Viskoziteti koje si naveo nemaju NIKAKVE veze sa tim da li je ulje mineralno, polusinteticko ili sinteticko, vise je to stvar temperature na kojoj se koristi, pa na primjer:
- SAE 10W40: moze se koristiti za temperature kada se motor starta pri temperaturama od 4 stupnja i nize, ali je odlicno pri temperaturama od 10 stupnjeva i vise
- SAE 20W50: moze se koristiti za temperature kada se motor starta pri temperaturama VISIM/VECIM od 4 stupnja, ali je DOBRO pri temperaturama od 10 stupnjeva i vise
- SAE 50: moze se koristiti za temperature kada se motor starta pri temperaturama od 16 stupnjeva i vise, ali je LOSE pri temperaturama nizim od 10 stupnjeva
- SAE 60: moze se koristiti za temperature kada se motor starta pri temperaturama od 27 stupnjeva i vise, ali je LOSE pri temperaturama nizim od 10 stupnjeva
Ja u svome motociklu mogu koristiti i mineralno 20W50, ali i potpuno sinteticko ulje 20W50, sto znaci da postoje i mineralna, ali i sinteticka ulja sa istom gradacijom (dodji pogledati u moju garazu, ili obrati paznju na npr. Mobil 1 V-Twin 20W50 i Mobil 1 V-Twin Syn 20W50). Mada je jasno da su sinteticka ulja kvalitetnija, odnosno sporije se "trose", u praksi preporuka je ulje mijenjati u motociklu svakih maksimalno 8.000 KM, tako da je za niskoturazne masine kakav je Harley gotovo potpuno svejedno da li koristis jeftina mineralna ulja koja ja placam 1,5 US$ po litri ili jako skupa sinteticka od 10-15 EURO po litri. No, za visokoturazne masine to je jako vazno i sinteticka ulja su nezamjenjiva.
Opcenito, za gradaciju koju moj motocikl koristi, a to je 20W50 se kaze da je to ulje za dizel motore, dakle za niskoturazne masine.
Toliko od mene. Nadam se da je malo jasnije.