Ovako: svatko tko polaze prvi put po novom zakonu bez obzira na kategoriju (ne znam za autobuse i kamione) prve dvije godine je "mladi vozac" i osim sto nesmije vozit iza 23h nesmije dobiti niti jedan jedini bod jer inace gubi vozacku (tj. tu kategoriju) - barem su meni tako rekli.
A Krampus je zaboravio napomenuti jednu vaznu stvar: da on ima polozenu B kategoriju mnogo duze od dvije godine! (jer da nema logicno je da mu oduzmu vozacku iza 23h - takav je zakon)
Ja mislim da oni tebi nisu smjeli uzet vozacku jer ti imas preko 2 godine VOZACKOG iskustva (bez obzira koje kategorije). U korist tome takodjer ide i cinjenica da su A i B kategorija jednake po "tezini" - ako imate polozenu A kategoriju za dobit B potrebno je samo polozit voznju iz B kat. jer vam testove od A priznaju za B (tako sam ja napravio).
Sto se tice prekrsaja, uplatnica i suda to ni meni nije potpuno jasno ali ja iz iskustva znam za ove vrste:
1) na licu mjesta - novcana obicno bez bodova, mala kazna u zamjenu za "onu pravu", dobije se neki mali komad karte za obrisat

i dalje se pitam da li je to zauprave ili oni sebi stave u djep?
2) na sud - obicno vece kazne ili kad vam uzmu vozacku i prometnu, recu vam sto ste skrivili, ti im se ispricavas: nisi vidio ovo ono..., zapisu podatke na notes, provjere preko radia, vrate ti dokumente i recu nemoj vise, ti im zahvalis i onda ti nakon godinu dana dodje poziv na sud

za POP

!!!
A bilo kakav sudar u kojem je sudjelovalo 2 ili vise vozaca/vozila odma ide na sud, ne znam jedino sto ako jedan odma prizna pogresku

3) varijanta prethodne: dodje ti plava kuverta postom i u njoj... rjesenje + uplatnica
u objasnjenju rjesenja o prekrsaju ce tada pisati: sudac je donio rjesenje bez saslusanja okrivljenog jer ga je sluzbena osoba nepobitno zatekla u prekrsaju (tako nekako) a okrivljeni se moze zaliti u roku 8 dana, u tom slucaju presuda se ponistava i ide normalno na sud (kao slucaj 2) --> a sve to nema smisla jer i kad te uhvate bez kacige/pojasa ili kako vozis 90km/h kroz Plat mogu rec da te sluzbena osoba vidjela/zaustavila u prekrsaju (neznam sluzbenu definiciju)
VAZNO!!!
Ako dobijete poziv na sud obavezno obratite pozornost na ovaj dio:
"dana tog i tog, tad i tad, tu i tu, okrivljeni je upravljuci *** reg. oznake te i te ucinio prekrsaj taj i taj"
na mjesto *** mora pisat:
osobnim vozilom - ako ste upravljali autom
motociklom - ako ste upravljali... pogadjate, motociklom
mopedom - mopedom
meni su vec dosle dvije pozivnice na sud u kojima stoji da sam upravljao osobnim vozilom, a zapravo sam bio na mopedu i nemogu mi nista

ljepota je u tome kako se nemorate ni opravdavat kako (ni)ste ucinili prekrsaj