Autor Tema: Porast nesreca  (Posjeta: 18206 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Porast nesreca
« u: 28 Svibnja 2007, 17:45:18 »

Nastradalo 60 posto motorista više nego lani.
U prva četiri mjeseca ove godine u prometnim je nesrećama sudjelovalo 635 motociklista i 453 mopedista.
U prva četiri mjeseca ove godine u prometu su poginula četiri mopedista, dok ih je 83 teško, a 216 lakše ozlijeđeno. U istom je razdoblju poginulo 19 motociklista, a 159 ih je teže, odnosno 316 lakše ozlijeđeno. činjenica da prošle godine u istom razdoblju nije bilo poginulih mopedista, a poginulih motociklista je bilo 10 posto manje, još jednom upućuje da u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa ima određenih »rupa«.
Najzamjetnije je, međutim, učestalo oglušivanje vozača na dva kotača na upozorenja i savjete kojih bi se morali pridržavati u vožnji. I sam ministar Ivica Kirin je najavio da će taj program doživjeti neke promjene, ali će naglasak biti ponajprije na podizanju prometne kulture. Naime, u prva su četiri mjeseca u prometnim nesreća ove godine sudjelovala 453 mopedista, četrdesetak posto više nego u prošlogodišnjem razdoblju. Isto tako, ove je godine u nesrećama sudjelovala 635 motociklista, što je porast od više od 60 posto u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 392 sudionika nesreća.
U nesrećama puno manje stradavaju mopedisti, a ako pritom koriste kacige, ozljede su im nerijetko »samo« površinske. Tomu u prilog ide i podatak o četiri poginula mopedista u prva četiri mjeseca, prema 19 motociklista.
Ti drugi, nerijetko na »jurilicama«, a uglavnom je riječ o mlađim vozačima željnim dokazivanja i s viškom adrenalina, zbog čega se ručica gasa često okreće i do kraja, u srazu s drugim vozilima ili preprekama uglavnom izvlače deblji kraj - najtragičniji.
U odjelu su istaknuli da bi najtežih posljedica također bilo mnogo manje kada bi vozači i suputnici koristili zaštitne kacige. No, suglasni su da pri velikim brzinama u naletu na vozilo ispred, jarak ili pak zid ni kaciga neće pomoći. Pozitivan je ipak podatak zaštitne kacige trenutačno nosi 65 posto motociklista, dok je prije samo nekoliko godina taj udio iznosio 27 posto. Želja im je značajnije podići sigurnost vozača na dva kotača, u čemu će nastojati uspjeti kroz kontrole brzine kretanja, alkotestiranja i upozoravanja na obvezno nošenju zaštitne kacige te kontrolu ispravnosti vozila.

« Zadnja izmjena: 18 Lipnja 2007, 12:33:09 od OliveRR »
“I have had to fight like hell and fighting like hell has made me what I am. I tried so hard and got so far but in the end it doesn't even matter. I had to fall to lose it all but in the end it doesn't even matter.”

Odg: Porast nesreca
« Odgovori #1 u: 28 Svibnja 2007, 19:04:27 »
A mislim da bi u ovu statistiku trebalo i uzeti cinjenicu da je vrijeme od 1.1. ove godine bilo proljetno i idealno za voznju motorima 8),pa je i sezona trajala puna 4 mj.,dok nekih godina nije ni zapocela do 4.mj....

A ako Kiro bude uvodio reda u promet sta ce tu bit...neki dan sam vidio na primopredaji vozio je bmw novi policijski...ha ha kreno i 30 m na gas i trazi desni naslonjac za nogu :lol:
Jak je skroz,a nakon izjave o RH=kontinent,slusam i novu.."da ce MUP ilegalnim putem zaustavitii ilegalne migracije" :big_smile:
Sorry na ovo malo OT-a
...

Offline aurellie

Odg: porast nesreca
« Odgovori #2 u: 28 Svibnja 2007, 22:09:52 »
Trudim se ne bit ja a i nadam se da neće nitko od ekipe...a nažalost netko mora sudjelovat u statistici  :thumbsdown:

The machine spirit is with me!

« Odgovori #3 u: 28 Svibnja 2007, 22:21:28 »
 :(  Nedo Bog sudjelovat u statistici !!!!!   :shock:   
Dezurni kamikaza !!!  A.K. ZUPA DUBROVACKA
MK Dvije Rote

« Odgovori #4 u: 28 Svibnja 2007, 22:30:41 »
bas tako spave, bas tako!!
MK UNBELIEVABLE RIDERS

Offline ivy

• **
  • fazer 600
« Odgovori #5 u: 29 Svibnja 2007, 15:01:55 »
ovo prerasta u neku šprdanciju i crni humor. nosite kacige...to je sve što vam imam reći.
do vam Bog zdravlja, za pamet  je kasno

« Odgovori #6 u: 29 Svibnja 2007, 17:40:52 »
ovo prerasta u neku šprdanciju i crni humor. nosite kacige...to je sve što vam imam reći.
Vazno je glavu i frizuru spasiti ;D
RDAVA

Offline malizeko

• **
    • http://festinalente.pticica.com
« Odgovori #7 u: 29 Svibnja 2007, 17:54:10 »
Nitko ne očekuje nesreću,
ali znaš kad sjedneš na motor da se i to može dogoditi..
I može se 100 puta reći nekome da nosi kacigu,
ali to nema prevelikog velikog efekta..
Važno je da se čovjek sam osvjesti dok nije kasno..
Mali Smotani Zeko

(\__/)
(='.'=)
(")_(")

Polo¾ila! Jo¹ da provozam :D

« Odgovori #8 u: 04 Lipnja 2007, 09:28:05 »
sve to stoji,ali Bogami se ovuda u nas vozš pun gas,i kuda se može i kuda nemože,i sa kacigama a pogotovo bez njih.kako će se tek voziti kada se asvaltira ova dionica Orašac-Trsteno i Banići-Doli.
Bože čuvaj Nas!
ONO racing motorsport

« Odgovori #9 u: 04 Lipnja 2007, 09:37:04 »
Jako puno nesreća ima na našim cestama...pogotovo u Du i okolici....jer je plan cesta i svega jedna velika katastrofa..a onda opet neuki matori i mladi vozači u autima....pa neprilagođena brzina na našim cestama pa....ma joj...općenito mi se gadi kad nekog vidim bez kacige  :evil:....a ovdje na balkanu je to normalno meni se čini....probajte nekog gore u Osijeku ili Zagrebu vidit bez kacige? rijetko..ali stvarno rijetko(sobzirom na broj vozila i stanovnika...jako malo posto)  :thumbsup:

ali....ni kaciga te ne može sačuvat od udarca u nešto..zid,kamen,auto...

Bar mi du-moto forumaši kolko vidim uvijek imamo kacigu i opremu.....e neka! treba učit i druge.

NISMO NI SVIJESNI KOLIKO JE NAŠE TIJELO KRHKO...I KAKO JE LAKO ZAUSTAVIT OTKUCAJE SRCA........ :(

Offline stalker

• *
  • Honda NC750XDG / SH 150
    • ABYSS diving & water sport center
« Odgovori #10 u: 04 Lipnja 2007, 10:23:37 »
Evo baš sam čito o nesreći Joška Božića sina proslavljenog alpiniste Stipe. Nažalost i on je jedan koji još više pokvario ovu crnu statistiku. Za ženin život se još bore doktori a on je preminuo. Ironija sudbine je bila da su ga s mjesta nesreće prebacili s istim helikopterom s kojim je on kao pripadnik gorske službe spašavanja mnogima spašavao živote. Iako ga nisam poznavo ova vijest me jutros jako pogodila. Nadajmo se da će mu se supruga izvući.

Počivao u miru! :'(
http://www.renault-klub.hr
 -----------------------------

Bolje izgubiti tren u ¾ivotu nego ¾ivot u trenu!

Offline malizeko

• **
    • http://festinalente.pticica.com
« Odgovori #11 u: 04 Lipnja 2007, 11:19:57 »
Da, i ja sam čitala o tome,
i vjeruj da me još drži jeza,
pogotovo kad sam vidila onu sliku motora pod kamionom  :shock:
 [smilie=anger] [smilie=anger] [smilie=anger] [smilie=anger] :(
Mali Smotani Zeko

(\__/)
(='.'=)