Autor Tema: ABS na motoru  (Posjeta: 3253 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stalker

• *
  • Honda NC750XDG / SH 150
    • ABYSS diving & water sport center
ABS na motoru
« u: 19 Rujna 2008, 20:25:37 »
Danas je gotovo nemoguće kupiti novi auto bez ove čudesne sprave koja spriječava blokiranje korača kod snažnog kočenja. Naravno, ni moto industrija nije ostala imuna na nju pa danas često možemo vidjeti dvotočkaše koje krasi oznaka ABS.
Nisam još imo priliku sjesti na motor s ABS-om pa ne znam kakav je filing snažno stisnut brenzu i pri tome produžit već zacrtanom putanjom.
Na autu se osjećam spokojno, pogotovo na mokrome ali ipak ponekad imam osjećaj da bi se bez ABS-a ranije zaustavio.
http://www.renault-klub.hr
 -----------------------------

Bolje izgubiti tren u ¾ivotu nego ¾ivot u trenu!

Odg: ABS na motoru
« Odgovori #1 u: 19 Rujna 2008, 21:04:57 »
Na autu se osjećam spokojno, pogotovo na mokrome ali ipak ponekad imam osjećaj da bi se bez ABS-a ranije zaustavio.

Pa poanta ABS-a i nije brže zaustavljanje, nego zadržavanje kontrole nad vozilom i mogućnost upravljanja dok se koči punom snagom.
Joke sa st-moto foruma uživa u blagodatima ABS-om opremljenog Baby-Stroma, mislim da je čak negdi i pisa nešto o tome, ali virujem da će se nadovezat na temu kad naleti odi... pa pričekajmo malo...
At the end of time, a moment will come when just one man remains.
Then the moment will pass. Man will be gone.
There will be nothing to show that we were ever here... but stardust.

« Odgovori #2 u: 19 Rujna 2008, 21:13:28 »
Ja od kada sam na TDM-a probao ABS, više ne mijenjam. Možda mi nikad neće trebati, ali sam puno sigurniji u bilo kojoj situaciji...

Offline Rookie

• Z1000 / Piaggio X7 250 i.e./ Piaggio Energy mc1
« Odgovori #3 u: 19 Rujna 2008, 21:24:59 »
pametna nadoplata u svakom slučaju :thumbsup:
-AKO NEZNAS PSOVAT,KUPI TOMOS-a*  
 :peace:  (èita se ruki)

Offline aurellie

« Odgovori #4 u: 19 Rujna 2008, 21:30:41 »
Većina bikera se brani da kao što će to njima na motoru, mogu bolje sami, a onda se slome sa 30 na sat pa se pravdaju "kako su namjerno povalili motor"  [smilie=lolroll] ABS je dobra stvar a Honda ga sada uvodi na velika vrata i u svijet sportskih motora...valdja oni znaju  :thumbsup:

The machine spirit is with me!

« Odgovori #5 u: 19 Rujna 2008, 22:00:52 »
Većina bikera se brani da kao što će to njima na motoru, mogu bolje sami, a onda se slome sa 30 na sat pa se pravdaju "kako su namjerno povalili motor"  [smilie=lolroll] ABS je dobra stvar a Honda ga sada uvodi na velika vrata i u svijet sportskih motora...valdja oni znaju  :thumbsup:
Slažem se u potpunosti s tobom  :thumbsup:
The Art of Motorcycle.....

Offline stalker

• *
  • Honda NC750XDG / SH 150
    • ABYSS diving & water sport center
« Odgovori #6 u: 20 Rujna 2008, 18:53:41 »
Pa poanta ABS-a i nije brže zaustavljanje, nego zadržavanje kontrole nad vozilom i mogućnost upravljanja dok se koči punom snagom.
Ne bih se u potpunosti složio s ovom konstatacijom. Zaustavni put ovisi o više faktora - vrsti i stanju kolnika, brzini i težini vozila, vrsti i kvaliteti guma ...
Svi iz iskustva znamo da se zaustavni put produžava kad se kotači blokiraju pa imao dojam da smo dobili "skije". Ovo je posebno izraženo na mokrom i skliskom kolniku. ABS pri svakom najkraćem blokiranju kotača (ovisno o generaciji ABS-a) do desetak puta u sekundi popušta i pojačava pritisak kočione tekućine u sustavu ne dozvoljavajući da kotač stalno stoji blokiran. Time se ostvaruje čvršći kontakt između kotača i podloge pa je time osim upravljivosti zaustavni put kraći.
No u praksi, ponekad na suhom imam dojam da bi se prije zaustavio da sam doziram pritisak na granici blokiranja. Ne mislim da je to bolje a pogotovo za motor gdje je svako blokiranje vožnja na oštrici žileta.
Zato me baš i zanima iskustvo iz prve ruke jer mislim da bi ABS trebao postati dio standardne opreme vozila na dvije rote.
http://www.renault-klub.hr
 -----------------------------

Bolje izgubiti tren u ¾ivotu nego ¾ivot u trenu!

« Odgovori #7 u: 22 Rujna 2008, 09:28:26 »
Vozio sam motorine i bez ABS-a a trenitno uzivam u svim blagodatima te tehnike. Treba napomenuti da je bitna razlika kod automobila i motora ta sto se kvaliteta samoga sustava dosta razlikuje u svojoj ucinkovitosti izmedju proizvodjaca. Tako i koneski skutercic moje supruge "ima" ABS - u praksi valja koliko i "ABS" na bicikli moga sina. Na stranu nekvalitetni proizvodi ali ako se uzmu o obzir renomirane firme i tu ima dosta razlike. Po nekim testiranjima (citao sam u nekim stranim moto-casopisima, mislim da sam citao i u TWO i u Australian moto rider) za sada je BMW sa svojim sustavom jos uvijek pojam u motociklistickom svijetu (ne govorim ovo zato sto i ja imam beemera vec samo prenosim procitano). Honda je isto jako dobra a drugi su tek u zacetku. Nisam doduse citao nista u zadnjih godinu dana o toj temi.

U svakom slucaju, ja dizem jedan veliki  :thumbsup: za svakodnevnu primjenu i ture. Naravno treba uzeti u obzir da ABS nije svemoguc i da ista ogranicenja i svi drugi faktori jos uvijek vrijede iako obicnom motoristu moze dosta pomoci u kriznim situacijama.

Isto tako za uzivanje na stazi (tu sada vec govorimo o onima sto imaju barem nesto osjecaja u prstima) i off-road voznjama ABS je (mislim)  :thumbsdown:
A tough category, but the cream that is the BMW K1600GTL has remained at the top of this CW class for an impressive four years. (Cycle World)

Offline Srđan

• *
  • KTM Super Duke 990
« Odgovori #8 u: 22 Rujna 2008, 10:31:04 »
Imo sam priliku provat ABS na novom TDM-u, i odusevio me,super je feeling zaustavit se kontrolirano u tako kratkom putu,iako su zvuk i vibracije koje se pri tome proizvode strasne i cini ti se ko da je to zvuk masine koja se raspada ....

Ukrco sam kasnije frenda (Chika) i podjosmo bacit mali djir te mu pricam o ABS-u, sto mu je bilo malo sumljivo, pa sam ga odlucio prepast malo ispred Teatra (tamo je asfalt katastrofa, citaj -> staklo) i kad smo stali, a stali smo u 3 metra, odguro me na volan a noge mu pobjegle sa nogara i oba lista je spalio na auspuh, ali i on je reko onda da je taj ABS zakon.

Da imam neki putni ili veliki motor volio bi imat ABS ali ipak na Super Motu mi je stos kad mozes blokira gume, klizat i proizvodit onaj zvuk skripe ....

« Odgovori #9 u: 22 Rujna 2008, 12:52:56 »
ABS je ok! jako korisno! probao na bratovom TDM-u ... bolje ga je imati; ali eto - jebiga, za nas sto vozimo starije motore :) ....  ;)
Cigo

niksa

« Odgovori #10 u: 22 Rujna 2008, 12:56:35 »
na nase bandite se ugradjiva abs od mislim 98 ili 99 godine
ja sam kupio polocnog pa nisam mogao birati opremu
svakako dobra stvar na motoru