Autor Tema: Gume  (Posjeta: 60618 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gume
« u: 27 Siječnja 2007, 21:29:01 »
Ne znam jesmo li imali ovu temu,ako jesmo,moderatori brisite.

Sto mislite o gumama koje su 2-3 godine lezale na skladistu.
Nove novcate gume i uskladistene kako treba,da li su izgubile svoja svojstva?
Da li je za vjerovati tim gumama 100%?
“Netko mora nastaviti ostvarivati snove poslije Honde a to je BMW”

Offline f6

Gume
« Odgovori #1 u: 27 Siječnja 2007, 21:37:59 »
Informacije su oprečne. Neki kažu da guma vremenom gubi svojstva, kao napr. mekoću. Neki to niječu i govore da je samo važno da su kvalitetno uskladištene. Ja se sječam da sam u nekom časopisu čitao upute gdje na gumi piše godina proizvodnje i da je veoma važno na to obratiti pažnju. A mislim da nisu bez veze veliki popusti na gume s starijim datumom proizvodnje. Dakle priklanjam se onom prvom razmišljanju a moje osobno mišljenje je da su gume i kočnice najvažnije komponente na bilo kojem vozilu i da na tome nema štednje.
pozdrav moto Foruma¹ima-ma gdje bili

Gume
« Odgovori #2 u: 27 Siječnja 2007, 22:06:44 »
Odgovor na pitanje pa gle.....ja sam se (ne kažem da je pametno) vozio cijelu 2005/06 godinu na gumama koju praktički (cijeli motor stoje-jao) 3 godine i više (ako ne računate 30 km godišnje) i to ko sodoma i gomora i u raznim uvjetima kiša, snjeg poledica +40...i nisam baš osjetio da nešto posebno ne drže, možda malo ispočetka dok se nije malo "razgazila"...i to ne ne nekom biciklu nego na ZZr-čiću 1100 :roll:  sad vidi ako su gume po super povoljnoj cijeni i ne voziš se po stazi i ne obaraš rekorde uzmi...
ttp://www.forumbikers.com/
Kad bi svi imali isto mišljenje nebi trebali forumi!!! :)

Gume
« Odgovori #3 u: 27 Siječnja 2007, 22:10:38 »
Evo ja vec pola godine proucavam gume(za auta)pa mislim da ti mogu odgovorit na neka pitanja.

Sto se tice skladistenja,ispravnim skladistenjem gume se mogu dosta ocuvati,s vremenom gube svojstva,al ispravno skladistene gube svojstva puno sporije!
Sta znaci ispravno skladistene?Pa na odredjenoj temperaturi i vlaznosti..
0-15 stupnjeva celzijusevih i vlaznosti do 50%...osim toga treba ih zastiti od UV zraka i raznih kemikalija.Tako zasticene poloze se na bok i njihova svojstva se bitno sacuvaju.

Sto sam cita u vezi gubljenja svojstava,gube se zbog oksidacije sumpora i gubi se unutarnja forma!

Ako jesu uskladistene i sacuvane kako treba ja mislim da se moze vjerovat tim gumama.
Guma svoja izvorna svojstva pocinje abnormalno gubiti tek nakon 5 godina,do tad sporije.
Znaci mozes uzet te gume 2-3 godine stare,ionako ces ih u 1 sezoni potrosit :mrgreen:

Covjece posta sam lud,kad god idem na fax,nema auta na kojem nisam prostudira gume,bas me zaludile.

Isto tako mislim da je vazno da su nove,pa ako nije velka razlika u cijeni gledaj da su sto mladje!
Jer kako f6 kaze-na njih nebi nikad stedilo,jedno od najvaznijih stvari su na motoru,poslje pameti,plus jedino te one drze u dodiru sa zemljom tako da...ne stedi,placaj samo placaj,nek su gume nove i dobre
 :wink:
...

Offline f6

Gume
« Odgovori #4 u: 27 Siječnja 2007, 22:11:18 »
on baš vozi po stazi i obara vlastite i Dubrovačke rekorde  :thumbsup:

Offline aurellie

Gume
« Odgovori #5 u: 27 Siječnja 2007, 22:33:26 »
Za cestu da
Na stazu sa gumama starijim od godinu dana - no way  :D
(moje mišljenje, svugdje sam čitao da se pazi kad su gume proizvedene ali nitko nezna zašto :))

Koje gume misliš uzet?

The machine spirit is with me!

Offline Thunderbolt

Gume
« Odgovori #6 u: 28 Siječnja 2007, 17:20:45 »
Kao sto kaze OliveRR, ako su skladistene kako treba, nema problema (u tamnome u skladistu)
Jedan Prijatelj vozi 2 God skladistene Supercorsa Sc1/Sc2 na Stazi, bez Problema i bez Razlike na novcate Gume. Ako su povoljne ja bi i h uzeo.

Pozdrav
Koci tek kad vidis boga!
(K. S.)

Gume
« Odgovori #7 u: 29 Siječnja 2007, 17:29:54 »
Mi smo na fakultetu ucili da guma svakako mora biti dobro skladistena i da poslije tri godine gubi svojstva. Najcesca stvar koja se dogadja sa starim gumama su naprsline na bocnici gume... Profe su nam rekle da ne bi trebalo uzimati stariju gumu od godinu dana...

Offline emirharley

• Harley-Davidson Road King Classic FLHRCI
    • http://www.facebook.com/pages/The-First-Sarajevo-Harley-Davidson-Club/121702474647007 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163078797061414.27691.100000778847200&type=3&l=daf8484f07
Gume
« Odgovori #8 u: 29 Siječnja 2007, 18:14:36 »
Evo samo kratak komentar: moj auto, zimske gume, vrhunske, najbolje, Dunlp Winter Sport M3, vozio ih 4 godine, ove godine osvanulo/ostao profil od 5 mm. Sta mislite, da li sam se odlucio da vozim jos jedno tri godine, jer bi po dubini profila mogao? Ne, nisam, kupio sam nove gume, Dunlop Winter Sport 3D. Sara samo malo veca, 8 mm. Ali, ja vozim dijete, a guma glavu cuva. Obicno kazu "pa sta fali mojoj gumi, stara je godina i godina ali ima saru super, evo ide i dalje i ja nemam nikavih problema?". Za takve pametnjakovice ja kazem samo jedno, a to je da se sa malo srece moze kvalitetno voziti i na felgama, bez guma, no prava guma se pokazuje samo u one tri sekunde kada Boga prizivamo !!!

Offline aurellie

Gume
« Odgovori #9 u: 29 Siječnja 2007, 18:19:43 »
Sve je to povuci potegni. Možda su gume kao vino, što starije to bolje, ali to nikad nećemo znat dok se netko sa parama ne nađe i spoji to na razne mjerne uređaje i gps i izmjeri ima li stvarno razlike između starih, dobro skladištenih, i novih guma.

The machine spirit is with me!

Gume
« Odgovori #10 u: 29 Siječnja 2007, 18:25:57 »
gume starije od dvije godine nisu nikad isle na moja vozila i nikad nece ni ic...
isto tako gume koje su stare dvije godine dizem s motora, bacam i stavljam nove jer je zivot puno vrijedniji od nekih 1000-1500kn.
Bog i Hrvati

Offline Dado

• *
  • Africa Twin Adv Sports, Vespa PX, Vespa VL1 1955
    • http://www.du-moto.com
Gume
« Odgovori #11 u: 29 Siječnja 2007, 18:29:08 »
i onda izleti kučak...

7H3 M345UR3 0F 1N73LL163NC3 15 7H3 481L17Y 70 CH4N63

Gume
« Odgovori #12 u: 29 Siječnja 2007, 18:30:38 »
Citat: "Dado"
i onda izleti kučak...

tu ni zlatne gume ne pomazu...

[smilie=offtopic]
samo bi jos dodao da sam danas vidio dođa, malo sepa ali mu je veljaca odavno u glavi pa se ne zali...
Bog i Hrvati

Offline f6

Gume
« Odgovori #13 u: 29 Siječnja 2007, 20:47:03 »
Sve ovo što smo napisali, naravno, ne odnosi se na Tigar Pirot i Trayal. Na APN-cu stare pet godina, Lolo ih pali, i sl. i sl. a one drže li ga drže :big_smile:

Gume
« Odgovori #14 u: 30 Siječnja 2007, 00:49:58 »
[smilie=lolroll]  Umalo mu se nije otrgnuo iz ruka! Pusti konji! [smilie=lolroll]

Gume...  Grga  :thumbsup:
...zajedni¹tvo stvara snagu, disciplina stvara mir...

Mi nismo ljudska biæa koja imaju "spiritualno iskustvo" - veæ spiritualna biæa koja imaju "ljudsko iskustvo"!

Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, veæ smo je posudili od vlastite djece.