Autor Tema: Pumpanje guma  (Posjeta: 4383 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Pumpanje guma
« u: 23 Studenoga 2006, 14:06:24 »
Kakva je situacija sa punjenjem guma motora dušikom ko što se to radi na autima?
Rezultat bi trebo bit manje zagrijavanje plina, možda nešto bolja dinamika i nema potrebe ta kontrolom tlaka pri promjenama vanjskih temperatura. To je ono što je meni poznato.
--
Br¾e nisam mogo, sporije nisam htio

Offline aurellie

Pumpanje guma
« Odgovori #1 u: 23 Studenoga 2006, 15:31:03 »
Temperature su uvijek iste, samo bi se dušik trebao manje širit od običnog zraka kad se guma(i zrak u njoj naravno :)) ugrije. To je vjerojatno samo za profesionalce koji napamet znaju na kojem tlaku u kojim uvjetima će vozit. Vidio sam na grobniku da svi svako malo nešto pušu i ispuhuju pa bi bilo malo nezgodno vuć boce dušika sa sobom  :mrgreen:

The machine spirit is with me!

Pumpanje guma
« Odgovori #2 u: 23 Studenoga 2006, 15:39:54 »
dušikovi plinovi su termički stabilniji... pa bi se po nekoj logici guma trebala sporije grijat i hladit, što hoće reć malo stabilnija radna temperatura... bar po mom mišljenju
--

Offline aurellie

Pumpanje guma
« Odgovori #3 u: 23 Studenoga 2006, 15:56:09 »
Neću ništa pisat dok ne dođe Vuka  :mrgreen:

Pumpanje guma
« Odgovori #4 u: 23 Studenoga 2006, 16:35:34 »
je li ovako praznite dušik?  :lol:

“I have had to fight like hell and fighting like hell has made me what I am. I tried so hard and got so far but in the end it doesn't even matter. I had to fall to lose it all but in the end it doesn't even matter.”

Pumpanje guma
« Odgovori #5 u: 23 Studenoga 2006, 16:37:57 »
ne kontam...  :?:
--

Pumpanje guma
« Odgovori #6 u: 23 Studenoga 2006, 16:42:41 »
Pa ovo je pražnjenje dušika u prirodi, tražio Aurelie primjer kako se ispumpava...  8)
Oprostite što ste ovako dugo čekali na moj odgovor!  :big_smile:
“I have had to fight like hell and fighting like hell has made me what I am. I tried so hard and got so far but in the end it doesn't even matter. I had to fall to lose it all but in the end it doesn't even matter.”

Offline aurellie

Pumpanje guma
« Odgovori #7 u: 23 Studenoga 2006, 17:00:37 »
Ma jesi li to već zajebao temu

kako samo možeš bit tako neozbiljan  :lol:  :lol:

Pumpanje guma
« Odgovori #8 u: 23 Studenoga 2006, 19:10:33 »
Dušikovi plinovi su inertni - PUNO SPORIJE PRIMAJU I OTPUŠTAJU TOPLINU
temperatura gume u eksploataciji je puno stabilnija, guma dulje traje, bolje performance.

Pritisak u gumi pod istim uvjetima smanjuje se 3 do 4 puta sporije.
Gume pumpane zrakom imaju 3-4 puta veću propusnost od guma pumpanih dušikom,stabilan pritisak u gumi tri do četiri puta je duži i u toj mjeri je guma manje podložna trošenju uslijed smanjenog pritiska.

Zbog inertnosti i praktički potpunog odsustva vlage, CO2, prašine i drugih agresivnih nečistoća u dušikovim plinovima, bitno se smanjuje brzina oksidacije/degradacije materijala, odnosno  povećava vijek trajanja karkase/naplatka, bolja je zaštita ventila, zračnica/gume od korozije i starenja.
Nema rizika od eksplozije/zapaljenja zbog utjecaja vanjskih faktora jer je dušik inertan i nezapaljiv.

Offline aurellie

Pumpanje guma
« Odgovori #9 u: 23 Studenoga 2006, 19:25:05 »
Kako se gume napuhaju dušikom uopće?

Pumpanje guma
« Odgovori #10 u: 23 Studenoga 2006, 19:28:28 »
2aurelko....dusis ih, a one se pumpaju. To su gume pune dusika :mrgreen:
mcho racing company

Pumpanje guma
« Odgovori #11 u: 23 Studenoga 2006, 19:29:42 »
Citat: "aurellie"
Kako se gume napuhaju dušikom uopće?

Pitaj plasticare...
Oni su ih jedno vrijeme pumpali prije odlazaka u đireve u ATD-a.
 8)

Offline aurellie

Pumpanje guma
« Odgovori #12 u: 23 Studenoga 2006, 19:32:04 »
Evo pitam...kako se pumpaju dušikom, i zašto ih više ne pušete dušikom?

Pumpanje guma
« Odgovori #13 u: 23 Studenoga 2006, 19:34:53 »
Ispumpaju kisik,naravno ne cijeli, smjesa je negdje oko 90 % dušika.
Ja svoje metanom pušem!  :shock:

Offline aurellie

Pumpanje guma
« Odgovori #14 u: 23 Studenoga 2006, 19:39:03 »
E to me zanimalo, kako se ispuše zrak :)

metan, jeli ti to za eksplozivan start  :mrgreen:  :wink: