaciju, kad smo kod toga)
Prebačeno iz plivajućih diskova
900rr

Nešto se igram s vilicama na mom prometalu, pa me zanimaju ulja za iste.
Naime, pošto je i prednji i zadnji kraj mog skutera premekan za vlastitu (a i moju) težinu, malo se igram sa komponentama. :think:

Nazad sam stavija jače opruge (mislim da su s VXR-a), ali prednji kraj je i dalje premekan.
Pošto moj Phantomić nije neka hi-tech-turbo-mega-kick-ass-performance mašina, na tržištu baš i nema aftermarket opruga za vilice, tako da san da istokarit piksne od 5cm s kojima san prednabija originalne opruge u tubovima.

To je donekle pomoglo, ali sad kad krenu kiše ih planiram ponovo rastavit, stavit nove (oriđiđi) opruge i umisto piksne stavit komad stare opruge (onaj "gušći" kraj), tako da ću dobit nekakve seljačke progresivke.
Između opruga naravno ide piksna od par milimetara da se opruge ne bi umotale jedna u drugu  [smilie=naughty].

E sad, pošto san zadnji put ulija po dec ATF-a i s njime ima osjećaj ka da je u tubovima voda, a i mislim da ga semerinzi baš ne zadržavaju, sad me zanima šta bi se dogodilo da ulijem hidraola, koji je malo gušći.

Mislim da ne bi tribalo bit problema kad se ulje zagrije, ali me čisto zanima ako netko s bogatijim iskustvom u uljima amortizera ima šta za reć.

Kao što rekoh, u pitanju nije neka supersofisticirana zvjerka, tako da ne planiram ulivat neko fensi-šmensi ulje za off-road skakačice, nego najobičniji hidraol.

Any suggestions?

(Savjete tipa: "prodaj to i kupi motor" ne morate pisat.)
« Zadnja izmjena: 17 Rujna 2008, 10:42:48 od 900rr »
At the end of time, a moment will come when just one man remains.
Then the moment will pass. Man will be gone.
There will be nothing to show that we were ever here... but stardust.

Offline aurellie

Odg: Vilice, ulje, ovjes
« Odgovori #1 u: 17 Rujna 2008, 10:41:51 »
Ovako sam ja to odradio. Do sad sam ulje u vilicama mijenjao 7-8 puta, i to nema nikakvog utjecaja na tvrdoću vilice, jer će ona uvijek potonut isto dokle god je isti feder unutra, bez obzira koliko taj feder bio stisnut. Uljem se regulira brzina vilice a ne tvrdoća, neznam odakle svima vjerovanje da vilice postanu tvrđe?

Prva stvar je promjenit federe, tj uzet federe za svoju težinu, stavit svježe ulje, i stvar radi za početak.

Ja sam uzeo 20mm ventile od 600RR, rastavio ih, uzeo mini-dremel pa im oblikovao kanale i ispolirao. Nakon toga sam napravio dosta tvrđi i progresivniji niz pločica tako da se brza kompresija sad "pali" kasnije a ne kod svakog manjeg propinjanja i tonjenja kao na serijskim vilicama. Bez toga štelovanje vilica nije imalo nikakvog smisla jer se štelovanjem onih šarafa utječe samo na spore pokrete vilica i to radi sve dok vilica malo ne ostari i materijali se valjda opuste? Uglavnom, to sam tutnio u vilice i razlika je nebo i zemlja.
Za idući projekt sam htio skroz iz jedne vilice izbacit kompresiju a iz druge povrat, čime bi štelovanje trebalo bit puno jednostavnije  Cheesy I to bi svaki set vilica trebao imat ako se mene pita
« Zadnja izmjena: 17 Rujna 2008, 10:44:03 od 900rr »

The machine spirit is with me!