Autor Tema: Padovi, lomovi i situacije  (Posjeta: 24845 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Odg: Padovi, lomovi i situacije
« Odgovori #120 u: 29 Travnja 2008, 10:45:27 »
bolje ikad nego nikad
svemu mogu odoliti osim iskusenjima

« Odgovori #121 u: 29 Travnja 2008, 12:47:10 »
posudio sam bio od frenda,novoga ispod cekica libertya...i tako vozikam se ja po vojnovicu picio sam koliko god je mogao skutercic ici i prolazim kraj brbore(semafori)auto je isao ispred mene i kraj trafike di je zebra tip naglo zakoci...ja se uhitim kocnice(naravno noobovski)tj vise prednje nego zadnje i prestigla me zadnja guma...prosuo sam se....bruka  a ljudi milijun.....eee.to ti je kad se noob na motoru kurci.....a zamislite  da sam imao nesto puno jace....bio bi 2 metra pod zemljom....motoru nije nista bilo par ogrebotina...al mi je ponos bio unisten..i sto sam shvatio?da se ne treba kurcit kad neznas,i jos sam mogao slomiti tudi motor....i otada pazim sto radim...ima od toga dosta vremena da je proslo i naucio sam  par stvarcica...iako znam da se cijeli zivot uci.....srecom nemam tatu bogatasa :klanjase: jer bi vec bio mrtav....al ucim polako..i ne kurcim se vise.......

Da si imao našto jače, vjerojatno bi "to nešto" imalo i veća kola (jes da Liberty ima malo veća od ostalih skutera, ali...), bolje gume i jače kočnice, pa se možda ne bi ništa ni dogodilo.
Ali, u potpunosti se slažem s tobom i drago mi je da ima ljudi koji nešto i NAUčE na greškama.
At the end of time, a moment will come when just one man remains.
Then the moment will pass. Man will be gone.
There will be nothing to show that we were ever here... but stardust.

« Odgovori #122 u: 02 Lipnja 2008, 00:24:27 »
http://www.tportal.hr/automobili/autozona/page/2008/05/29/0192006.html
c/p:

(zanimljivi su i komentari)

Vožnja motocikla ravna ruskom ruletu

Ima li veće adrenalinske bombe za jednog mladića ili pak boljeg lijeka za krizu srednjih godina jednog muškarca od novog, novcatog motocikla? Postoji li uopće jeftinije prijevozno sredstvo koje će od svog vlasnika u kraćem roku učiniti macho frajerčinu praćenu zavidnim muškim i požudnim ženskim pogledima? Ne budite smiješni, naravno da ne postoji. No isto tako, ima li legalnijeg i prihvaćenijeg načina za suicid od vožnje motocikla? Ako je vjerovati statistikama prometne policije – nema

A statistike govore ovo: motoristi u ukupnom godišnjem prometu hrvatskim prometnicama čine manje od šest posto. Unatoč mizernom udjelu, kada je u pitanju broj poginulih u prometnim nesrećama, isti ti motoristi godišnje sudjeluju s poražavajućih gotovo dvadeset posto. Premda će se neki možda radije držati one da postoji laž, prokleta laž i statistika, činjenica je da je svaka peta žrtva na hrvatskim prometnicama motociklist. Iz sveg ovog proizlazi da je kupovina i vožnja motocikla ravna samoubojstvu ili - u najboljem slučaju – ruskom ruletu.

'Premda postoji ljetna i zimska sigurnosna oprema, ljudi vole poskidati sve sa sebe', rekao nam je Vitomir Lučić, tajnik Hrvatske udruge za sigurnost motociklista u prometu: 'Opravdanje za ovu neodgovornost im je da idu nešto blizu obaviti, pa im se ništa ne može dogoditi. Problem je što se upravo na najkraćim rutama događaju najveće nesreće. čovjek je, kad ide na dugi put, spreman, opremljen i koncentriran, dok na kraćim rutama to najčešće nije slučaj. Dodatna nebuloza za Lučića je spremnost vozača da iskeširaju 120.000 kuna za novi supersportski motocikl, dok im je istovremeno, kako kroz šalu kaže, 'skupo izdvojiti više od 1.000 kuna za kacigu iz Lidla'.

Gorući problem je i taj što se vrlo malo čini po pitanju edukacije vozača premda su se nevladine udruge i nezavisni motociklistički klubovi nebrojeno puta nudili za volontiranje

Gorući problem je i taj što se vrlo malo čini po pitanju edukacije vozača, premda su se nevladine udruge i nezavisni motociklistički klubovi nebrojeno puta nudili za volontiranje, tvrdi Lučić. U međuvremenu, praksa pokazuje da mladi vozači obično prelaze sa slabašnih skutera i mopeda na žestoke sportske jurilice. Desetak konjskih snaga i stotinjak kilograma jednog prosječnog skutera teško se može usporediti sa 15 do 20 puta snažnijim sportskim motociklima koji su nerijetko tek 50-ak kilograma teži. Usporedbe radi, za jednog prosječnog vozača automobila, to je kao da iz Fiatove Pande uskoči za upravljač Ferrari Enza!

Nakon što, pak, dođe do nesreće, policija će vrlo rado upotrijebiti standardnu floskulu ograđivanja od odgovornosti koja je hrvatskim motoristima izuzetno 'draga' – 'vožnja nije bila prilagođena uvjetima na cesti'. Koliko pritom spomenuta cesta zadovoljava kriterije sigurne prometnice – sasvim je druga priča.

U nastavku donosimo savjete kojih biste se trebali pridržavati ako želite postići zavidni motoristički staž.

Najveći problem vozača mopeda i motocikala leži u njihovoj nevidljivosti. Svi su motocikli zbog povoljnog omjera mase i snage vižljasti i brzi, u startu znatno brži od prosječnog automobila, te kao takvi upravo vabe svoje vozače na jurnjavu od semafora do semafora. Ono što vozači popularnih skutera pritom zanemaruju jest vlastita slaba uočljivost u prometu. Vrlo jednostavno skrivanje po mrtvim kutevima vozila ispred, dok vozač skutera pokušava naći najbolji kut za proguravanje između dva automobila, rijetko završava bez posljedica. Naša je preporuka da se držite zacrtane putanje.

Gledajte vozačeve retrovizore te, ukoliko ste sigurni da vas vidi, započnite s manevrom pretjecanja

Gledajte vozačeve retrovizore te, ukoliko ste sigurni da vas vidi, započnite s manevrom pretjecanja. Dobar je savjet i uvijek držati dovoljno odstojanje od ostalih vozila sa svih strana, poglavito od vozila iza vas, budući da lagani motocikli često imaju znatno kraći zaustavni put od masivnih automobila. Želite li biti siguran vozač motocikla, morate biti sposobni unaprijed predvidjeti opasne situacije. To znači da se ne koncentrirate isključivo na promet ispred sebe ili putanju kojom namjeravate izvesti manevar, nego da jednako toliko pozornosti posvećujete vozilima koja su iza vas te vozačima oko sebe.

U posljednje vrijeme vozači u gradskim gužvama sve rjeđe signaliziraju pokazivačima promjenu smjera, što može biti posebno opasno za vozača motocikla u fazi pretjecanja. Ipak, obratite li dovoljno pozornosti na vozila oko sebe, primijetit ćete namjeru drugih vozača već po kretanju njihova vozila i približavanju vašoj traci. Nastojite se u prometu što više otkrivati ostalim sudionicima u prometu. Na vožnju motorom donekle možete gledati kao na nogometnu utakmicu. Što se više otkrivate, veće su šanse da dobijete loptu, odnosno da ne nastradate zbog nepažljivih vozača.

Premda postoji ljetna i zimska sigurnosna oprema, ljudi vole poskidati sve sa sebe

Primjećujte vozače koji su smeteni zbog razgovora na mobitel, glasne muzike koja tutnja kroz zatvorene prozore i vrata, a zbog koje vas vozač zasigurno neće čuti. Premda sve ovo može zvučati izuzetno komplicirano, stvar je prakse i koncentracije. Zapravo, najsigurniji ćete biti ako za ostale sudionike u prometu mislite da su potpuno slijepi. Nikada se nemojte pouzdati u drugog vozača i vjerovati da vas on vidi.

Vozač motocikla koji prilikom paljenja svog motora zna da za njega ne vrijede ista prometna pravila kao za ostale sudionike u prometu siguran je vozač. Pritom ne mislimo na kršenje pravila prebrzom vožnjom, već poglavito na pravila prednosti i njenog oduzimanja. Naime, vozači motocikala često stradavaju zbog nemarnih vozača koji, kada su motociklisti u pitanju, ne poštuju pravila prednosti. Najčešće svoje nepoštivanje propisa opravdavaju onom standardnom: 'Nisam ga vidio', što malo utjehe donosi kad vam je motocikl u dijelovima, a vi na nosilima na putu za traumu.

Iako je u teškim jaknama i odijelima sa štitnicima te s kacigom na glavi u ljetnim danima neizdrživo vruće, vjerujte, daleko je manje nesnosno od zavoja i longeta

Valja spomenuti i česte nesreće na semaforima zbog već standardne sklonosti motorista ka proguravanju kroz automobilske kolone. Ljetne sparine mnoge vozače natjeraju na spuštanje prozora i 'bacanje lakta' kroz prozor. Postoje i oni koji zbog nesnosnih vrućina na semaforu otvore vrata. Pripazite da ne završite u njima. Nastojite izbjegavati vožnju ususret ili kontra sunca. Izbjegavajte i vožnju noću, kada su šanse da vas zakači kakav umorni, pijani ili pripiti vozač daleko veće.

Naposljetku, nikako nemojte zaboraviti nositi svu sigurnosnu opremu bez obzira na interval vožnje ili vremenske uvjete. Oprema je tu da vam u slučaju nesreće spasi život. Iako je u teškim jaknama i odijelima sa štitnicima te s kacigom na glavi u ljetnim danima neizdrživo vruće, vjerujte, daleko je manje nesnosno od zavoja i longeta.

M.V.
petak, 30.5.2008.

CIKLAMA

« Odgovori #123 u: 06 Lipnja 2008, 07:58:26 »
stari svaka cast lijepo receno.... :think:
mama,mama,vidi me vozim bez glave!!!!!!!!